آبگوشت از غذاهای قدیمی و لذیذ ایرانیان است. این غذای محبوب ایرانیان خواص زیادی دارد و بسیار مقوی است. اما آبگوشت خوردن هم ملاحظاتی دارد که باید آن ها را رعایت کرد.
مهمترین خواص آبگوشت
آبگوشت یکی از غذاهای سنتی ایرانیان بوده؛ که ارزش غذایی بالایی دارد. گوشت و حبوبات موجود در آبگوشت به علت داشتن پروتئین و آهن برای افراد لاغر و مبتلایان به کمخونی بسیار مفید است؛ این غذا قوای جنسی افراد را نیز افزایش میدهد و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است.
آبگوشت غذای مناسبی، برای افرادی است که رژیم غذایی دارند، زیرا تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را دارد. پس این افراد میتوانند بدون دغدغه آبگوشت را به برنامه غذایی خود اضافه کنند. تنها این نکته را به یاد داشته باشند که در پخت این غذا نباید از دنبه و چربی استفاده کرد.
این غذا منبع پروتئین گیاهی، کربوهیدرات و فیبر است که باعث کاهش کلسترول بد خون میشود. باید در مصرف آبگوشت تعادل را حفظ کرده و از زیاده روی خودداری شود. بهتر است افراد آبگوشت همراه با نان جو میل کنند.
مناسبترین زمان برای مصرف آبگوشت
این غذا مقوی و سنگین است بنابراین باید در وعده ناهار میل شود؛ افرادی که دچار ضعف معده هستند باید پس از صرف آبگوشت یک استکان از ترکیب عرقیجات زیره و زنیان میل کنند؛ این عرقیجات علاوه بر اینکه نفخ و باد شکم را از بین میبرند به هضم غذا هم کمک میکنند.
موارد منع مصرف آبگوشت
مبتلایان به نقرس بهتر است این غذا را استفاده نکنند و در صورت مصرف حتماً مقداری سماق و آبغوره به آن بیفزایند. مبتلایان به بیماریهایی مانند گواتر، چربی و فشارخون خیلی بالا، اختلالات قلبی و عروقی، سنگ کلیه اگزالاتی، میگرن و پارکینسون باید در مصرف این غذا احتیاط کنند؛ اشخاص سوداوی مزاج هم بهتر است آبگوشت را استفاده نکنند.
نکات مهم در خصوص خوردن آبگوشت
● کهنگی و ماندگی
سعی کنید غذایتان را به اندازه بپزید و در صورت ماندن آبگوشت آب آن را برای تهیه سایر غذاها استفاده کنید و مخلفاتش را کوبیده و یا در وعدههای بعدی میل کنید یا در ظرفهای دردار محکم بسته و فریز کنید. فقط نکته ای را که باید برای خوش طعم شدن آبگوشتتان به خاطر داشته باشید آن است که بعد از جوش آمدن غذایتان در ظرف را محکم ببندید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا آبگوشت با بخار پخته و آبش تبخیر نشود و نیازی به چند بار افزودن آب نباشد.
● اگر چاق هستید
بهتر است از تلیت کردن نان در آب آبگوشت خود صرفنظر کرده و به یکباره مخلفات آن را به همراه کمی نان جو میل کنید و با خوردن یک بشقاب سالاد و سبزی خوردن فیبر وعده غذاییتان را نیز افزایش دهید.
● اگر کمخونی دارید
از آنجا که انواع لوبیاها منبع آهن گیاهی هستند، بهتر است به جای نخود از آنها در کنار گوشت استفاده کنید. به علاوه بهتر است نوشیدنی همراه غذایتان شربت آبلیموی تازه باشد. در ضمن، سیبزمینیهایتان را نیز بعد از پخت پوست بگیرید زیرا آهن زیر پوست این سبزی نشاستهای بوده و میتواند آهن دریافتی وعدهتان را افزایش دهد.
● اگر نقرس دارید
این غذا به هیچ عنوان برای شما مناسب نیست، مگر آنکه از مقدار اندک گوشت مرغ استفاده کرده و به جای حبوبات از کلیه میوههای تازه مثل «به» استفاده کنید زیرا خوردن میوههای خشک نیز مانند آلو و گوجه میتواند زمینههای افزایش اسیداوریک را در شما بالا ببرد.
آبگوشت را با پیاز یا ترشی بخورید
آبگوشت را با پیاز یا ترشی بخورید؛ زیرا پیاز حاوی پتاسیم بوده و برای افرادی که به فشار و چربیخون مبتلا هستند مفید است. مصرف پیاز باعث افزایش ترشحات مجرای تنفسی میشود که مصرف آن در روزهای آلوده باعث کاهش آثار بد آلودگی هوا میشود. همچنین ترشی ترشحات اسید معده را بیشتر میکند و باعث جذب بهتر آهن و هضم سریع غذا خواهد شد.
بیمارانی که به مشکلات تنفسی مانند آسم و آلرژی دچار هستند پیاز مصرف کنند، زیرا خاصیت ضد التهابی آن میتواند به تسکین بیماریهای تنفسی کمک کند.
منابع
- محمدتقی انوشه، متخصص تغذیه و رژیم درمانی
- حیدر عظمایی، محقق و پژوهشگر طب سنتی
الهام
چرا آبگوشت رو نباید افراد سوداوی مصرف کنند ؟؟