شیر دارای مزاج گرم و تر و خواص بیشمار است، که در زیر به بخشی از آنها اشاره میگردد:
- شیر به تنهایی یک غذای کامل است.
- شير تازه مقوی، چاق كننده و مناسب رشد است. بنابراین مصرف متعادل آن برای اطفال، افراد در حال رشد، افراد مسن و خانمهای باردار توصيه ميشود.
- موجب تقويت قلب میگردد.
- شير سبب افزايش توليد منی و تقویت نيروی جنسی میشود.
- مصرف شير به صورت شير برنج و فرني، موجب طولاني شدن عمر و خوش رنگي صورت میشود.
- مصرف شیر با خرما نیز چاق کننده است.
- شير براي سوداويان و صاحبان مزاج سرد و خشک و معتادين به ترياک و سالمندان مفيد است.
- مصرف شیر برای افراد با مزاج خشک بسيار مفيدتر و لازمتر است چون مانع تشديد خشكي میشود و رطوبت بدن را تأمين میكند.
بهترین نوع شیر، چه شیری است؟
بهترین نوع شیر، شیر گاو جوان و سالم است که علوفه طبیعی مصرف کرده و مواد شیمیایی و نگهدارنده به شیر آن اضافه نشده باشد.
مناسبترین فصل برای مصرف شیر، چه فصلی است؟
مناسب ترين فصل برای مصرف شير در جوانان، بهار و در پيران، تابستان میباشد.
مصرف شیر در چه مواردی توصیه نمیشود؟
مصرف شیر برای معده های ضعیف و کسانی که سنگ کلیه و مثانه دارند توصیه نمیشود.
مصرف شیر سرد و ناشتا خوردن شیر، مضر معده و اعصاب بوده و موجب نفخ و سردرد میشود.
خوردن آن به همراه چیزهای ترش و شور و همچنین ماهی و گوشت مضر میباشد.
اضافه کردن مقداری گلاب طبیعی به شیر از عوارض آن کم میکند.
نحوه صحیح جوشاندن شیر
به اندازه یک چهارم شیر موجود به آن آب اضافه کنید و روی شعله بگذارید تا جوش بیاید. شعله را کم کنید تا شیر ملایم بجوشد و آب اضافه شده به آرامی تبخیر شده و به حجم اولیه برسد.
مقایسه شیر با سایر لبنیات
این را نیز بدانید که شیر ترکیبی از سه جزء روغنی، پنیری و آبی است. در دوغ و ماست ترش جزء آبی و پنیری بیشتر است و قسمت روغنی حذف شده است. برعکس در کره، خامه و سر شیر جزء روغنی بسیار زیاد است. در پنیر و کشک جزء پنیری بیشتر از سایر اجزاء است. هر کدام از اجزاء خواص منحصر به فردی دارد که باعث تنوع خواص لبنیات شده است.
مصلح شیر برای گرم مزاجان و سردمزاجان چیست؟
- مصلح و بهبوددهنده خواص و مزاج شیر برای افرادی كه مزاجشان گرم است، مصرف آن همراه با مقدار كمی شكر يا قند است.
- مصلح شیر برای افرادی كه مزاج سرد دارند، مصرف آن بصورت گرم و به همراه عسل يا پودر زنجبيل يا دارچین است.