معرفی کتاب بهداشت روان در منابع طب ایرانی، متون اسلامی و تحقیقات نوین پزشکی
- کتاب بهداشت روان در منابع طب ایرانی، متون اسلامی و تحقیقات نوین پزشکی تالیف دکتر سمیه فتعلی و متعلق به یک مجموعه 8 جلدی در حیطه سبک زندگی سالم میباشد.
- در این کتاب، به اصول سلامت روان، تاثیر حالات روانی بر فیزیولوژی بدن و روش های حفظ و کنترل سلامت روحی پرداخته میشود.
گزیده ای از کتاب بهداشت روان در منابع طب ایرانی
- کارشناسان سازمان بهداشت جهانی سلامت فکر و روان را قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران، تغییر و اصلاح محیط فردی و اجتماعی و حل تضادها و تمایلات شخصی به طور منطقی، عادلانه و مناسب تعریف نمودهاند. «حالات روانی» (با اصطلاح حرکات نفسانیّه یا اعراض نفسانی در طب ایرانی) عبارت هستند از:
- شادی
- غم
- خشم
- لذت
- احساس امنیت
- ترس
- خجالت
- اندیشه کارهای مهم
- امید و ناامیدی
- هر کدام از این حالات بر روی بدن فرد، تاثیر قابل توجهی میگذارد و اثر آن از تاثیر خوراکیها و سایر موارد سته ضروریه بر روی بدن، بسیار سریع تر و همچنین شدیدتر است. جهت درک این مسئله، میتوان به تاثیر حرف دیگران بر روی افراد اشاره کرد که به سرعت بر روی چهره، رفتار و حالت حرف زدن آن ها تاثیر میگذارد.
- این حالات مختلف روانی در منابع اسلامی ذیل مباحث اخلاقی مطرح شده که در اسلام از اهمیت به سزائى برخوردار است. پیامبر گرامى اسلام، هدف و غایت بعثت خویش را تتمیم و تکمیل مکارم اخلاق معرفى نموده است. خداوند در قرآن مجید بر مومنان منت نهاده که رسولى برایشان ارسال داشته تا آیات خدا را براى آن ها تلاوت کند و در تهذیب و تزکیه اخلاقشان بکوشد.
- تعالیم اخلاقى قرآن یکى از مهمترین بخشهاى این کتاب آسمانى است، حتى ایراد داستانهاى قرآن غالبا به منظور معرفى نتایج و آثار اخلاق و رفتار خوب یا بد پیشینیان میباشد. در قرآن صدها آیه داریم که اخلاق نیک و بد را معرفى میکنند. هزاران حدیث، در اخلاقیات، از پیامبر اکرم و ائمه اطهارعلیهم السلام صادر شده و در کتابهاى حدیث به ثبت رسیده و در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است. مجموع احادیث اخلاقى اسلام، اگر از مجموع احادیث دیگر زیادتر نباشد کمتر هم نیست، آنچنان که گوئى اسلام همان اخلاق است.
- در یک دسته بندی کلی از مباحث اخلاقی، شاید بتوان برای بعضی از حالات روحی، یک قانون کلی در نظر گرفت که آن این است: «هر مسئلهای که باعث رشد ابعاد مختلف انسان شود، مورد تایید بوده و هر مسئلهای که باعث افت و نزول درجات معنوی و مسائل معنوی شود مورد مذمت قرار گرفته است».
- حال فرقی نمیکند که آن مسئله خشم (مثل خشم علیه کفار و یا هنگام امر به معروف و …)، غم (مثل غم به خاطر مسائل روزمره دنیوی یا شهادت اهل بیت علیهم السلام و …) و یا موارد دیگر باشد؛ اما مسئله کلی تاثیر و اهمیت این حالات روحی در وجود انسان است.
فهرست مطالب کتاب بهداشت روان در منابع طب ایرانی
- مقدمه
- تعریف
- اصول سلامت روانی
- تاثیر حالات روانی بر فیزیولوژی بدن
- شادی
- ابعاد اجتماعی شادمانی
- عوامل ایجاد شادی
- اندوه و نقش آن در سلامتی انسان
- علل و عوامل ایجاد اندوه در انسان
- تاثیر غم و اندوه بر سلامتی
- اسباب از بین بردن اندوه و غم
- ترس
- استرس
- تاثیر اضطراب و استرس بر افراد مختلف جامعه
- روش های کنترل و مبارزه با استرس
- منابع اسلامی
- منابع طب رایج
نویسنده یا مترجم
نویسنده: سمیه فتعلی (پزشک و دستیار دکتری تخصصی طب ایرانی)
انتشارات
انتشاران ایرانیان طب