همونطور که مصرف برخی داروها با هم میتواند باعث ایجاد تداخل و بروز مشکلات خاص در بدن بشود، مصرف برخی مواد غذایی با هم و در یک وعده غذایی هم مشکل زاست و مصرف اونا در کنار هم منع شده است، با ما در ادامه همراه باشید تا شما را با لیست غذاهایی که نباید با هم خورد آشنا نماییم:
قانون ترتیب وقت غذا
در طب سنتی قانونهايی وجود دارد كه براساس آن بايد ترتيب وقت غذا مشخص باشد. منظور از ترتيب وقت غذا اين است كه چه غذايی را به دنبال چه غذای ديگری میتوان مصرف كرد تا بدون عارضه باشد و یا به عبارتی غذاهایی که نباید باهم بخوریم چیست؟
از این رو بهتر است بدانید اجتناب از خوردن نان گرم و آشاميدن آب سرد بعد از آن، اجتناب از خوردن غذاهای سريعالهضم بعد از غذاهاي ديرهضم، اجتناب از خوردن همزمان دو غذاي گرم يا سرد يا لزج يا قابض يا نفاخ، اجتنات از خوردن دو ماده غذایی قابض از جمله اين قوانين است.
آشنایی با نکات مهم اولیه
قبل از این که بدانیم چه غذاهایی را نباید با هم بخوریم باید چند تا نکته رو مدنظر داشته باشید:
- منظور از این تداخلات مواد اولیهای که برای پختن انواع غذاها با هم ترکیب میشن نیست.
- منظور مواد غذایی که نباید در کنار هم یا پشت سر هم خورده بشوند.
- تداخلات و ناسازگاری غذایی همیشه بلافاصله عارضه حادی رو بروز نمیده که توجه ما را جلب کند
- گاهی این تداخلات به صورت تدریجی و در اثر تکرار باعث بروز بیماری میشود
- گاهی هم فقط باعث تشدید یک بیماری میشود
این غذاها را با هم نخورید.
غذاهایی که نباید باهم بخوریم و یا به عبارتی با یک دیگر تداخل دارند؛ عبارتند از:
- مصرف غذاهای نفاخ در کنار هم: سیر و پیاز خام / سویق گندم و جو و شیربرنج
- مصرف ادویههای ترکیبی از دیگر غذاهایی که نباید باهم بخوریم، میباشد.
- مصرف دو ماده غذایی با مزاج گرم: گوشت کبوتر و سیر / ادویه میخک و زنجبیل
- مصرف دو ماده غذایی با مزاج سرد: ماست و ماهی / خیار و آش کشک
- مصرف دو ماده غذایی غلیظ: ماست و ترب / حليم و كلهپاچه
- خوردن غذاهای سريعالهضم بعد از غذاهای ديرهضم: خربزه بعد از خوردن گوشت
- مصرف دو ماده غذایی ترش و قابض با هم : تمبرهندی و آب انار / آش غوره با انار ترش
عوارض مصرف غذاهایی که تداخل مصرف دارند
حالا که با غذاهایی که نباید باهم بخوریم آشنا شدید لازم است مثالهای ملموس تر به همراه عوارض آنها را نیز بدانید:
1) مصرف لبنیات (ماست، دوغ) بههمراه غذاهای حاوی گوشت: کاهش جذب آهن مواد گوشتی / ایجاد فساد غذا در معده، اخلال هضم / ایجاد ناراحتیهای کبدی و آسیب به مفاصل.
2) مصرف شیر بعد مصرف گوشت و موادغذایی: تشدید ضعف بدنی، سردی معده و ناراحتیهای عصبی
3) مصرف همزمان سرکه یا انواع شور و ترشی که با سرکه ساخته میشود با برنج: درد روده، قولنج، اسپاسم و انسداد گوارشی (حاصل عدم رعایت در طول چند سال).
4) مصرف میوه به ویژه انگور بعد از کلهپاچه یا انار بعد از حلیم: آسیب رسی به معده و اخلال هضم.
5) مصرف خربزه بعد از گوشت: خربزه در دستگاه گوارش سريعتر هضم ميشه در صورتی كه گوشت هنوز نياز به هضم شدن داره. اين تداخل بر دستگاه گوارش اثر منفی ميذاره و در صورت تكرار در درازمدت فرد رو دچار عارضه میكنه.
6)مصرف ماهی (تن ماهی) و تخممرغ پخته: بروز فساد هضم، عفونت معده، تضعیف کبد و اسهال و در صورت استمرار، ابتلا به نقرس و قولنج روده
7) مصرف همزمان ماهی و شیر: فساد سریع در معده و احتمال ابتلا به قولنج روده
8) مصرف پنیر با بادام: فساد در معده، بروز مشکل گوارشی، عامل مهمی در تشکیل سنگ کلیه و مثانه
9) خوردن خربزه با عسل، كشمش با عسل: ایجاد مادهای دیرهضم، مشکلات گوارشی، بروز دل دردها و انقباضات قولنجی شدید
10) مصرف همزمان ماست با ترب، ماست با باقلا، پنیر با ترب، سرکه با عدس یا ماش: (بروز اختلالات گوارشی)
11) آشامیدن آب سرد بعد از غذای گرم و یا شیرینی: آسیب به دندان و معده
12) مصرف همزمان شیر با ترشیجات: بسته شدن و دلمه شدن شیر در معده و ایجاد خلط غلیظ در معده
13) مصرف همزمان ماست و ماهی، ماست و ترشی: برهم خوردن تعادل مزاجی و بروز اخلاط سرد، اختلالات گوارشی، ضعف عمومی بدن، کندی حرکت، سنگینی پلک ها، خواب آلودگی، جمع شدن آب در دهان، تهوع، سردرد، سوزش و نفخ معده و دیرهضمی به خصوص در سرد مزاجان.
«پس اثرات منفی تداخل مواد غذایی رو جدی بگیرید»
حرف پایانی
همه ما گاهی نادانسته مواد غذایی رو با هم مصرف میکنیم که شاید خوردن آن ها همراه با هم مناسب و جایز نباشه و مشکلات گوارشی و بیماریهای جدیتری رو برای ما ایجاد کند. يكی از اركان اساسی در طب سنتی تغذيه مناسب است و يكی از بخشهای تغذيه مربوط به آداب غذا خوردن و آب نوشيدن میشود. منظور از آداب اين است كه چه غذايی را به چه ميزان و با چه غذاي ديگری مصرف كنيم و چه غذاهایی را نباید با هم بخوریم؟ در این مقاله از طبایع در خصوص این موضوع نکات زیادی را بیان کردیم. شما میتوانید به راحتی به لیست غذاهایی که نباید با هم خورد دسترسی داشته باشید و آنها را در زندگی روزمره خود به کار گیرید.
نیستانک
در گذر زندگی به سیر،عسل، خرما خشک،گردو “لیمو ترش “زنجبیل ، زردچوبه اهمیت فراوان بدهیم. بدن انسانها با خوردنی سردی سازگار نیست و برعکس خوردنی گرم را علاقه دارد. اکثرا امراض از خوردنی سردی است. مرغ طبع سرد دارد ولی خروس ملایم هست. برنج و گوشت گوساله و ماست تنها بسیار سرد هستند. حتی آرد و نان بدون سبوس سرد هست.و مضر