نزدیک 40 درصد مرگ و میر در کشور ناشی از بیماری های قلبی و عروقی است. ایران با مرگ 300 نفر در روز رکوردار بالاترین آمار مرگ قلبی در جهان است. مصرف سرانه روغن در کشور طی 50 سال گذشته به بیش از 20 کیلوگرم رسیده است. قرار بود 12.5 درصد از روغنهای خوراکی از پالم باشد اما این عدد از 70 درصد عبور کرده است. روغن پالمی که وارد کشور میشود، بدترین نوع این روغن ها است.
درباره روغن پالم بیشتر بدانیم…
روغن پالم یا نخل نوعی روغن گیاهی است که از مغز میوه نخل روغنی استخراج می شود. به کارگیری روغن نخل به عنوان سوخت گیاهی از چند سال اخیر، موجب افزایش تقاضای جهانی و در نتیجه افزایش قیمت آن هم شده است. کشور مالزی بزرگترین تولیدکننده روغن نخل در دنیا است و در اکثر خیابان های شهرهای مالزی این درخت به فراوانی دیده می شود.
روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است. بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است. اسید اوئیک اشباع شده نیز تشکیل دهنده روغن نخل است.
به گفته ی سازمان بهداشت جهانی شواهد قانع کننده ای است که نشان می دهد مصرف پالمتیک اسید احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. بنابراین آن را به عنوان اسیدهای چرب ترانس در طبقه بندی قرار می دهند.
مضرات مصرف روغن پالم
مصرف روغن پالم به دلیل دارا بودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق میشود. روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل 50 درصد است.
روغنهای جامد نباتی یا روغنهایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغنهایی میتوانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بد و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند و این در حالی است که بیماریهای قلبی و عروقی از مهمترین علل مرگ هستند.
روغنهای مورد استفاده در سبد غذایی افراد باید حداقل زیر 2 درصد اسید چرب اشباع و ترانس داشته باشند. در مصرف لبنیات هم باید از شیر با چربی کمتر از 2.5 درصد استفاده شود و حتی در صورت عدم استفاده از روغن پالم در شیر پرچرب، به دلیل مضرات چربیهای حیوانی بهتر است که شیر و لبنیات پرچرب از سبد غذایی حذف شود.