حبوبات و غلات در حقیقت غذای اصلی انسان است که خداوند در آیاتی از سوره عبس به آن اشاره کرده است. با استفاده صحیح (با توجه به طبع) از حبوبات و غلات، نیازمندیهای بدن انسان مرتفع میگردد.
خواص حبوبات و غلات
- حبوبات و غلات دارای مواد ضدسرطان هستند.
- سیستم ایمنی بدن را با استفاده از این مواد میتوان تقویت کرد و از این طریق بر بیماریها غلبه نموده و آنها را از بین برد.
- پروتئینهای موجود در این مواد بهترین و بیضررترین پروتئینهای گیاهی هستند که ارزش غذایی فوقالعاده زیادی دارند و انرژی قابل ملاحظهای را ایجاد میکند
بهترین روش طبخ حبوبات استفاده از آرام پز و یا طبخ با شعله و حرارت کم است. سعی کنید حتی الامکان از زودپز برای طبخ استفاده نکنید. صحیحترین روش استفاده از حبوبات ترکیب آنها با یکدیگر به نسبت درست است که در واقع، استفاده از مجموع آنها است. یک نمونه از این ترکیب، پختن آش جوی مخصوص همراه پونه کوهی و پیاز و کشک و گردو است.
مزاج و طبع حبوبات و غلات
نام | مزاج / طبع |
چاودار | معتدل |
لوبیا سبز | گرم و تر |
لوبیا سفید | کمی گرم و تر |
لوبیا قرمز | گرم و تر |
لوبیا چشم بلبلی | کمی گرم و تر |
لوبیا چیتی | گرم و تر |
ماش | سرد و خشک |
برنج | سرد و تر |
لپه | گرم و خشک |
نخود سیاه | گرم و خشک |
نخود فرنگی | سرد و تر |
نخود سفید | گرم و خشک |
باقلا | سرد و تر |
گندم | گرم و تر |
دال عدس | گرم و خشک |
منبع: برگرفته از کتاب “مجموعه کامل دائرة المعارف تغذیه” از آقای داریوش صالحی