سرماخوردگی پاییزی بیماری شایع فصل پاییز است که با شروع شدن سرما نه صرفاً از لحاظ تقویمی بلکه از لحاظ اقلیمی؛ در بین افراد شیوع پیدا میکند، معمولاً بزرگسالان در این فصل و فصل زمستان ممکن است ۳ یا ۴ بار سرماخوردگی معمولی را تجربه کنند و کودکان زیر ۲ سال هم ممکن است بیشتر از ۱۰ بار در سال سرفه و آبریزش بینی ناشی از ویروس سرما خوردگی داشته باشند.
اما متأسفانه برخی از افراد آگاهی ندارند که با چند راهکار ساده میتوان از بروز سرماخوردگی پاییزی پیشگیری و یا حتی آن را درمان کرد و به راحتی و با انجام اشتباهاتی ناخواسته بر شدت آن میافزایند.
حال ما اینجاییم تا شما را با علل عمده سرماخوردگی و راهکارهای پیشگیری و درمان آن از منظر طب سنتی، آشنا نماییم.
سرماخوردگی پاییزی از نگاه طب سنتی
به لحاظ اقلیمی، با شروع سرما، فصل پاییز شروع میشود، هرچند تقویم آن را نشان ندهد. فصل پاییز با سردی و خشکی همراه است و با ویژگیهای مزاج سودا و غلبه سودا همخوانی دارد، بنابراین افرادی که مزاجشان سوداوی است، در این فصل به مراقبت بیشتری نیاز دارند و باید توصیهها و تدابیر خاصی را برای حفظ تندرستی و پیشگیری از بروز بیماریها یا به حداقل رساندن عوارض و پیامدهای آنها رعایت کنند.
علل سرماخوردگی
در واقع سرماخوردگی پاییزی صرفاً ارتباط مستقیم و چندانی با دمای پایین و سرمای هوا ندارد، بلکه بیشتر عدم رعایت بهداشت، ضعف عمومی، تغذیه نامناسب و غلبه مزاج است که سبب بروز سرماخوردگی و شیوع آن در فصول سرد به ویژه پاییز میشود. بنابراین برای این که در این فصل دچار سرماخوردگی نشویم یا کمتر به آن مبتلا شویم، از بیستم شهریورماه به بعد اقدام به راهکارهای پیشگرانه و تقویت ایمنی بدن نماییم.
بایدها و نبایدهای طب سنتی برای پیشگیری از سرماخوردگی های پاییزی
- پرهیز از مصرف چای پررنگ، یخ، شوریها، چیپس و پفک که به خشکی مزاج بدن دامن میزنند.
- مصرف بیشتر خوردنیها و نوشیدنیهای مایل به گرمی و تری مانند گوشت گوسفند، خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، شربت گلشکر، شربت عسل، مغز خشکبار بهویژه بادام درختی، آشهای ساده و…
- البته در صورت داشتن دیابت یا گلودرد از مصرف خربزه و موارد شیرین بپرهیزید.
- عدم مصرف غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، کنسروها و کمپوتها، سوسیس و کالباس و فستفودها، ادویههای تند و تیز، ترشیها، سرخکردنیها، بادنجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گلکلم، رُب و سسها، غذاهای مانده و گوشت نمکسود.
- مصرف بیشتر مرکبات و میوههای دارای ویتامین C که ایمنی بدن را تقویت میکنند.
- در این فصل که بیماری سرماخوردگی زیاد است میتوان از یک قاشق عسل و یک برش لیموترش درون آب ولرم استفاده کرد.
- پرهیز از نزدیکی جنسی زیاد، در فصل پاییز.
- خودداری از انجام کارهایی مانند مواجهه با گرمای سرظهر و سرمای بامداد و شبانگاه، خوابیدن در جای سرد، استحمام با آب سرد و نوشیدن آب خیلی سرد
- برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی پاییزی و زکام، در طول شب، سر را بپوشانید.
- پرهیز از مصرف مسهلهای قوی، فصد و هر کاری که خون را کم کند.
- پرهیز از قی کردن، زیاد خوابیدن و زیاد بیداری کشیدن، حرکات بدنی زیاد، غم و غصه زیاد، کمخوری و پرهیز بیدلیل، تعریق بسیار و…
- پرهیز از مصرف نابجای آنتی بیوتیک و کورتون در سرماخوردگی های ساده که علائم آن محدود به آبریزش بینی، عطسه و خستگی است و علائم عفونت باکتریال را ندارد.
راهکارهای پیشگیرانه یا درمانی سرماخوردگی پاییزی
- مصرف دمنوشهای افزاینده تعداد گلبولهای سفید و تقویت سطح ایمنی سیستم بدن مانند:دمنوشهای حاوی آویشن، پونه کوهی، مرزنجوش، بابونه و دارچین، پرسیاوشان، ختمی سفید و ناخنک
- حجامت در اول فصل پاییز برای زدودن رسوبات،به علت غلیان خون فاسد و رسوبات بدن.
- بوئیدن عطرها و گلهای خوشبو، ملایم و مناسب مزاج
- حمام یکروز درمیان با آب نیمگرم
- مصرف شیر، دوغ و ماست به همراه گرمی (از غروب آفتاب به بعد مصرف نکنیم چون موجب غلبه سودا میشود).
- روغن مالی بدن با روغن بادام یا بنفشه بادام و …
- استفاده از بخور بابونه یا اکالیپتوس
- استفاده از کدوحلوائی پخته همراه دارچین و عسل
- مصرف شلغم و لبو پخته
- استفاده از عناب به جای تنقلات، جهت تقویت سیستم ایمنی و ممانعت از خشکی پوست.
- استفاده از پودر مخصوص حاوی شقاقل، جوانهها و جوی دوسر (جوانهها (گندم، یونجه و…) را با جوی دوسر و شقاقل آسیاب کرده و همراه ماست یا غذا مصرف کنید. اگر هفتهای ۳ بار از این پودر استفاده کنید کمتر دچار بیماری و حساسیت فصلی، آبریزشبینی، رخوت و سستی خواهید شد این پودر خونساز هم است).