گیاهان دارویی

خواص گیاه دارویی قره قاط

معرفی و بررسی گیاه دارویی قره قاط در طب سنتی

نام و مزاج

قره قاط را  قراقات و قراطاط  نیز می گویند. این گیاه طبعی سرد و خشک دارد.

معرفی

  • میوه‌ای جنگلی است که بومی اروپای غربی و شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال است و در جنگل‌های شمال ایران می‌ روید.
  • ارتفاع بوته قره قات ۱–۱٫۵ متر است و گاهی تا به دو متر نیز می‌رسد.
  • شکوفه‌ها، به علت رنگ زرد مایل به سبزشان تا حدی نامرئی هستند.
  • میوه‌ها در خوشه‌های آویخته پدید می‌آیند. هر خوشه ، ۳–۱۰ میوه قرمز شفاف با قطر ۸–۱۲ میلی‌متر را شامل می‌شود.
  • هر درختچه ، ۳–۴ کیلو میوه در سال می‌دهد.
  • میوه‌ها در اواسط تابستان می‌رسند.
  • طعم میوه قره قات ترش است.
  • این میوه در کشورهای اروپایی برای درست کردن مرباهای نسبتاً گران‌قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد. علی‌رغم اینکه کاشت و نگهداری قره قات چندان سخت نیست، این میوه حتی در اروپا نیز کمیاب است.
  • قسمت مورد استفاده قره قاط، میوه خشک و نیز گاهی اوقات برگهای خشک شده آن می باشد .

خواص

  1. مهم‌ ترین خاصیت آن کاهش قند خون و کاهش فشارخون است.
  2. این گیاه موجب تصفیه خون می‌ شود و مقوی جگر و دل است.
  3. برگ آن در رفع ناراحتی‌ های مثانه و مجاری ادرار مفید است.
  4. قره قاط را انسولین گیاهی می‌نامند و بر اساس تحقیقات متعدد تاثیر آن در تنظیم قند خون در بیماران دیابتی به اثبات رسیده است.
  5. شربت میوه آن نیز بهترین نوشیدنی برای بیماران تب‌دار است.
  6. و به دلیل دارا بودن خواص ضد باکتریایی در درمان عفونت‌های معده و روده قابل توصیه است.
  7. مصرف قره قاط تأثیرات بالقوه‌ای در محافظت از دندان و درمان امراض لثه و بافت استخوانی آن داشته باشد و از بیماری‌های لثه جلوگیری کند.
  8. بهبود فعالیت های مغزی را به دنبال دارد و در پیشگیری از آلزایمر به خوبی عمل می کند.
  9. حکمای طب سنتی میوه این گیاه را برای قطع خون ریزی از سینه نافع می‌دانند و دم کرده برگ آن را نیز برای تورم قولون و رفع اسهال توصیه می‌کردند.
  10. بررسی‌ها نشان داده است که میوه این گیاه تأثیر مفیدی در تنظیم عمل دفع و جلوگیری از عفونی شدن مواد زاید دفعی در متبلایان به بواسیر دارد و همچنین در رفع نفح و گازهای معده و تحریک اشتها مفیداست
  11. از برگ گیاه قره قاط قرمز در رفع رماتیسم، نقرس، دردهای ناشی از سنگ کلیه، سرفه و تب‌های مخاطی استفاده می‌شود

موارد منع مصرف

  • مصرف آن برای افراد با سابقه سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا ممنوع بوده و این افراد از زیاده روی در مصرف آن باید اجتناب کنند.
  • این گیاه را نباید همزمان با املاح آهن، ژلاتین و آلبومین مصرف کرد.

شیوه استفاده

  •  یک استکان آب سرد بر روی ۵ تا ۱۰ گرم از خرد شده ی میوه ها ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه می جوشانیم؛ سپس همان طور که گرم است، آن را صاف نموده و میل می کنیم.
  • مقدار مصرف از برگ خشک این گیاه ۸-۴ گرم چهار بار در روز است. برای این کار ۲۰ گرم برگ خشک را در ۱۰۰۰ گرم آب جوش دم کرده و چند فنجان در روز مصرف شود.
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۲.۷۵ (۴ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
2.75 (4 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن