در گذشته درباره آداب غذا خوردن مواردی را خواندید در این متن میخواهیم درباره آب نوشیدن مطالبی را بیان کنیم. بهترین آب برای افراد تندرست دارای مزاج معتدل، آب سرد با حجم متوسط است. آب مناسب برای نوشیدن دارای مزهای شیرین و زلال است و به سرعت از معده عبور میکند، در گوارش بهتر غذا و بهبود وضعیت اشتها مؤثر بوده و پس از نوشیدن، موجب نفخ، سر و صدای شکم و احساس سنگینی در فرد نمیشود.
آداب آب نوشیدن
- پیش از نوشیدن آب (( بسم الله الرحمن الرحیم)) بگویید. ( حتما درباره تاثیر نام خدا بر خوراکیها مطالبی را شنیدهاید!)
- لیوان یا ظرف آب را با دست راست بگیرید نه دست چپ.
- زمانی که عطش واقعی حاصل شد آب بنوشید. زمانیکه بدن در حال هضم غذا بوده و نیاز به رقیق نمودن و رساندن آن به سایر اعضا داشته باشد، احساس عطش واقعی روی میدهد. پس بهتر است هرگاه احساس تشنگی کردید چند لحظه صبر کنید تا یقین کنید عطش واقعی است.
- بهترین ظرف برای آب نوشیدن، لیوان یا پیاله شیشهای، چینی یا سفالی صاف، پاکیزه و سپید رنگ است که سر آن گشاد و ته آن تنگ باشد تا حجم آن زیاد به نظر برسد ولی آب کمی در آن بگنجد.
- آب را در سه جرعه بنوشید و حتما میان هر جرعه نفس بکشید.
- در روز ایستاده آب بنوشید و در شب نشسته.
- آب جوشیده و خنک شده را بنوشید زیرا علاوه بر ضدعفونی شدن، سختی آب به علت رسوب املاح، کاهش پیدا کرده و آب سبکتری به دست میآید. علاوه بر جوشاندن، اضافه نمودن سرکه هم آب را سبکتر میکند. آب جوشانده شده به خصوص برای افرادی که سنگ کلیه دارند مفید است.
نباید هایی پیرامون آب
- از نوشیدن زیاد آب بپرهیزید. ایجاد مسمومیت، ورم در دندهها، سردرد، تهوع، بیاشتهایی، ضعف و بیحالی از عوارض آن است.
- بعد از غذاهای گوشتی آب نخورید.
- از لبه شکسته کوزه، لیوان و محلی که جای دسته آن است، آب نخورید.
- آشامیدن آب در بین غذا یا بلافاصله بعد از غذا نهی شده است. اگر در آرامش و با جویدن بسیار، غذا میل شود، نیازی به نوشیدن آب نخواهید داشت و غذا به خوبی با بزاق مخلوط شده، هضم و جذب کامل صورت میگیرد و یبوست نیز پیش نخواهد آمد.
- آبی که با یخ سرد شده باشد شدیدا مضر است. بهتر است ظرف آب را خنک کنید. خوردن آب سردشده با یخ، باعث تحریک نزله و سرفه میشود و برای اعصاب و احشای داخلی زیانآور است.
- آب سرد را در حالت ناشتا نخورید. معده آب را بدون توقف به اعضای بدن می رساند. 1) اگر سردی آن به قلب برسد، به علت کاهش حرارت غریزی احتمال سکته خواهد بود. 2) اگر سردی آن به کبد برسد، موجب بیماری استسقاء (آسیت) خواهد شد. 3) اگر سردی به مغز برسد، موجب سستی اعصاب خواهد شد. 4) اگر سردی آن به دستگاه تنفسی برسد، موجب اختلال در عملکرد اعضای آن خواهد شد.
- پس از ورزش سنگین بدن گرم است و اگر فورا آب خورده شود، حرارت غریزی سرد و خاموش میشود.
- بعد از حمام کردن آب ننوشید بالاخص اگر معدهتان خالی باشد.
- زمانی که آب مینوشید آن را فوت نکنید!
- به هیچ وجه در حالت خوابیده آب نخورید زیرا احتمال ورود آب به ریه و ایجاد بیماریهای ریوی وجود دارد.
- بعد از میوههای آبدار مانند خربزه، هندوانه و انگور آب نخورید.
- در حالت جنابت آب نخورید زیرا به مرض پیسی مبتلا خواهید شد.
- آب را نبلعید. با آرامش و آرام آب را مزه مزه کنید و بنوشید.
- هر نوشیدنی که قصد دارید استفاده کنید باید اجازه دهید از حالت یخ خارج شود و به خنکی برسد. نوشیدنیهای یخی و خیلی سرد موجب کاهش ضربان قلب و در پی آن سکته قلبی میشوند. همچنین باعث گلودرد و آسیب به سیستم گوارش و کلیه ها میگردند.
منبع: کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی
صابراسکندری
به نام بهترین طبیب مهربان و بخشنده
توصیه میکنم .۱.مصرف آب زمان خاص میطلبد و نوشیدن هر لیوان آب باید چنددقیقه طول بکشد و جرعه جرعه باشد.بهترین زمان مصرف چه برای بیماران و چه دیگر افراد.بین۲تا۲ونیم ساعت بعد از هرغذا.. و کمی در ناشتا بصورت ولرم.
اندازه آن بستگی به فرد دارد،نباید آنقدر باشد که ادرار دائما بیرنگ باشد،این علامت یعنی مصرف آب کافی است،فعلا.. با کمی تحقیق و مطالعه خواهید فهمید هر چیز مفید نیز اندازه مصرف دارد،چه بسا مصرف بیش از اندازه آن،عوارض مهلکی دارد. با آرزوی سلامتی برای همه بیماران.و نگران نباشید،البته باهرسختی آسانی هست. امیدوارباشید.خدانگهدارتان.