غیر معمول نیست که موهای شما با افزایش سن تغییر کند. به عنوان یک فرد جوان، ممکن است موهای شما قهوه ای، سیاه، قرمز یا بلوند باشد. اکنون که بزرگتر شده اید، ممکن است متوجه نازکی در نواحی خاصی از سر خود شوید، یا ممکن است موهایتان از رنگ اصلی خود به خاکستری یا سفید تغییر کند.
بدن شما فولیکول های مو دارد که کیسه های کوچکی هستند که سلول های پوست را می پوشانند. فولیکول های مو دارای سلول های رنگدانه ای به نام ملانین هستند. این سلول ها به موهای شما رنگ می دهند. اما با گذشت زمان، فولیکولهای مو رنگدانههای خود را از دست میدهند و در نتیجه موها سفید میشوند.
موهای سفید در افرادی که رنگ موی تیره تری دارند بیشتر به چشم می خورد. اگرچه موهای سفید مشخصه پیری است، تارهای موی بی رنگ ممکن است در هر سنی ظاهر شوند – حتی زمانی که شما هنوز در دبیرستان یا دانشگاه هستید. اگر یک نوجوان یا در سن 20 سالگی هستید، ممکن است یک یا چند تار موی سفید پیدا کنید.
هیچ فردی از دیدن موی سفیدش در آینه خوشحال نمیشود و سفیدی موها همیشه حس ناخوشایند دور شدن از جوانی را در انسان ایجاد میکند؛ اما فکر نکنید که چون برخی از موهایتان سفید شده است دیگر خواه نا خواه موهای دیگرتان هم سفید میشوند و شما نمیتوانید کاری برای جلوگیری انجام دهید چرا که با دنبال کردن توصیهها و راهکارهایی که در این پست از مجله اینترنتی طبایع میخوانید، میتوانید زیبایی و جوانی موهایتان را تا مدتهای مدید حفظ کنید.
توانایی معکوس کردن یا جلوگیری از سفیدی مو به علت آن بستگی دارد. اگر علت ژنتیکی باشد، هیچ کاری نمی توانید برای جلوگیری یا معکوس کردن دائمی تغییر رنگ انجام دهید.
اگر مشکوک به مشکل سلامتی هستید، با پزشک مشورت کنید تا ببینید آیا یک بیماری زمینه ای مسئول سفیدی مو است یا خیر. اگر مشکل سلامتی زمینه ای را درمان کنید، ممکن است رنگدانه ها برگردند، اما هیچ تضمینی وجود ندارد.
ممکن است راه هایی برای بازگرداندن رنگدانه وجود داشته باشد و درمان سفیدی ابرو در طب سنتی وجود داشته باشد، اما این کار بستگی به علت سفیدی مو دارد. در اینجا به دلایل رایج سفیدی زودرس مو می پردازیم.
سفید شدن موها از دیدگاه طب سنتی
در طب سنتی، گفته میشود که اگر موی شخصی پیش از ۴۰ سالگی سفید شود، دلیل آن غیرطبیعی است و احتیاج به درمان و توجه دارد. در طب سنتی ایران، سفیدشدن مو یک بیماری محسوب میشود. البته این موضوع دلایل طبیعی و غیرطبیعی دارد.
علت سفید شدن مو در جوانی در طب سنتی
علل طبیعی
- افزایش سن
- وراثت
علل غیرطبیعی
- افزایش میزان سردی و تری
- افزایش خلط بلغم در کل بدن و به ویژه ناحیه سر
- کاهش قوای جسمانی
- تداوم وضعیت استرس
- افزایش میزان خشکی ماده تشکیل دهنده مو
- تغذیه نامناسب و مضر
- کاربرد داروهای موضعی نامناسب
پیشگیری از سفیدی موها با رعایت این نکات
- استرس را حذف کنید
- تغذیه خوب داشته باشید: یک تغذیه و برنامه غذایی سالم و سرشار از ویتامینهای گروه B به خصوص B12
- مخدرات و مشروبات الکی را کنار بگذارید
- مصرف کافئین، آرد سفید و قندهای تصفیهشده را محدود کنید
- تا میتوانید طبیعی زندگی کنید: از میوه و سبزیجات طبیعی بیشتر و از مواد غذایی فراوری شده کمتر استفاده کنید.
- از مصرف ماهی خصوصاً سالمون غافل نشوید
- موهایتان را با حنا آشنا کنید
- موهایتان را با روغنهای گیاهی ماساژ دهید: ماساژ هر چند وقت یکبار مو با روغن زیتون یا روغن بادام و روغنمالی های گرم به صورت مداوم و در نواحی که موها سفید شده با روغن سیاهدانه، در پیشگیری از سفیدی مو تا حدودی مؤثر اند.
