تخم های خربزه سرشار از فوایدی برای سلامتی هستند. دانه های خربزه منبع بسیار خوبی از پروتئین ها، ویتامین ها (فولات، تیامین و نیاسین، ویتامین B6 و اسید پانتوتنیک)، مواد معدنی (منیزیم، مس، روی، آهن، پتاسیم، فسفر و منگنز) اسیدهای چرب هستند.
خواص تخم خربزه
استفاده از خواص تخمه خریزه برای داشتن پوستی جوانتر: دانههای خربزه منبع غنی اسیدهای چرب غیراشباع هستند این اسیدهای چرب غیراشباع به حفظ درخشش طبیعی پوست کمک میکنند. آنتی اکسیدان های موجود در دانه ها پیری پوست را کند می کنند. بنابراین، پوست جوان تر، نرم تر و سالم تر به نظر می رسد.
برای کنترل دیابت: تخم خربزه با کاهش سطح قند خون در درمان دیابت مفید است.
روش: چند دانه خربزه را در آب بجوشانید و این مایع را هر روز مانند (چای) بنوشید تا سطح قند خون را کنترل کنید.
افزایش قدرت باروری مردان: لیکوپن، یک آنتی اکسیدان قوی، نقش زیادی در افزایش باروری مردان دارد و دانه های خربزه منبع خوبی از این آنتی اکسیدان هستند.
تقویت کننده حافظه: دانه های هندوانه سرشار از مولتی ویتامین B هستند که سیستم ایمنی و عصبی سالمی را تضمین می کند. فردی که از مشکلات حافظه رنج می برد نیز می تواند با مصرف تخمه خربزه تا حد زیادی از آن بهره مند شود.
تنظیم فشار خون: آرژنین موجود در تخمه خربزه نقش زیادی در تنظیم فشار خون دارد. همچنین نقش اساسی در پیشگیری از بیماری های عروق کرونر قلب دارد که از خواص تخم خربزه در طب سنتی است.
منبع غنی از پروتئین و اسیدهای آمینه: تخمه خربزه منبع غنی از پروتئین و اسیدهای آمینه است. فولیکول های مو را تقویت می کند. اسیدهای چرب ضروری برای جلوگیری از آسیب دیدگی مو بسیار مفید است. برای از بین بردن شوره سر و ریزش مو تخم خربزه مفید است. افرادی که دچار خارش پوست سر و شوره سر هستند می توانند از روغن هسته خربزه استفاده کنند تا از شر این مشکل خلاص شوند.
منبع عالی اسیدهای چرب امگا 6: دانه های خربزه سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه و اسیدهای چرب امگا 6 هستند. این اسیدهای چرب به عنوان یک سپر عمل می کنند و سطح لیپوپروتئین با چگالی کم را در حد محدود نگه می دارند و قلب شما را سالم نگه می دارند.
برای قلب سالم: نوشیدن چای از تخمه خربزه باعث حفظ سلامت قلب می شود. منیزیم موجود در دانه ها به تثبیت فرآیندهای متابولیک کمک می کند که برای عملکرد مناسب قلب مهم است. چای تشکیل شده از دانه های خربزه به عنوان یک ادرار آور طبیعی عمل می کند و همچنین می تواند برای پاکسازی کلیه ها استفاده شود.
درمان ادما: یک قاشق چایخوری از دانه های خربزه (خشک شده و آسیاب شده) را بردارید و با عسل (یک قاشق چایخوری) مخلوط کنید و سپس مخلوط را با یک فنجان آب ولرم مصرف کنید. برای رفع ادما، دو بار در روز مصرف کنید.
خواص تخم خربزه در طب سنتی
در طب سنتی، خواص و مزاج تخم خربزه این گونه شرح داده شده است:
- مزاج آن گرم و تر است.
- تخم خربزه مانند خود خربزه بازکننده انسداد کبد است.
- مدّر ادرار است و پاک کننده کلیه، مثانه و روده هاست.
- تخم خربزه، ملین طبع است.
- افزایش دهنده نیروی جنسی است. در داروهای مقوی قوای جنسی از تخم خربزه زیاد استفاده میشود.
- تخم خربزه، برای سرفه گرم و همچنین درد سینه و ریه مفید است.
- خشونت زبان و حلق با مصرف تخم خربزه کاهش مییابد.
- مسکن تشنگی است و برای تبهای گرم و نیز برای درمان سوزش ادرار کمک کننده است.
- تخم خربزه، در تسکین زخم و خشکی آلت که بخاطر سنگ مثانه عارض شده باشد بسیار نافع است.
- برای رساندن قوّت داروها به جگر و مجاری ادراری بسیار کمک رسان است.
- ضماد کوبیده غیر مقشر تخم خربزه، بر رخساره و بدن، باعث شفاف شدن و خوشرنگ شدن آن میشود.
- بخور پوست و تخم خربزه با هم، برای ورمی که از سرمازدگی و برف در چشم پدید آمده باشد، بسیار نافع است.
مقدار مصرف تخم خربزه از دید طب سنتی چه مقدار است؟
- حکما، مقدار مصرف تخم خربزه را در هر نوبت مصرف، از دو درهم تا پنج درهم قرار دادهاند.
عوارض مصرف تخم خربزه چیست؟
- برای سرماخوردگی مضر است و سبب تولید تبهای صفراوی میشود.
- مصرف افراطی آن تولید گرمی میکند.
- سبب نفخ و ناراحتیهای معده، روده و طحال میگردد.
مصلح تخم خربزه چیست؟
عسل و بنفشه، مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج تخم خربزه هستند.