خواص و مزاج پسته
در طب سنتی، خواص و مزاج پسته به عنوان یکی از مغزیجات آجیلی، به شرح زیر بیان گشته است:
- مزاج پسته گرم و خشک است.
- مصرف پسته به همراه شکر طبیعی باعث دفع ضرر آب و هوای بد میشود.
- پسته چاق كننده است و باعث رشد اعضای مهم بدن مثل مغز و كليه میشود.
- قوای جنسی و ميل جنسی را تقويت نموده، توليد مایع جنسی (منی) را نیز افزايش میدهد.
- افرادی كه دچار سردی مزاج و كندی ذهن و حافظه هستند، پسته برای تقويت ذهن و مغز و اعصابشان بسیار مفید است.
- تقویت کننده قلب است.
- جویدن پسته تقویت کننده لثهها و خوشبو کننده دهان است.
- پسته سبب رفع انسداد کبد میشود و گرمکننده کلیهها و مثانه است.
- پسته حالت تهوع را برطرف میکند.
- پسته برای رفع سرفه مفید است.
- باعث تقويت دهانه معده میشود؛ از این رو میتواند برای افرادی که مبتلا به رفلاكس (برگشت اسید معده به مری) هستند، مفید باشد.
برای رفع مشکل رفلاکس معده با استفاده از پسته، باید چگونه عمل کرد؟
برای رفع اين مشكل توصيه میشود بدین صورت عمل نمایند که پودر مغز پسته را به همراه شكر يا نبات حدود یک ربع يا 20 دقيقه بعد از غذا به اندازه يک قاشق مرباخوری بر روی زبان ريخته تا به آرامی با آب دهان مخلوط و حل شده و قورت داده شود.
نکته مهم: بايد توجه داشت این ترکیب حداكثر به اندازه نیاز ٣ روز تهيه شود چون ممکن است در مدت طولانی فاسد شود.
خواص روغن پسته
- روغن پسته هم خاصيت دارویی دارد و هم میتواند به عنوان خوشبو كننده غذا استفاده شود.
- روغن پسته به همراه شكر برای تقويت مغز بسیار مفید است.
- روغن پسته برای سرد مزاجان بسیار مناسب است؛ هم میتوانند روزی یک تا دو بار، یک قطره از آن را مخصوصاً در فصول سرد در هر سوراخ بینی بچکانند و هم به پیشانی و گونه بمالند به شرطی که پوستشان را تحریک نکند. این دستورالعمل با باز کردن مجاری دفع رطوبات زائد مغز، به پیشگیری از بروز سینوزیت و درمان آن نیز کمک میکند.
بهترین نوع پسته، چه ویژگیهایی دارد؟
بهترین نوع پسته دارای دانههای بزرگ، پوست نازک و سفید، مغز سبز و چرب میباشد.
نکات مهم پیرامون مصرف و نگهداری پسته
- پسته همانند بادام و گردو و سنجد بهتر است برای نگهداريی در مدت طولانی از پوست خود خارج نشود.
- ماندگاری مغز پسته حدود سه ماه میباشد ولی با استفاده از روشهای فرآوری (مثلاً خواباندن آن در آبلیمو و سرکه) میتوان ماندگاری آن را افزایش داد.برای این کار لازم است مغز پسته را به مدت كوتاهی ( 5 تا 10 دقيقه) در آبلیمو یا سرکه غوطهور نمود تا خيس بخورد، سپس مغزها را خارج كرده روی پارچه تميز در هوای تميز و در سايه قرار داد تا به آرامی خشک شود. اين گونه پسته چون همراه با یک ماده سرد (سرکه) میباشد، از شدت حرارتش کاسته شده وخصوصاً برای گرم مزاجان مناسبتر میباشد و عارضه کمتری دارد.
- گرم مزاجان چنانچه به دنبال مصرف پسته دچار علائم ناشی از حرارت نظیر جوش پوستي يا خارش پوست و یا حتی سردرد بشوند، باید بعنوان مصلح از سكنجبين ملس یا ميوههای رو به خنک با طعم ترش مثل انار یا زرشک (یا آب آنها) استفاده كنند.
- بعد از مصرف پسته، برخی دچار التهاب يا آفت يا زخم در مخاط دهان و گلو و حلق میشوند که توصیه میشود پس از مصرف پسته، گلاب غرغره كنند يا سركه را رقيق كرده، دهانشويه و غرغره نمایند.
- مصرف زیاد پسته برای معده مضر است.
مصلح پسته چیست؟
آلو و آلوچه، زردآلو، انار ترش، سکنجبین و سرکه مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج پسته هستند.