خواص و مزاج سماق در طب سنتی بدین قرار است:
- مزاج آن سرد و خشک است.
- تقویت کننده معده است.
- در تحریک اشتهای افراد گرم مزاج و بخصوص صفراوی مزاجها مفید است.
- قابض و پاککننده معده میباشد.
- از انواع اسهال حاد و مزمن و خونریزی معده جلوگیری میکند.
- مصرف سماق در بهبود نقرس موثر است.
- مصرف ساییده سماق با آب سرد خونریزیهای داخلی را بند میآورد.
- کسانی که زیاد ادرار میکنند با مصرف سماق بهبود مییابند.
- غرغره جوشانده سماق جهت ورم گلو و دهان تجویز میشود.
- گرد سماق جهت تقویت و استحکام لثه و جوشهای چرکی دهان و تسکین درد دندان و کرم خوردگی مفید است.
- مانع حالت تهوع و قی در گرم مزاجان و کسانی که در فصل گرما صفرا به معده شان میریزد، است.
- برنج همراه با سماق، برای گرم مزاجانی که دچار تهوع و دلپیچه و احیاناً اسهال ناشی از غلبه صفرا میشوند، مخصوصاً در اقلیمها و فصول گرم، مفید میباشد.
- سماق همچنین برای برخی از ورمهای حاد مفید است. وقتی فرد ضربه خورده و قسمتی از بدن در حال ورم كردن و داغ شدن است، میتوان سماق را به حالت خمیری درآورده، در محل ورم گذاشت و از افزایش ورم و داغ شدن و تورم جلوگیری کرد.
- برگ و دانههای بسیار ریز سماق خواص دارویی دارند. بیشتر نیروی سماق در دانهها می باشد. دانهها را کوفته و ساییده و مورد استفاده قرار میدهند.
نشانه کیفیت سماق
- هرچه تازگی و سرخی سماق بیشتر باشد بهتر و باکیفیتتر و خواص آن بالاتر است.
عوارض زیاده روی در مصرف سماق
- زیاده روی در مصرف سماق برای معده و کبد سرد مضر است.
- منجر به بروز واکنشهای آلرژیکی میگردد.
- افراط در مصرف آن، کاهش وزن را به دنبال خواهد داشت.
مصلحات سماق و راههای کاهش ضرر آن
- انیسون و مصطکی مصلح لازم برای کاهش ضرر و بهبود خواص و مزاج سماق هستند.
- پختن سماق با بادمجان نیز از ضرر آن کم میکند.