برای تهیه سوسیس، کالباس و همبرگر از ماده خامی به نام خمیر مرغ استفاده میشود. حتما دیدهاید که در مرغ فروشیها، پاک کردن مرغ به صورت رایگان انجام میشود! دلیلش واضح است آنها بقایای مرغ را به کارخانههایی میفروشند که خمیر مرغ تولید میکنند. طی گزارشی در سال 85 که با استناد به استانداردهای موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور ارائه شد آلودگیهای میکروبی از جمله: سالمونا، اشرشیاکولی، استاف اورئوس و… در خمیر مرغ مشاهده شد.
مشکل دیگر این محصولات صنعتی این است که حتی اگر با محصولات مرغوب هم تهیه شده باشد جزء غذاهای مانده محسوب میشود، چون مدت طولانی میماند. بنابراین خاصیت غذاییشان پایین میآید اما بهطور کلی در طب سنتی بیشتر توصیه به استفاده از گوشت مرغ برای تهیه سوسیس است که در خانه و به صورت سالم تهیه میشود. در دستهبندی غذاهای طب سنتی سوسیس جزء غذاهای غلیظ محسوب میشود، بنابراین توصیه میشود که این غذاها را افراد معمولی که فعالیت بدنی زیادی ندارند و ورزشکار نیستند بیشتر از ماهی دو تا سه بار استفاده نکنند و هر از گاهی سراغش بروند اما ورزشکاران منعی برای استفاده از این خوراکی خانگی ندارند.
بیایید کمی جزئیتر به بررسی فست فودها بپردازیم
- در سوسیس و کالباس یکی از مواد ثابت نیترات سدیم و فسفات است. نیترات سدیم دو اثر مخرب دارد، 1) با گلوبین خون ترکیب شده و سبب بروز سرطان معده میشود و 2) در معده موادی را ایجاد میکند که تخریبکننده زنجیره DNA و توالی اسیدهای آمینه است. فسفات نیز با ایجاد اختلال در جذب کلسیم، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد.
- چاشنی های متعدد و ادویه های تند در سوسیس و کالباس اثر مخربی را بر بدن میگذارد. از جمله 1) افزایش خطر سکته مغزی، 2) ایجاد ناراحتیهای پوستی مانند آکنه و 3) ایجاد ناراحتیهای کبدی
- پنیر پیتزا در اثر ماندن و تخمیر زیاد، حالت کشدار پیدا میکند و سودا زاست.
- خمیر پیتزا چون از آرد نول تهیه میشود در روده تبدیل به قند شده و الکل تولید میکند این فرایند سبب بیماری میگرن میشود.
- سس حاوی زرده تخم مرغ، روغن مایع و ادویههای مختلف است و مشکلات زیادی را ایجاد میکند، مانند 1) سنگهای صفراوی، 2) ناراحتیهای کبدی، 3) آلرژی چرب شدن سریع پوست و مو، ایجاد سرطان روده بزرگ و 5) خطرناکتر از همه گرفتگی عروق کرونر قلب
- از دیگر مضرتهای فست فودها ایجاد یبوست است که خود عوارضی مانند بواسیر، شقاق مقعد و بیماری کولیت یا قولنج روده و … میشود.
- در تحقیقاتی که در سال 2009 در فرانسه انجام شد نشان داد که استفاده از فست فودها خطر سرطان پستان در زنان را در سنین یائسگی افزایش میدهد.
- فستفودها همان طور که عملکرد قلب و کبد را مختل میسازد، خونرسانی به رحم و بیضهها را نیز مختل میکند و در نتیجه تخمک و اسپرم خوبی تولید نخواهد شد. سرد شدن رحم نیز موجب میشود که رحم قدرت نگهداری جنین را نیز نداشته باشد.
توصیه ها
- بهترین فست فود که از غذاهای سنتی ایرانی است فلافل میباشد البته باید توجه کنیم روغنی که در آن فلافل را سرخ میکنیم سالم باشد.
- بهجای استفاده از سوسیس و کالباس از گوشتهای ارگانیک و طبیعی استفاده کنیم مانند: شتر جوان، گوسفند نر جوان، گوساله یکساله، بره یک ساله، بزغاله، بوقلمون، مرغ و خروس محلی
- سسهای گیاهی طبیعی بهترین جایگزین سسهای صنعتی است. تهیه سس مایونز سنتی را میتوانید اینجا بخوانید.