زولبیا و بامیه یکی از شیرینیهای اصیل ایرانی و یکی از پرطرفدارترین و محبوبترین خوراکیهای ماه مبارک رمضان است. بعد از خرما، شاید دومین شیرینی باشد که بر سر سفره افطار و سحر روزهداران دیده میشود. البته شلوغی قنادیها و حتی صفهای خرید اين شیرینی جلوی قنادیها آن هم در نخستین ساعات شروع ماه مبارک رمضان، به خوبی گواه این موضوع است.
اما آیا خرید این شیرینی خوشمزه از بازار و قنادیهای بیرون توصیه میشود؟ آیا مصرف آن برای سلامتی ما مضر است؟ توضیحات کاملی درباره زولبیا و بامیه آماده کردهایم. پیشنهاد میکنیم در ادامه با این پست از مجله اینترنتی طبایع همراه باشید.
زولبیا و بامیه
در ماه رمضان، بازار زولبیا و بامیه به عنوان خوراکی مختص این ماه، به شدت داغ میشود. بیشتر افراد به عنوان شیرینی سفره افطار و سحر، از آن استقبال میکنند. بنابراین تا حد امکان این نوع شیرینی را در منزل درست کنید و از سالم بودن آن اطمینان کسب نمایید. تنها در صورت اجبار این شیرینی را از بازار و آن هم از قنادیهای معتبر تهیه کنید.
از مواد اولیه این نوع شیرینی که امروزه از آن استفاده میکنند، میتوان به روغن، آرد، شکر، تخم مرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران اشاره کرد. اگر به جای شکر از عسل و به جای روغنهای صنعتی سرطانزا از روغن حیوانی یا روغن کنجد در تهیه آن استفاده شود، بسیار خوب و مقوی میگردد.
بنابراین اگر با طرز تهیه این شیرینی خوشمزه آشنایی ندارید این پست آموزشی را از دست ندهید:
چرا نباید زولبیا و بامیه بازاری را بخوریم؟
زولبیا و بامیههای موجود در بازار در کنار طعم خوب و شیرینی که دارند برای سلامتی مضراند که از جمله دلایل آن میتوان به موارد زیر اشارهای داشت:
- اغلب قنادیهای بیرون، مگر به جز چند مورد استثنا، از مواد سالم؛ درجه یک و تاریخ نگذشته در تهیه زولبیا و بامیه بهره نمیگیرند.
- از شکر و روغن ناسالم و نامرغوب صنعتی و روغن جامد استفاده میکنند که به هیچ وجه مورد تأیید نمیباشد.
- معمولاً در فرآیند پخت از روغن چند بار استفاده شده و با دمای بسیار بالا استفاده میکنند که همین موضوع سلامت این شیرینی را تحت شعاع قرار میدهد.
- از ظروف چندبار استفاده شده برای سرخ کردن زولبیا و بامیه استفاده میکنند.
- به جای زعفران از رنگ برای طلایی شدن آن استفاده میکنند.
- ممکن است، شیرینی را بدون روكش سلفون و در معرض نور خورشید يا حتی تابش لامپ نگهداری و عرضه کنند که حرارت و نور دارای اثرات زیانبار هستند.
- بعضی از جعبههای مقوایی که با آن شیرینیها را عرضه میکنند با اصول بهداشتی تهیه نمیشوند.
اما در خوردن زولبیا و بامیه حتی از نوع خانگی آن نیز زیاده روی نکنید…
درست است که زولبیا و بامیه یک شیرینی محبوب و خوشمزه است اما مقدار مصرف آن باید محدود و در حد رفع نیاز ذائقه فرد باشد نه رفع نیاز وعده غذایی. در غیر این صورت عواقب خوشایندی چون موارد زیر را در پی خواهد داشت:
- زیادهروی در مصرف زولبیا و بامیه در وعده سحری باعث ترشح انسولین و گرسنگی در طول روز میشود. کسانی که دیابت نوع یک یا چربی خون دارند اصلاً نباید این نوع شیرینیجات را مصرف کنند.
- مصرف زیاد آن در وعده افطار، باعث افزایش فشار خون، چربی خون و بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
- از آنجا که به دلیل سرخ شدن در روغن زیاد، حاوی اسیدهای چرب مضر است، مصرف زیاد آن میتواند سرطانزا و عامل بیماریهای التهابی باشد.
- به دلیل قند بالا اشتها را کور میکند و فرد با نخوردن غذای کافی، کمبود تغذیه میگیرد.
- فاقد ارزش غذایی است و به جز انرژی، فقط کربوهیدرات و چربی دارد.
توصیههای مهم:
_ چون جذب قند زولبیا و بامیه به علت داشتن چربی زیاد 2 تا 3 ساعت طول میكشد، باید در مصرف آن محتاطانهتر عمل کرد وگرنه باعث افزایش حرارت کبد میشود.
_ موقع سحر هم اصلاً این شیرینی را نخورید چون قند خون را سریع بالا میبرد و باعث سیری كاذب میشود و نمیگذارد مواد غذایی مورد نياز بدنتان كامل تأمين شود.
_ افراد دیابتی و مبتلا به چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی باید از مصرف این شیرینی خوشمزه پرهیز کنند.
_ زولبیا و بامیه را خودتان در منزل تهیه کنید و تنها در صورت فوریت و اجبار آن را از بیرون؛ آن هم از قنادیهای معتبر و دارای پروانه بهداشتی كه زیرنظر واحدهای نظارتی هستند، خریداری کنید. از خرید اين محصول از سوپرماركتها، نان فانتزیها و ساير مكانهای متفرقه كه توليد غيربهداشتي يا غيرمجاز دارند خودداری كنيد.