میل به آرایش کردن و استفاده از لوازم آرایشی در اکثر خانمها وجود دارد و برخی افراد حتی یک روز هم نمیتوانند بدون این لوازم سر کنند، درست است که همه ما خواهان زیبایی هستیم و دوست داریم با آرایش کردن در موقعیتهای مختلف مانند مهمانیهای رسمی، عروسیها، دورهمیها و حتی زمان خرید کردن، بر زییایی خود بیفزاییم، اما بهتر است بدانیم که این لوازم هم ضرر و زیانهای خاص خود را دارند و ما در این بخش از مجله اینترنتی طبایع قصد داریم شما را با ضررها و عوارض استفاده زیاد و مکرر از لوازم آرایشی آشنا کنیم.
البته لازم است در اثناء این آشنایی به شما بگوییم که متأسفانه کشور ما، جزء یکی از پر مصرفکننده ترین کشورهای لوازم آرایشی در جهان است و در خاورمیانه رتبه سوم را کسب کرده است.
مصرف لوازم آرایشی در ایران
طبق آمارها هر ساله حدود یک میلیارد دلار مواد آرایشی و بهداشتی در کشور ما مصرف میشود که طبق آمار رسمی وزارت بهداشت حدود ۳۰ درصد آنها (و طبق بعضی آمارها تا ۵۰ درصد) تقلبی هستند.
با این حال، بسیاری از زنان کشورمان بدون توجه به عواقب زیانآور به استفاده از این لوازم (حتی مارکهای معروف و دارای مجوز)، اصرار میورزند؛ و این در حالی است که بر اساس آمارهای موجود، در کشورهای در حال توسعه، ۸۰ درصد بانوان از لوازم آرایشی استفاده میکنند در حالی که این میزان در کشورهای توسعه یافته به دلیل آگاهی از زیانهای این لوازم، بسیار پایینتر از این حد است.
عوارض و زیانهای ناشی از مصرف زیاد لوازم آرایش مرغوب
در حال حاضر، افراط در استفاده از لوازم آرایشی، سلامت جامعه، خصوصاً زنان و دختران را به خطر انداخته، هر روز نیز بدون توجه به تبعات سوء آن، بر میزان تقاضای این لوازم افزوده میشود. طبق گزارش انجمن متخصّصین پوست ایران، بیشترین علت مراجعه به متخصّصین پوست در سالهای اخیر به عوارض ناشی از آرایش برمیگردد. که این عوارض عبارتند از:
بروز چین و چروک
به واسطه استفاده زیاد از لوازم آرایشی، چربی طبیعی، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز پوست شسته شده و پوست به مرور زمان چروکیده به نظر میرسد.
بروز جوش و آکنه
لوازم آرایشی باعث بسته شدن منافذ و درنتیجه انسداد مسیر اکسیژن رسانی و خروج میکروبها شده و زمینه را برای بروز جوش به وجود میآورند.
عفونت چشم
چشمها یکی از حساس ترین عضوهای بدن هستند و استفاده روزانه از ریمل، خط چشم، مداد چشم و سرمه میتوانند خطراتی همچون سوزش، خارش، حسایت، قرمزی، آبریزش و عفونت را برای چشم در پی داشته باشند.
آسیب دیدگی لبها
مصرف روزانه رژلب، حتی اگر از بهترین برندها یا با سرب کم نیز باشد، میتواند چربی طبیعی لبها را کاهش دهد و موجب ترک خوردن آن شود.
اختلالات پوستی
کرم پودرها و پنککها حاوی سدیم سولفات هستند که مصرف مداوم آنها میتواند به دیواره های محافظتی پوست آسیب رسانده و به دنبال آن احساس التهاب، خارش و جوش روی پوست را در پی داشته باشد.
آلرژی پوستی
اکثر مواد آرایشی حاوی پارابن هستند که سرآغاز انواع عفونتها و آلرژیها میباشند.
