در مکتب طب حکمی ایران، برگ و ساق کاهو به عنوان غذای دوایی شناخته میشود بدین مفهوم که کاهو هم غذائیت دارد و از آن اخلاط چهارگانه بخصوص خلط خون ساخته میشود و هم میتواند موجب تغییرات مزاجی در مصرف کننده شود.
طبیعت و مزاج کاهو از منظر طب سنتی
- طبيعت کاهو سرد و تر در درجه دوم است بدین مفهوم که مصرف مقادیر کم آن در «فرد سالم با مزاج معتدل» سردی آور و تری زا است؛
- ولی با این مصرف کم، سردی و تری حاصل از خوردن کاهو آنقدر زیاد نمیشود که موجب دگرگونی زیان آور در مزاج فرد گردد…
بیشتر بخوانید!
افعال و خواص کاهو
- از کاهو خون رقیق مایل به سردی تولید میشود، بنابراین کاهو برای کسانی که دارای خون غلیظ گرم (مثلا به سبب مصرف زیاد گوشت قرمز) هستند، میتواند مفید باشد.
در این شرایط فرد باید کاهو را بجای یک وعده غذا یا یک میان وعده غذایی مصرف کند: در صورتی که منع طبی خاصی درکار نباشد، مصرف کاهو به همراه هویج رنده شده با مقدار اندکی آب نارنج بدین منظور قابل پیشنهاد است.
- کاهو تسكین دهنده تندی و تیزی اخلاط گرم (خلط خون و صفرا) است.
- کاهو تعدیلکننده خشکی اخلاط خشک (خلط صفرا و سودا) است.
- کاهو تشنگی و التهاب ناشی از مواجهه با گرما را کاهش میدهد.
- کاهو مسکن سرفههایی است كه ناشی از گرمی و خشكی باشند.
- کاهو یکی از مشهورترین خوابآورهای طبیعی است. مصرف تیره میانی کاهو و انتهای شیره دار برگ های کاهو بدین منظور مناسب تر است.
- کاهو ملین و ادرارآور است.
- کاهوی پخته برای تسکین درد سینه، و زیاد كردن شیر مؤثر است.
زیان های کاهو در متون طب سنتی
- زیادهروی در مصرف کاهو میل جنسی را کاهش میدهد.
- کسانی که دچار افزایش سردی و تری در معده و کبد هستند باید کاهو را با احتیاط مصرف کنند زیرا در آنان موجب ضعف هضم میشود.
- زیادهروی در مصرف کاهو موجب كدورت حواس، کاهش حافظه، کندفهمی، ضعف بینایی و تولید ریح میگردد.
- مصلح این زیان های کاهو، نعناع و كرفس و زیره است.
بیشتر بخوانید!
نکته پایانی
مصرف کاهو با سکنجبین نعناعی یکی از بهترین راه های چیرگی بر تشنگی و التهاب و خشکی بدن در روزهای گرم تابستان است.
منبع: با تشکر از دکتر مجید انوشیروانی برای تهیه این مطلب
احمد
با سلام
آیا خوردن کاهو با خرما مفیده؟