شیرینیجات فقط به شیرینی به همان مفهوم سنتی و همیشگی گفته نمیشود. امروزه طیف گستردهای از کربوهیدراتها در بازار وجود دارند. موادی مثل بیسکوییتها، شکلاتها، آبنباتها، کیکها و کلوچهها که همگی شیرینیجات و در واقع همان کربوهیدراتها هستند که پرمصرف هستند. معمولا کودکان و نوجوانان نسبت به مصرف آن تمایل بیشتری دارند.
مضرات شیرینیجات
شیرینیجات از مواد غذایی پرکالری هستند که باعث چاقی و افزایش وزن میشوند. علاوه بر آن شیرینیجات به دلیل تشدید فضای اسیدی در دهان سبب تخریب و پوسیدگی دندانها خواهند شد. همچنین این مواد سبب تشدید رفلاکس که همان بازگشت اسید از معده به مری و ترش کردن است خواهند شد. در برخی منابع ذکر شده است که مصرف این مواد در افراد دارای افزایش ترشح اسید و التهاب معده سبب وخامت وضعیت معده خواهد شد.
و اما باوری وجود دارد که مصرف شیرینیجات سبب ابتلای فرد به دیابت میشود. در این مورد باید گفت که خیر، مصرف شیرینیجات سبب افزایش وزن و چاقی خواهد شد که این چاقی در افراد مستعد و دارای سابقه ژنتیکی زمینه ابتلا به دیابت را فراهم خواهد آورد.
چگونه کالری دریافتی از شیرینی را مصرف کنیم؟
باید سعی کنیم کالری دریافتی از شیرینی را مصرف کنیم یا به اصطلاح بسوزانیم، تا از تجمع مواد قندی در بدن جلوگیری کرده و دچار چاقی نشویم. گرفتن رژیم آنی یک رفتار معمول است اما افراد باید دقت کنند که این رژیمهای آنی تأثیری ندارند و این که ما یک یا دو روز بعد از یک مهمانی کم بخوریم تأثیری در انرژی دریافتی ما ندارد. بهترین راه برای مصرف کالری و انرژی دریافتی از شیرینیجات ورزش است؛ به خصوص ورزش هوازی. ورزشهای هوازی مثل پیادهرویِ تند راه اصلی مصرف انرژی است و در کنار آن سعی کنیم مصرف شیرینیجات ما به حداقل برسد یعنی در حد همان مهمانیها و مراسمات خلاصه شود.
در علم تغذیه هر ماده غذایی که بیش از حد مصرف شود مضر است و ما باید سعی کنیم به جای مصرف شیرینی یا همان قندهای ساده از قندهای پیچیده استفاده کنیم. منظور از قندهای ساده همان کیکها و کلوچهها و شیرینیها است و منظور از قندهای پیچیده همان شیرینیهای طبیعی مانند خرما و کشمش و عسل است. فرایند هضم این قندها بیشتر طول میکشد و ما دیرتر احساس گرسنگی و افت قند خون میکنیم. البته در مصرف این قندها هم باید حد تعادل رعایت شود.
چرا به خوردن شیرینی جات عادت می کنیم؟
معمولاً پس از خوردن شیرینیجات در فرد احساس خوشایندی به وجود میآید که این احساس در نتیجه ترشح مادهای به نام دوپامین در سطح مغز است. فرد برای تکرار این حس خوشایند به خوردن شیرینی عادت میکند و این فرمان توسط سلولهای مغزی منتشر میشود. بنابراین افراد میگویند به خوردن شیرینی عادت دارند.
چگونه عادت به مصرف شیرینی را ترک کنیم؟
یکی از رایجترین شکایات افراد این است که نمیتوانند عادت به مصرف شیرینی را کنترل کنند. اگرچه بسیاری از ما میخواهیم که دریافت شکر را کاهش دهیم، اما غلبه با این هوس مشکل است.
برای مقابله با این عادت باید ذائقه خود را به خوردن مواد با مزه طبیعی عادت دهیم. ذهن ما نسبت به طعم گس سبزیجات عادت میکند. اگر سعی کنیم ذائقه کودکانمان را به طعمهای سبزیجات و میوه عادت دهیم این کار راحتتر است. البته هر فردی در هر سنی میتواند این تغییر را در ذائقه خودش به وجود بیاورد، بنابراین باید کم کم به غذاهای کمشیرین عادت کرد. مضاف بر اینکه شیرینیجات و قندها میتوانند در افراد احساس گرسنگی به وجود بیاورند بنابراین هم خود این مواد و هم پرخوری به دنبال مصرف شیرینیجات و دریافت کالریهای مضاعف، باعث چاقی میشوند.
در ادامه به استراتژیهایی برای کاهش علاقه به مصرف شیرینیجات و حذف تدریجی شکر اضافه از وعدهها و میان وعدهها میپردازیم:
- با نوشابههای شیرین خداحافظی کنید.
- از جایگزینهای شکر استفاده نکنید.
- آگاهانه بخورید.
- مواد غذایی حاوی شکر را بشناسید.
- از شیرینیهای طبیعی استفاده کنید.
منابع
- وسوسه خوردن شیرینی و چاقی، خبرگزاری مهر، منصور رضایی- عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، 94
- چگونه عادت به مصرف شیرینی را ترک کنیم؟، آوای سلامتی، 95
فرخ
همه چی مصلح داره، مصلح شیرینی جات چیه؟ اون رو هم بنویسید.
نقل و حلوای قاسمی
سلام وقت بخیر ممنون از توضیحات ارزشمندتون. عالی بود