بادکش درمانی یکی از شاخه های طب قدیم است که در ایران، چین و دیگر کشورها سابقه چندهزارساله در درمان بیماری ها دارد و امروزه نیز به عنوان درمان مکمل از آن استفاده میشود، که تجربیات چند ساله دکتر عباس انصاری در درمان بیماری ها به شیوه بیان شده در کتاب خودآموز بادکش درمانی، مفید و مؤثر بودن آن را به اثبات رسانده است.
معرفی کتاب خودآموز بادکش درمانی
- کتاب خودآموز بادکش درمانی، نوشته تائو شیان-یو و ترجمه دکتر عباس انصاری در ۱۰۴ صفحه و ۶ فصل به صورت رنگی منتشر شده است.
- این کتاب مباحثی از جمله مکانیسم بادکش درمانی، عملکردها و ویژگی های آن، روش های معمول بادکش گذاری، روش انجام بادکش، موارد کاربرد و موارد منع مصرف، و نقاط اصلی بادکش گذاری برای انواع بیماری ها را دربر میگیرد.
- به طور کلی، بادکش درمانی (کاپینگ) در اکثر تمدنها استفاده میشده است و به یقین میتوان گفت که حجامت و بادکش درمانی درخاورمیانه قدمتی هزاران ساله دارد.
- در مصر باستان در یکی از کتب پزشکی مرجع که ۱۵۵۰ سال قبل از میلاد مسیح روی پاپیروس نگاشته شده، از بادکش درمانی نام برده شده است. بادکش گذاشتن یا به قول عامه، لیوان انداختنها امروزه در بین اهل فن به حجامت گرم و خشک، شهرت یافته، و از روشهای مهم درمانی در طب سنتی و طب سوزنی چینی است که دارای سابقه چند هزار ساله است.
- از گذشتههای دور اطباء و حکمای مشرق زمین به خواص درمانی بادکشگذاری پی برده و در درمان بسیاری از بیماریها و دردها از آن بهره میگرفتهاند. در طب سنتی چین، تلفیقی بین بادکش درمانی و طب سوزنی صورت گرفته است و اطبای چینی برای افزایش تأثیر طب سوزنی، در بسیاری موارد، آن را همراه با بادکش به کار میبرند.
- کتاب « خودآموز بادکش درمانی» به آموزش این شیوه درمانی با زبانی ساده می پردازد.
گزیدهای از کتاب خودآموز بادکش درمانی
کاربرد درمانی و مکانیسم تأثیر بادکش
بادکش گذاری با مکانیسم های متعددی باعث رفع دردها و درمان بیماری های مختلف می شود که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره می شود:
- یکی از علل درد و خستگی در قسمت های مختلف بدن، تجمع بعضی مواد نظیر اسیدلاکتیک و سایر مواد زاید سلولی در مویرگ های سطحی بدن است که معمولاً با اختلال در خون رسانی موضعی همراه است. بادکش با ایجاد خلأ، باعث انبساط عروق سطحی، تجمع خون در موضع و افزایش خون رسانی موضعی می شود. در نتیجه، اکسیژن و غذای بیشتری به سلول ها رسیده، درد و خستگی رفع می شود.
- افزایش خون رسانی موضعی با فراخوانی سلول های دفاعی و فاکتورهای ضد التهاب خونی به موضع، باعث تسریع ترمیم آسیب های بافتی و عفونت های موضعی می شود؛ مثلاً با بادکش کردن اطراف زخم های بستر می توان به ترمیم و بهبود این زخم ها کمک شایانی کرد.
- بادکش با ایجاد خلأ در تخلیه، سموم و عفونت های موضعی؛ مثلاً در گزیدگی با مار و عقرب کمک کننده است.
- بادکش با ایجاد فشار منفی باعث انبساط عضلانی شده، در رفع اسپاسم عضلانی که علت بسیاری از دردهای موضعی است، کمک کننده است.
- بادکش با تحریک روده ها و دستگاه گوارش در درمان برخی از بیماری های گوارشی، نظیر زخم معده، تنبلی روده و یبوست کمک کننده است.
- بادکش متناوب با جذب خون به عضلات در رفع لاغری های موضعی و افزایش بافت ماهیچه ای موضع موثر است.
- اگر علت چاقی تجمع موضعی چربی باشد، بادکش گرم در سوزاندن چربی های موضعی موثر است.با مکانیسم فراخوان خون به ناحیه پرچربی.
- از فشار منفی ایجاد شده توسط بادکش می توان در کنترل و تنظیم بعضی از خونریزی ها در بدن بهره گرفت؛ مثلاً در هایپر منوره (قاعدگی با خونریزی شدید) می توان زیر سینه ها را بادکش کرد. با این عمل فشار خون از اندام تحتانی به سمت اندام فوقانی متوجه شده، از شدت خونریزی کاسته می شود یا در خونریزی کم (هایپو منوره) با بادکش کردن ران ها و ساق پاها می توان فشار خون را از قسمت های فوقانی به سمت اندام تحتانی متوجه ساخته، میزان خونریزی را افزایش داد. یا در خون دماغ شدید با بادکش کردن اطراف ناف (در طرف خونریزی) فشار خون به قسمت های تحتانی منتقل و خون دماغ کم کم قطع می شود.
- تعدادی از دردهای عضلانی براثر درگیر شدن اعصاب حسی بین ماهیچه ها یا بافت پیوندی سخت شده، ایجاد می شود. بنابراین، با بادکش نمودن در بسیاری از موارد این فشار از روی عصب برداشته شده، درد تسکین می یابد.
- در رفع خواب رفتگی ها و گزگز اندام، بادکش با تسریع خون رسانی و اکسیژناسیون بافتی موثر است.
- عده ای از اطبا و حکما از فشار منفی بادکش برای کمک به خروج سنگ های کلیوی استفاده می کنند؛ به این صورت که پس از روغن مالی، مسیر کلیه ها را از طرف کلیه به سمت مثانه بادکش متحرک می کنند.
- در افرادی که دارای طبع سرد و تر هستند و در اصطلاح طب سنتی بلغمی مزاجند، بادکش گرم و خشک کاربرد فراوانی دارد و جایگزین مناسبی برای حجامت تر است.
- طبق تعریف طب سنتی، گاهی دردها براثر غلبه سردی بر بافت یا عضو ایجاد می شود و تجربه نشان داده است که بسیاری از دردهای موضعی با گرم کردن موضع تسکین می یابد. بادکش گرم در رفع این دردها موثر است.
- این مسأله قطعی است که افزایش خون رسانی پوست توسط بادکش گذاری در رفع بسیاری از بیماری های پوستی موثر است.
- در زانو هایی که دچار تورم، درد و تجمع مایع در مفصل شده اند (تجمع بلغمی موضعی) با بادکش متناوب ۴۰ تا ۱۲۰ جلسه یک روز در میان می توان کم کم این مایع را از محیط خارج کرد.
- در رفع بلغم موضعی و سیستمیک بادکش گرم و خشک بهتر از بادکش سرد است.
نویسنده یا مترجم
- نویسنده: تائو شیان-یو
- مترجم: دکتر عباس انصاری
انتشارات
انتشار سفیر اردهال