نام و مزاج گیاه سپستان
نام های دیگر گیاه سپستان: سبستان، سگ پستان، سجبستان، لیم طبیعت میوه سپستان در طب سنتی معتدل و متمایل به تر میباشد.
معرفی گیاه سپستان
- گیاه سپستان، گیاهی است درختی که اندامهای هوایی آن پوشیده از کرک وپرزهای خشن میباشد.
- برگهای آن متناوب و بدون گوشوارک بوده بیکرک، بیضوی منتهی به دمبرگ بلند، گلها دوجنسی پنجپر تشکیل شدهاز ۲ برچه پیوسته با گلی قیفی مجتمع بصورت گرزن فاصلهدار است.
- میوه های خشک چروکیده و قهوه ای رنگ آن به شکل مخروطی است و از طریق خشک کردن میوه های کروی و زردرنگ آن که در حالت تازه دارای آب و موسیلاژ فراوان است به دست می آید.
- در سواحل خلیج فارس، جزیره خارک، هند، چین و تایوان می روید.
خواص سپستان در طب سنتی
- از جمله خواص سپستان آن است که درمان گرفتگی صدا و کاهش سرفه میباشد از اینرو از دم کرده این گیاه برای کاهش سرفه استفاده می شود.
- یکی از خواص سپستان آن است که تشنگی را در افراد برطرف میکند.
- میوه سپستان در معالجه تبهای گرم مزاج صفراوی همراه داروهای دیگر بسیار مصرف میشود
- از عصاره پوست این درخت برای تسکین قولنج روده ها استفاده می شود.
- جوشانده پوست درخت سپستان برای رفع سوء هاضمه و کاهش تب موثر است.
- برگ های پودر شده آن به صورت موضعی برای تسکین سردرد و التیام جراحت ها به کار برده می شود.
- جوشانده این گیاه برای قطع اسهال موثر است.
- از خواص دمنوش عناب و سپستان برای رفع بیماریهایی مانند مشکلات ریوی، فشار خون و… غافل نشوید.
- سپستان داروی امراض کلیوی می باشد.
- از دیگر خواص سپستان آن است که باعث کاهش فشار خون شده و از موسیلاژ آن در صنایع قرص سازی استفاده می شود.
- جوشانده این گیاه گرفتگی صدا را برطرف می کند.
- مصرف میوه گیاه سپستان به بیماران ریوی و طحال تجویز میشود.
- پودر دانه این گیاه به صورت موضعی برای بیماری های قارچی پوست استفاده می شود.
- توجه داشته باشید که میوه درخت سپستو خواص آنتی اکسیدانی زیادی دارد.
- ویتامین و املاح موجود در این میوه برای رشد مو بسیار مفید است.
- همچنین از دیگر خواص سپستان میتوان به درمان دردهای قفسه سینه و زخم گلو اشاره کرد.
بیشتر بخوانید!
موارد منع مصرف سپستون
اگرچه در متن بالا در خصوص این گیاه خواص زیادی را بر شمردیم. اما استفاده از این گیاه و میوه آن نیازمند توجه و دقت است چرا که موارد منع مصرف درخصوص این میوه نیز وجود دارد.- مصرف زیاد سپستان مضر معده است و کبد را ضعیف میکند، لذا سرد مزاجها باید با برگ گل سرخ و سایرین با عناب بخورند.
شیوه استفاده سپستان
- از میوه کال و نارس آن جهت آماده کردن ترشی استفاده میگردد و از میوه رسیده آن به صورت دم کرده مصرف می گردد.
- برای آماده کردن دم کرده سه پستان از ۵ تا ۳۰ عدد میوه که بستگی به نیاز دارویی دارد، میتوان مصرف نمود.