آش سبزی یکی از آش های سنتی و بسیار قدیمی بخصوص در شیراز است که اغلب به عنوان آش نذری مورد استفاده قرار می گیرد. این آش با روغن داغ، پیاز داغ، آبلیمو و نان سنگک سرو می شود.
مواد لازم
- گوشت 500 گرم
- برنج نیم دانه 3 لیوان
- تره 1 کیلوگرم
- ترخون 100 گرم
- لوبیا سفید 1 لیوان
- عدس 1 لیوان
- نخود 1 لیوان
- نمک، فلفل و روغن به مقدار لازم
دستور پخت
- درون قابلمه گوشت را با پیاز خرد شده تفت دهید و پس از تغییر رنگ گوشت مقداری آب ، زردچوبه و پودر دارچین اضافه کنید و بگذارید با حرارت ملایم گوشت بپزد. پس از اینکه گوشت پخت گوشت را ریش ریش کنید.
- درون قابلمه چند لیوان آب بریزید. سپس برنج های نیم دانه که از شب قبل خیس کرده اید. تره های خرد شده و نصف ترخون ، نمک و فلفل را درون قابلمه بریزید و با حرارت متوسط اجاره دهید برنج بپزد و شل شود (همانند برنج شله زرد). در قابلمه را باز بگذارید تا رنگ سبزی تیره نشود.
- نخود، لوبیا و عدس را از شب قبل خیس کنید و تا روز بعد چند بار آب ان را تعویض نمایید. درون قابلمه های جداگانه نخود ، لوبیا و عدس را بپزید. اگر آب عدس تیره شد می توانید در طول مدت پخت 1-2 بار آب آن را تعویض کنید.
- پس از اینکه تمام مواد آماده شدند می توانید پخت اصلی و ترکیب مواد را انجام دهید. حبوبات پخته و گوشت پخته له شده را به مخلوط برنج و سبزی در حال پخت اضافه کنید. آب حبوبات و آب گوشت را صاف کنید و مواد به آش اضافه کنید (می توانید در این مرحله مواد را با مخلوط کن بزنید تا یکدست شود).
- باقی مانده ترخون را در مقداری روغن تفت دهید. سپس به مواد دیگر اضافه نمایید. حرارت را کم کنید و به مدت 2 ساعت اجازه دهید آش شما غلیظ و کشدار شود. در این 2 ساعت باید هر 10 دقیقه اش را خوب هم بزنید تا آش شما ته نگیرد. پس از آماده شدن آش را با پیاز داغ تزیین و سرو کنید (برای زیبایی بیشتر آش 2 – 3 قاشق حبوبات پخته داخل آش بریزید و سرو کنید).
توصیه ها
- بهترین گوشت برای این آش گوشت گردن یا سردست می باشد.
- آش باید تا جایی پخته شود که مواد خوب له شده باشند.
- می توانید برای سهولت بیشتر بعضی از مواد آش را از شب قبل آماده کنید.
- در مراحل آخر پخت مرتب باید آش را هم بزنید. راز اصلی خوشمزه شدن و کشدار بودن این آش هم زدن آن است.