متأسفانه در جامعه باورها و شایعات غلط طبی زیادی در میان توده مردم، رواج یافته است که با آنچه در منابع طب سنتی برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها ذکر شده، در تضاد است، از این رو ما قصد داریم، هر هفته یکی از این باورها و شایعات را در سایت طبایع، مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم:
باور غلط طبی (10)
گیاهان و ادویههای دارویی بیخطر و بدون عارضه هستند و برخلاف داروهای شیمیایی به هر میزانی قابل استفاده میباشند.
بررسی و تحلیل از منظر طب سنتی
متاسفانه باور اشتباهی که در میان عموم مردم جا افتاده، این است که گیاهان و ادویههای دارویی همانند داروهای شیمیایی عارضهای نداشته و با خیال راحت میتوان از آنها و به هر مقدار که میخواهیم استفاده کنیم.
حتی عدهای از افراد چند گیاه را با هم مخلوط و به صورت دمنوش روزانه استفاده میکنند و توجیهشون این که هر چی باشه گیاهیه، شیمیایی که نیست!!!
اما در پاسخ به این عزیزان، باید خاطر نشان کنیم که گیاهان دارویی نیز مانند داروهای شیمیایی میتوانند علاوه بر اثرات مثبت روی بدن، عوارضی بر جای بگذارند؛ حتی میتوانند اثرات داروهای شیمیایی مورد مصرف را کم و یا زیاد کنند و در اصطلاح با داروهای شیمیایی تداخل داشته باشند.
به عبارت دیگه باید به گیاهان دارویی و ادویههای مصرفی به چشم یک دارو نگاه کنیم که میتواند در صورت مصرف بی رویه مشکلات جدی برایمان ایجاد کند.
دقت در مصرف گیاهان و ادویههای دارویی
در بخش ذیل، به عوارض و موارد منع مصرف برخی از گیاهان رایج مورد استفاده میپردازیم:
- شنبلیله و تخم شنبلیله: مصرف درازمدت این گیاه، خصوصاً تخم شنبیله برای کاهش قندخون در دیابتیها، میتونه موجب خشکی و کوچک شدن معده بشه.
- شوید: مصرف طولانی مدت شوید برای بینایی مضره، این عارضه شامل افرادی که مدت ها برای کاهش چربی خون، عرق شوید مصرف میکنند هم میشه.
- نعناع: افراد مبتلا به رفلاکس معده، سنگ صفرا و در اوایل بارداری از مصرف نعناع خودداری کنند.
- کرفس: مصرف خودسرانه و بی رویه کرفس و آب کرفس در افراد مبتلا به صرع و تشنج، زنان باردار و افراد مبتلا به عفونتهای کلیوی و سنگ کلیه، ممنوع!
- سنبل الطیب: مصرف مکرر آن به عنوان آرامبخش؛ بدون پاکسازی مغز از اخلاط بیماریزا، موجب تشدید کابوس دیدن میشه.
- سبوس برنج: مصرف طولانی مدت آن برای ریزش مو، موجب کاهش جذب آهن، کلسیم و روی در بدن میشه.
- اسفرزه: مصرف اسفرزه در افرادی که شیمی درمانی میکنند، ممنوعه!
- سداب: قرصهای لاغری که سداب داشته باشن، باعث کاهش میل جنسی میشن.
- سنا: استفاده از سنا جهت لاغری میتونه در طول زمان باعث تنبلی روده بشه چون مسهلی قویه و از آن به بعد، روده رو در برابر هر درمانی مقاوم میکنه.
- گل گاوزبان: در افرادی که غلظت خون دارن، موجب افزایش فشارخون میشه، مصرف بیش از حد و طولانی مدت اون باعث آسیب به کبد میشه و به افراد مبتلا به نارسایی کبدی، بانوان باردار و شیرده توصیه نمیشه.
- بادرنجبویه: در کم کاری تیروئید ممنوعه و باعث افت هورمونهای تیروئیدی میشه و در بارداری و شیردهی ممنوعه.
- شیرین بیان: مصرف طولانی مدت آن (بیش از 4 هفته) موجب بالارفتن فشارخون، تورم اعضاء و ضعف ماهیچهها شده و در افراد مبتلا به مشکلات کلیوی و فشارخون این عوارض ممکنه زودتر بروز کنه.
- زنجبیل: زنجبیل رقیق کننده خونه، پس افرادی که داروهای آسپرین، وارفارین و کلوپیدوگرل استفاده میکنند در مصرف زنجبیل احتیاط کنند، همچنین مصرف بی رویه و خودسرانه زنجبیل میتونه منجر به سردرد، خشکی چشم و خشکی پوست، تپش قلب و ضعف نیروی جنسی گرم مزاجان بشه.
- سیر: افرادی که آسپیرین و داروهای ضدانعقادخون، داروهای ضدفشارخون و ضددیابت و داروهای ضدالتهابی مانند پروفن، ایندومتاسین و ناپروکسن مصرف میکنند و یا مشکلات پلاکتی و زخمهای گوارشی دارند، در مصرف سیر احتیاط کنند.
- زیره: مصرف زیاد و طولانی مدت زیره منجر به زایمان زودرس، کاهش شیر در مادران شیرده کاهش هورمون جنسی مردانه شده و با داروهای ضدانعقادخون و داروهای پایین آورنده قندخون تداخل داره.
- یونجه یا عرق یونجه: مصرف خودسرانه این گیاه با هدف چاقی، منجر به مشکلات گوارشی، کاهش قندخون، کاهش پتاسیم و حساسیت پوستی میشه.
- زنیان: مصرف زیاد از حد و بی رویه آن (به علت تیمول بالای موجود در آن) باعث ایجاد اسهال و سرگیجه، ایجاد وزوز گوش، تضعیف عضله قلب و تحریک کلیه و بروز آلبومین در ادرار میشه.
کمی تأمل کنیم…
متاسفانه این روزها شاهد افزایش استفاده خودسرانه و بیرویه گیاهان و ادویههای دارویی با برچسب گیاهی و بدون عارضه بودن، آن هم با اتکا به شنیدهها و توصیههای غلط افرادی است که با نام طب سنتی، اقدام به درمان و تجویز دارو مینمایند. در اسلایدهای بالا تنها به گوشهای از عوارض گیاهان و ادویههای دارویی پرداختیم که معرفی گیاهان دیگر به همراه عوارض بیشتر بحث مفصلی را میطلبد.
پس خواهش ما از شما این است خودسرانه و بدون مشورت پزشک در صورتی که اطلاعات کاملی در خصوص ملاحظات مصرف گیاهان دارویی و مزاج خود و گیاه مصرفی ندارید، تنها با استناد به جملاتی چون گفته شده این گیاه، این مادهغذایی، این ادویه؛ خوبه، گرمه، مفیده و … اقدام به مصرف هیچ مادهای نکنید.