ضعف ناخنها
کاشت مکرر ناخن باعث رشد و پرورش قارچ در ناخنها میگردد. حتی با لاک زدن مداوم ناخنها و عدم انجام کاشت ناخن، باز هم احتمال آسیب در آنها وجود دارد. استفاده بیش از حد مانیکور و پدیکور نیز باعث تضعیف ناخن میشود. علاوه بر این، استون موجود در لاکها نیز در آسیب رساندن به ناخنها بسیار موثر است.
پف زیر چشم
اطراف چشم نسبت به مواد شیمیایی زودتر واکنش نشان میدهند و موجب بروز پف و تیرگی میگردند.
سردرد
از لحاظ علمی به اثبات رسیده که مواد شیمیایی موجود در لوازم آرایشی میتواند موجب بروز سردرد شود و حتی احتمال ابتلا به میگرن، گیجی، حالت تهوع و استفراغ را افزایش دهد.
اختلالات تنفسی
سالیسیلیت موجود در لوازم آرایشی، تنفس را دچار مشکل کرده و حتی میتواند عارضه آسم را برای فرد مصرف کننده به دنبال داشته باشد.
بروز افسردگی
مواردی همچون پارابن و تریک لوسن موجب به هم ریختن تعادل هورمونها شده و برای سلامتی مضر هستند. کاهش تعادل هورمونها نیز موجب بروز اختلالاتی در دستگاه عصبی و پیدایش افسردگی میشود.
عوارض ناشی از مصرف لوازم آرایش تقلبی
عوارضی که تاکنون به آنها اشاره کردیم، تنها مربوط به استفاده مداوم از لوازم آرایش مرغوب بود. حال فکرش را بکنید که از لوازم های آرایشی تقلبی و نامرغوب برای مدت زمان زیادی استفاده کنید. به نظرتان چه عوارضی در شما به وجود میآید؟
سرطان
برای آن که لوازم آرایشی ضد آب شوند، باید از مواد شیمیایی بیشتری استفاده شود که در این صورت احتمال بروز سرطان سینه، سرطان پوست و سرطان خون افزایش مییابد.
احتمال بروز ایدز و جنون گاوی
برخی مواد آرایشی حاوی کلاژن یا ژلاتین هستند که برای بهتر کردن ظاهر پوست بسیار مفید واقع میشود. این محصولات حتی نسبت به مواد آرایشی معمولی با قیمت بیشتری نیز ارائه میشوند؛ اما مشکل اینجا است که کلاژن مصرفی در این لوازم از نوع دامی بوده و احتمال سرایت بیماریهای مربوط به جنون گاوی را افزایش میدهد.
تاثیر منفی بر غدد بدن
لوازم و محصولات آرایشی موجود در بازار حاوی ترکیباتی هستند که در کارکرد غدد درون ریز اختلال ایجاد میکنند و نظم تولید و ترشح هورمونها در بدن را به هم میریزند و تأثیر منفی روی قدرت باروری دارند.
توصیههای لازم برای کاهش عوارض
- بهترین توصیه این است که مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی شیمیایی را تا حد امکان کاهش دهید.
- به جای استفاده مکرر از لوازم آرایشی و صرف هزینههای کلان برای خرید آنها، از محصولات طبیعی مراقبت از پوست استفاده کنید.
- بهتر است روزانه آرایش نکنید و تنها در مهمانی از این تکنیک استفاده کنید.
- مصرف ضد آفتاب در طول روز کفایت میکند.
- سعی کنید زمان خرید به تبلیغات توجه نکنید. محصولات استانداردی را تهیه کنید که تا جای ممکن عاری از هر گونه رنگ و عطر باشند.
- برخی افراد بر این عقیده هستند که مواد آرایشی و بهداشتی گیاهی بهتر هستند؛ اما خوب است بدانید که این محصولات حاوی مواد نگهدارنده هستند و نباید زیاد مورد استفاده قرار گیرند.
- حتما قبل از خواب صورت خود را بشویید تا مواد آرایشی به طور کامل از روی پوست پاک شوند.
- به جای آن که پوستتان را به محصولات آرایشی عادت دهید، بهتر است تغذیه سالم، خواب کافی، آب کافی و مدیریت استرس را در برنامه روزانه خود قرار دهید.