خواص و مزاج شلغم در طب سنتی، بدین قرار است:
- مزاج آن گرم و تر است.
- شلغم پخته برای سرماخوردگی و دفع خلط سینه و همچنین پیشگیری از سرماخوردگی در کودکانی که زیاد سرما میخورند، مفید است. برای این منظور بهتر است با شروع فصل سرما مرتب به صورت پخته مصرف شود.
- شلغم میتواند در نقش یک غذای کامل برای صبحانه یا مقدار کمتر آن به عنوان میان وعده مصرف شود.
- برای نرم کردن سینه و رفع سرفه بسیار مفید است.
- سبب تقویت بینایی، تقویت اشتها و تقویت قوای جنسی و ازدیاد منی میشود.
- شلغم ادرارآور است و در درمان سنگ کلیه و مثانه و سخت ادرار کردن مؤثر است.
مصرف زیاد شلغم برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
- زیاده روی در مصرف آن برای افراد گرم مزاج مناسب نیست.
علت استفاده از مصلح شلغم و موارد آن
شلغم نفاخ است، بنابراین بهترین مصلح برای کم کردن عوارض و بهبود خواص و مزاج شلغم، مصرف آن همراه شکر سرخ، گلنگبین، سکنجبین، خردل، زیره، فلفل و سرکه است.
نکته مهم: باید دانست که برگهای شلغم هم مورد مصرف قرار میگیرند ولی نسبت به خود شلغم خواص و ارزش غذایی کمتری دارد.