در پاییز خونسازی کاهش مییابد و لازم است تدابیری اتخاذ گردد تا خون سازی بدن و علائم کم خونی پاییزی بهتر شود، اما این که چرا این موضوع رخ میدهد و چه تدابیری را باید به کاربست را در ادامه با هم مرور میکنیم:
چرا در پاییز خونسازی کاهش مییابد؟
در پاییز خونسازی کاهش مییابد چون مزاج پاییز سرد و خشک و مخالف مزاج خون که گرم و تر است میباشد پس باید در این فصل تدابیر گرم و تر اتخاذ یابد تا خون سازی بدن و علائم کم خونی بهتر شود.
مشکلات ناشی از کم خونی پاییزی یا خون خشک و غلیظ!
- کسانی که خون غلیظ دارند نیز در پاییز به علت سردی و خشکی هوا، خونشان غلیظتر میشود
- همین علت باعث افزایش سکتهها، افسردگی، بواسیر، تشدید واریس و دردمفاصل و … در پاییز میشود.
- علت مهم ریزش مو در برگ ریزان طبیعت! نیز همین کم خونی و یا خون خشک و غلیظ میباشد.
بهبود خون و خونسازی در پاییز
- راهکار مقابله به کم خونی و کمک به تولید خون باکیفیت و خوب، استفاده از خونسازها یا انجام تدابیر گرم و تر است.
- یا در مزاجهای خشک و دارای غلظت خون، روان و تر کردن بیشتر خون است تا غلظت خون کاهش یابد و مشکلات پاییزی از بین رود.
معرفی چند خونساز عالی
خون صالح با تغذیه خوب، خواب نیکو و ورزش و تحرک خوب ایجاد میشود. این خون در حالی تولید میشود که بدن در وضعیت آرامش باشد و از اعراض نفسانی یا همان شرایط روحی و روانی نامناسب دور باشد و یا آنها را کنترل نماید. پس در این شرایط؛ هضم را بهبود بخشید و غذاهای خونساز با هضم راحت میل کنید:
- استفاده از گوشت گوسفند یا جایگزینهای گوشت قرمز برای افزایش خونسازی مانند: میوههای خشک به خصوص مویز، سیب، گلابی، به، انجیر و آلو که غنی از آهن و اسید فولیک هستند.
- زرده تخم مرغ عسلی و آش حبوبات با اسفناج و زردچوبه و دارچین که با طعم ملس طبخ شده باشد.
- نصف استکان عرق یونجه را با یک لیوان شیره انگور مخلوط و روزی سه مرتبه هر بار یک قاشق غذاخوری میل کنید.
- سبزی یونجه خورد شده با لیموترش تازه به عنوان چاشنی غذا یا عصرانه یک پیاله کوچک
- مربای هویج با عسل یا شیره انگور و بادام و فندق از خونسازهای عالی هستند.
- ترکیبات خونساز در دسترس مانند: شیره انگور، شیره توت، برگه زردآلو، مویز، کشمش، توت خشک، انجیر، بادام، پسته، جوانه ماش، جوانه گندم، سبوس برنج، نخوداب و …
- خوردن انار باعث سلامت جریان خون شده و به دلیل برخورداری از مقادیر بالای آهن برای مبتلایان به کم خونی موثر است. همچنین مصرف این میوه پاییزی، تعداد هموگلوبینهای سالم را افزایش میدهد
ولی اگر هر کدام از این ها در دسترس نبود، با خوب جویدن غذا و اصلاح هضم و مواردی که ذکر شد میتوان از کم خونی پیشگیری کرد.
سبزی یونجه: گوهر فراموش شده…
اسپست یا یونجه، یک سبزی خوراکی است که به منزله گوهری گرانبهاست ولی هیچ کس به آن توجه ندارد.
- این سبزی خوراکی، دارای مزاج گرم و تر است.
- دارای آهن به اندازه دو برابر آهن موجود در اسفناج، کلسیم به مقدار سه برابر کلسیم شیر، ویتامین «ث» به اندازه 4 برابر شیره لیموترش است.
- سرشار از پروتئینهای مقوی، مغذی و خونساز از قبیل لیزین، فنیل آلانین، آسپارازین و سیستین است.
- در تقویت عمومی بدن بینظیر و در رفع کم خونی بی بدیل است.
منبع
- با سپاس از دکتر مریم نواب زاده
- مجموعه آثار دکتر سید جلال مصطفوی