- به اندازه کافی به بدنتان آبرسانی کنید
- ورزش و تحرک روزانه داشته باشید: داشتن گردش خون و جریان خون خوب برای جلوگیری از سفید شدن زودهنگام موها لازم است.
- کمبود مس به طور قابل توجهی در سفید شدن زودرس موها اثر دارد: از موادغذایی سرشار از مس مثل شلغم، اسفناج، جگر گاو، دانه آفتابگردان، بادامهندی، عدس، بادام، زرده تخممرغ و قارچ استفاده کنید.
- موادغذایی حاوی ید را به طور متعادل به سبد خرید روزانهتان اضافه کنید: موادغذایی سرشار از ید عبارتند از: موز، هویج، اسفناج و ماهی. و سلنیوم! و موادغذایی سرشار از سلنیوم نیز عبارتند از: صدف خوراکی، تن، سالمون، ذرت، گندم، دانه سویا، گردو، آجیل و دانه آفتابگردان.
- در انتخاب رنگ مو دقت کنید
توصیههای طب سنتی برای جلوگیری از سفیدی موها
- پرهیز از مصرف غذاهای سرد و تر مانند مرغ، ماهی
- مصرف محدود غذاهای غلیظ ماننده حلیم، پنیرهای پیتزا و …
- پرهیز از مصرف مواد غذایی تولید کننده خلط بلغم (لبنیات و به ویژه ماست، دوغ و پنیر تازه)
- عدم مصرف آب سرد
- رگ گیری زیاد از ورید، کندن مو و برقراری روابط جنسی بیش از حد معمول، خیس نگه داشتن طولانی موها بعد از استحمام و استفاده از گلاب و روغن یاسمن به صورت موضعی روی مو میتواند باعث سفیدی غیرطبیعی مو شود و باید از آنها اجتناب نمود.
- استفاده از ادویه های گرم مانند فلفل سیاه و خردل به مقدار کم در غذاها میتواند روند سفید شدن موها را کُند کند.
درمان سفیدی مو در طب سنتی
- پودر هلیله سیاه را با مقدار مناسبی عسل طبیعی مخلوط و به مدت یک سال و روزانه سه قاشق چایخوری مصرف کنید.
توجه: برای اثر بخشی این دارو علاوه بر لزوم رعایت کردن کامل مثلث سلامت و اصول تغذیهای، نباید بیشتر از 30 سال سن داشته باشید.
- آملا (انگور فرنگی هندی) را با مقداری آب ترکیب و خمیر آملا را به صورت منظم به پوست سرتان بمالید.
- یک چهارم فنجان رزماری خشک را به مدت 10 دقیقه در دو فنجان آب بجوشانید. بعد آن را از صافی رد كنید و آب رزماری را روی سرتان بریزید و اجازه دهید مدتی روی سرتان بماند. اگر تعداد موهای سفید سر شما زیاد است، از این محلول برای مدت طولانیتری استفاده كنید.
- گیاهان دارویی هلیله، شقایق و آمله را ترکیب و به طور منظم به پوست سرتان بمالید.
- پوست سرتان را با روغن نارگیل و لیمو ماساژ دهید.
- یک قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا را در مقدار آب حل کرده و به مدت یک ماه هر روز سه مرتبه از این ترکیب میل کنید. سپس به مدت سه ماه و هر ماه بیست روز این کار را تکرار کنید.
توجه: از ژلهایی استفاده کنید که معتبر بوده و دارای مهر استاندارد باشد، نه ژل درون برگ آلوئه ورا.
- 40 گرم برگ خشک گیاه جینکو را در یک ظرف حاوی یک لیتر آب ریخته و به مدت یک ساعت بجوشانید. محلول را صاف کرده و بعد از هر وعدهی غذایی (یعنی سه مرتبه در روز) میل کنید.
- طبق برخی منابع، مالیدن و ماساژ روغن سیاه دانه به مدت یک سال به کف سر، مفید است.
توجه توجه!!!
باید توجه داشت که هیچگاه در مصرف گیاهان دارویی و فرآوردههای گیاهی، حتی اگر نتایج مطلوبی هم داشته باشند نباید زیادهروی کرد؛ چرا که برعکس تصور عموم مردم گیاهان دارویی هم میتوانند عوارض شدیدی به همراه داشته باشند و باید در مصرف آنها دقت کرد.
آناشید
من ۴ سال مداوم هلیله مصرف کردم بی فایده
جواد
سلام علیکم وقت بخیر
اگر مردی قبل از 30 سالگی موهاش طلایی بوده ولی بعد از 30 سالگی به رنگ قهوه ای روشن یا قهوه ای تیره دراومده آیا از دیدگاه طب سنتی راهی وجود داره که موها دوباره به رنگ طلایی دربیاد؟مثلا روغن موضعی خاصی که بتونه این کارو انجام بده؟سپاس