حالت تهوع و سرگیجه بیماری شایعی است که معمولا در هنگام حرکت با وسایل نقلیه اتفاق می افتد. در واقع اصلیترین دلیلی که برخی افراد در مسافرت با خودرو، قطار، کشتی، هواپیما یا حتی مترو به محض گذشت دقایقی، دچار تهوع، سرگیجه و حتی استفراغ میشوند، مشکلات گوارشی است.
چرا دچار ماشین گرفتگی یا حالت تهوع در وسیله نقلیه میشویم؟
در هنگام حرکت وسایل نقلیه، مشابه مشکل دریازدگی، وقتی فرد تکانهای زیادی را تجربه میکند، بلغم اضافه و کهنه مترشحه و انباشته شده در معده که مادهای بد و مضر است به حرکت درآمده و قوه مدبره یا همان طبیعت هوشمند بدن، تلاش میکند با ایجاد تهوع و سپس استفراغ، ماده زائد را بیرون بریزد.
جلوگیری از حالت تهوع در ماشین
زنجفیل
زنجفیل، به دلیل ویژگیهای ضدتهوع، درمان خانگی بسیار موثری برای ماشین گرفتگی است. همچنین با آسانتر کردن هضم غذا، از تهوع پیشگیری میکند.
برای پیشگیری از حالت تهوع میتوان از اشکال متفاوت زنجفیل استفاده کرد.
- دو فنجان آب در قوری ریخته و چند تکه زنجفیل تازه به آن اضافه کنید. صبر کنید آب به جوش آید و پس از 10 دقیقه، آن را برداشته و صاف کنید.
- یک قاشق چایخوری عسل به دمنوش زنجفیل افزوده و یک ساعت قبل از سفر، آن را بنوشید تا از ابتلا به ماشین گرفتگی پیشگیری کنید.
- از هر کدام از آب زنجفیل، آب لیموترش، یک قاشق چایخوری با هم مخلوط کنید و قبل از سفر آن را بخورید.
- حتی میتوانید این مخلوط را همراه خود برده و هنگام احساس تهوع، از آن بخورید.
- یا میتوانید نیم ساعت قبل از حرکت، نصف قاشق چایخوری زنجفیل کاملاً خرد شده را با یا بدون عسل میل کنید.
توجه: اگر مشکلات قلبی دارید و یا باردار هستید، قبل از مصرف زنجفیل، با دکتر خود مشورت کنید.
نعناع
نعناع در درمان ماشین گرفتگی بسیار مؤثر است. ماده شیمیایی منتول موجود در آن میتواند ماهیچههای معده را آرام کرده و از تهوع و یا ماشین گرفتگی، پیشگیری کند.
- نوشیدن یک فنجان چای نعناع غلیظ پیش از مسافرت روش بسیار موثری برای پیشگیری از ماشین گرفتگی است.
- فقط یک قاشق غذاخوری نعناع خشک به یک فنجان آب جوش، اضافه کنید. بگذارید به مدت نیم ساعت دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و یک قاشق چایخوری عسل به آن بیفزایید.
- هنگام سفر یک شکلات نعناعی در دهان خود گذاشته و آن را به آرامی بمکید. این روش ساده زمانی که علائم ماشین گرفتگی شروع شد، درمان بسیار موثری خواهد بود.
- همچنین میتوانید چند قطره اسانس نعناع درون دستمالی ریخته و هر بار که احساس تهوع و استفراغ به سراغتان آمد، آن را بو کنید.
توجه: نعناع در برخی از داروها تداخل ایجاد میکند. اگر داروی خاصی مصرف میکنید، پیش از استفاده از نعناع، با پزشکتان مشورت کنید.
لیموترش
لیموترش و آب لیموترش تازه حاوی اسیدسیتریک است که میتواند معده متلاطم را آرام کند و جلوی تهوع و استفراغ هنگام سفر را بگیرد. حتی بوی لیموترش میتواند ماشین گرفتگی را درمان کند.
- آب یک عدد لیموترش را درون یک لیوان آب ولرم بریزید. سپس یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کرده و آن را کاملاً مخلوط کنید. سپس قبل و حین مسافرت، آن را آهسته آهسته بنوشید.
- همچنین میتوانید در مسافرت برشهایی از لیموترش را بمکید. این کار جلوی تهوع را میگیرد.
- آب یک عدد لیموترش را به درون آب گرم برنج ریخته و کمی به آن نمک بیفزایید و قبل از سفر، آن را بنوشید.
زیتون
تانین موجود در زیتون میتواند جلوی ترشح بیش از حد بزاق دهان را گرفته و از حالت تهوع پیشگیری میکند.
- قبل از سفر چند عدد زیتون بخورید.
- اگر هنگام سفر نیز دچار ماشین گرفتگی شدید، هر چند دقیقه یکبار، یک عدد زیتون بخورید تا علائم بیماری برطرف شوند.
توصیه های لازم برای جلوگیری از حالت تهوع در ماشین
- حدود 24 ساعت قبل از مسافرت غذای سبک میل کنید و از خوردن غذاهای چرب، پرادویه و سنگین و نیز مصرف الکل خودداری کنید زیرا باعث تشدید علائم بیماری حرکت می شود.
- همچنین پیش از سفر از مواد غذایی یا نوشیدنی هایی که به مزاجتان سازگار نیست استفاده نکنید.
- خودداری از قرار گرفتن در معرض بوی تند مواد غذایی مانع از حالت تهوع می شود.
- هنگام مسافرت نقطه ای از وسیله نقلیه را انتخاب کنید که کمترین حرکت را در شما القا کند.
- اگر مسافرت هوایی دارید، برای جلوگیری از بروز علائم بیماری حرکت، سعی کنید در صندلی های نزدیک به وسط و در نزدیکی بال های هواپیما بنشینید.
- اگر مسافرت دریایی دارید، سعی کنید روی عرشه و به سمت جلوی قایق یا کشتی و در کابین های پایین تر و نزدیک مرکز کشتی بنشینید. کابین های پایین تر نسبت به کابین های بالایی حرکت کمتری دارد.
- همیشه هنگام حرکت، مستقیم نگاه کنید و تا جایی که می توانید به خشکی یا افق خیره شوید. سر را ثابت نگه دارید و آن را به پشتی سر صندلی تکیه دهید.
- هرگز در هنگام حرکت در وسیله نقلیه، به عقب برنگردید و راستای پشت سر را نگاه نکنید.
- در داخل خودرو، صندلی جلویی را برای نشستن انتخاب کنید.
- اگر در معرض بیماری حرکتید و خود از شرایط تان مطلع هستید، در داخل وسیله نقلیه از خواندن کتاب و نگاه کردن به گوشی خودداری کنید.
- در داخل هواپیما، قطار و خودرو تهویه هوا یا پنجره را طوری تنظیم کنید که هوای تازه به صورتتان برخورد کند.
- از کشیدن سیگار خودداری کنید.
- در مسافرت از افرادی که سابقه بیماری حرکت دارند، دور باشید. حرف زدن درباره این بیماری و علائم آن، وضعیت را تشدید می کند.
- تنفس کوتاه، کم عمق و سریع می تواند باعث بروی علائم بیماری حرکت شود بنابراین، روی تنفس خود تمرکز و آن را عمیق و آهسته کنید.
منبع: سلامت نیوز و با تشکر از همکار محترم ناصر رضایی پور