ماش چیست؟
ماش لوبیا سبز کوچک و متعلق به خانواده حبوبات است. ماش از زمانهای قدیم کشت میشده است. در حالی که بومی هند بود، ماش بعداً به چین و مناطق مختلف آسیای جنوب شرقی گسترش یافت.
این حبوبات طعم کمی شیرین دارند و به صورت تازه، به عنوان جوانه یا به عنوان لوبیای خشک فروخته میشوند. ماش بسیار متنوع است و معمولاً در سالاد، سوپ و سرخ کردنی مصرف میشود. ماش از حبوبات غنی و مفید با خواص بی نظیر از جمله کاهش کلسترول بد خون است که نوع با پوست آن دارای مزاج سرد و خشک و نوع پوست کنده آن دارای مزاج معتدل است.
- آنها سرشار از مواد مغذی هستند و اعتقاد بر این است که به بسیاری از بیماریها کمک میکند.
- حاوی مواد مغذی سالم
- ماش سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است.
یک فنجان (۷ اونس یا ۲۰۲ گرم) ماش آب پز حاوی:
- کالری: ۲۱۲
- چربی: ۰. ۸ گرم
- پروتئین: ۱۴. ۲ گرم
- کربوهیدرات: ۳۸. ۷ گرم
- فیبر: ۱۵. ۴ گرم
- فولات (B۹): ۸۰٪ مصرف روزانه مرجع (RDI)
- منگنز: ۳۰ درصد از RDI
- منیزیم: ۲۴ درصد از RDI
- فسفر: ۲۰ of از RDI
- آهن: ۱۶ درصد از RDI
- مس: ۱۶ درصد از RDI
- پتاسیم: ۱۵ of از RDI
- روی: ۱۱ درصد از RDI
- ویتامین B۲، B۳، B۵، B۶ و سلنیوم
این لوبیا یکی از بهترین منابع پروتئینی گیاهی است. آنها سرشار از آمینو اسیدهای ضروری مانند فنیل آلانین، لوسین، ایزولوسین، والین، لیزین، آرژنین و موارد دیگر هستند.
اسیدهای آمینه ضروری اسیدهای آمینهای هستند که بدن شما به تنهایی قادر به تولید آنها نیست.
از آنجا که ماش نیز جوانه زده مصرف میشود، توجه به این نکته ضروری است که جوانه زدن ترکیب تغذیهای آنها را تغییر میدهد. لوبیا جوانه زده حاوی کالری کمتری و بیشتر آمینو اسیدها و آنتی اکسیدانهای آزاد نسبت به آنهایی است که فاقد آن هستند. علاوه بر این، جوانه زنی سطح اسید فیتیک را که یک ماده مغذی است کاهش میدهد. مواد مغذی میتوانند جذب مواد معدنی مانند روی، منیزیم و کلسیم را کاهش دهند.
ماش حاوی بسیاری از آنتی اکسیدانهای سالم از جمله اسیدهای فنولیک، فلاونوئیدها، اسید کافئیک، اسید سینامیک و موارد دیگر است. آنتی اکسیدانها به خنثی سازی مولکولهای بالقوه مضر موسوم به رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
مطالعات نشان داده است که آنتی اکسیدانهای ماش میتوانند آسیب رادیکالهای آزاد مرتبط با رشد سرطان در سلولهای ریه و معده را خنثی کنند. جالب اینجاست که به نظر میرسد دانههای ماش جوانه زده دارای مشخصات آنتی اکسیدانی چشمگیرتری هستند و ممکن است شش برابر بیشتر از ماش معمولی حاوی آنتی اکسیدان باشند.
طبع ماش گرم است یا سرد؟
ماش گرم است یا سرد؟ طبع ماش گرم است یا سرد؟
خواص ماش در طب سنتی
خواص ماش در طب سنتی بدین شرح است:
- مزاج ماش با پوست، سرد و خشک است.
- مزاج ماش پوست کنده معتدل است.
- باعث تسکین حرارت صفرا و خون میشود.
- ماش ارزش غذایی بالایی دارد و خون خوبی از آن تولید میشود.
- ماش پوست كنده برای رفع يبوست و با پوست آن برای درمان اسهال مفید است.
- ماش برای تقویت بینایی و اعصاب مفید است.
- ماش بهتر است تفت داده شده سپس در آب جوش طبخ شود.
- ماش را با آب مرغ یا گوشت طبخ کنید و برای تسکین سرفه اعضای خانواده از آن استفاده نمایید.
مصرف ماش در چه زمان و برای چه افرادی مفید است؟
مصرف ماش در فصل بهار و تابستان، در سرزمینهای گرم، برای افراد گرممزاج و دارای تب گرم مفید است.
روش تهیه حسوی ماش :
دو پیمانه ماش را تفت دهید، سپس در آب جوش ریخته و آب گوشت یا مرغ را هم به آن اضافه کنید، صبر کنید تا خوب پخته شود.
می توانید برای مزه دار شدنش از کمی آبغوره استفاده نمایید.
مضرات مصرف ماش
- اگر پوست آن را كامل نگرفته باشند، کمی دیرهضم میگردد اما در کل در مقایسه با عدس، هضم راحتتری دارد.
- مصرف بیش از اندازه آن، مایع منی را کم میکند و نیروی جنسی را تضعیف میکند.
- افراط در مصرف ماش، برای دندانها مضر است.
مصلح ماش
روغن بادام شیرین و ادویههایی مثل سماق، تخم کافشه، خردل، دارچین، زنجبیل، زیره، فلفل و میخک مصلح ماش هستند.