مزاج بادام
بر اساس منابع طب سنتی ایران مزاج بادام در اول گرم و تر است و در برخی منابع معتدل نیز گفته اند.
افعال و خواص بادام از دیدگاه طب سنتی ایران
- بازکننده سده ها و حافظ قوتها
- حافظ جوهر مغز خصوص با نبات
- جالی اعضای باطنی
- مقوی قوای بینایی
- ملین طبع و حلق و موافق سینه و شیره آن با شکر جهت سرفه و خشونت سینه و حنجره و
- ملین اعضای باطنی و بطن به سبب جلایی که دارد و جهت زخم روده ها و مثانه و اسهال حادث از رطوبت معده
- تولیدکننده منی و مسکن حدت و گرمی آن و حدت بول
- چاق کننده بدن و با شکر کثیرالغذاء
- ملین طبع و مفتح با انجیر نیز ملین و جهت قولنج نافع
- بادام مطحون ثقیل بر معده و بطی النزول از آن
- رهشی سریع النزول تر از آن
- بادام مربا در تغذیه و فربه نمودن بدن بهتر و در اصلاح کلیه قوی الاثر
- بو داده آن مقوی معده و قابض و رافع ترهل و سستی آن و مقوی قوای جنسی و زیاده کننده منی
- لعق نمودن مقدار یک جوزه معتدل از آن با عسل جهت درد جگر و سرفه و تحلیل ریاح خصوص ریاح کلیه
- ثمر تازه نارس آن که چغاله نامند با پوست مقوی بن دندان و مسکن حرارت دهان به سبب برودت و یبوست پوست آن
- شکوفه آن محرک قوای جنسی مردان و قاطع قوای جنسی زنان (۲).
- رازی در کتاب اغذیه می نویسد: گرمی بادام معتدل ولی هضم آن به کندی انجام می شود. برای سینه و ریه نافع و برای ورم مثانه و روده ها
- نیز مفید است. شکرطبرزد و قند خزاینی و گلاب موجب اغراء و ازلاق آن گردیده و به سرعت آن را از مجاری هاضمه خارج می سازد. اگر
- کسی به علت زیاد خوردن آن سنگین شد باید آب عسل روی آن بنوشد و اگر بادام تر زیاد خورد بر روی آن، گوارش زیره و به میل کند.
- اگر گردو و بادام را پوست کنند و با شکر و قند خزاینی بخورند نیروی دماغی تقویت و بر مقدار منی افزوده می شود و بدن را فربه می کند و غذای بسیار به بدن می رساند (۳).
مضرات بادام
- ثقیل و بطی الهضم در معده بارد رطب و مضر احشا،
- مصلح آن مصطکی
- مهیج صفرا،
- مصلح آن شکر
- بادام متکرج و فاسد موجب کرب و سقوط اشتها و غثیان و غشی
- مصلح آن قی نمودن و ربوب حامضه بعد از آن آشامیدن (۲)
مزاج روغن بادام
معتدل در گرمی و سردی و به غایت مرطب دماغ خصوص تازه آن.
بیشتر بخوانید!
افعال و خواص روغن بادام
- مرطب مغز و موافق اسپاسم های عضلات و ورم و سرسام و رافع بی خواب و خواب آور (منوم) شرباً و تمریخاً
- مکرراً آشامیدن آن با کثیرا و شکر جهت سرفه خشک و تصفیه آواز و مجاری ریه و تلیین روده و رفع ضرر ادویه مسهله مطلقاً و حبوب حاره شرباً و چرب نمودن آنها بدان و با آب گرم و العبه و اشیای مناسبه نیز جهت اسهال و دلپیچه و تلیین روده ها و رفع قولنج و دفع سخت ادراری و اعانت بر اخراج سنگ خصوصاً با حجرالیهود سوده با آب گرم
مقدار مصرف روغن بادام
- تا نه مثقال.
- دوام تدهین (چرب کردن) مهره های پشت بدان جهت نقرس و رفع خمیدگی پیران و غرغره آن با آب گرم جهت خشونت حلق موثر.
مضرات روغن بادام
- احشای ضعیفه
- مصلح آن مصطکی
- برگ تازه آن مسهل ومسقط کرم معده و خشک آن قابض و رافع اسهال است (۲).
- رازی در کتاب اغذیه می گوید: بادام شیرین به هیچ وجه قابض نیست بلکه به واسطه شیرینی که دارد تلطیف نموده و بنابراین اعضای داخلی بدن را تمیز می کند و جلا می دهد و کمک به از بین بردن رطوبات می نماید و در کتاب منصوری گوید گلو را گرم می نماید، هضم آن مشکل است و در معده مدت زیادی میماند با وجود این انسداد نمی کند بلکه گشاینده انسدادها است (۳).
بیشتر بخوانید!
ترکیب شیمیایی بادام
- هر ۱۰۰ گرم بادام شیرین حاوی ۱۰/۱۸ گرم مواد پروتئینی، ۲/۵۴ مواد چربی، ۱۸ مواد قندی،۸/۲ سلولز، ۴/۴ آب و ۵/۲ گرم خاکستر می باشد روغن آن حاوی ۵۵ تا ۷۵ درصد اولئین است. بادام حاوی مواد معدنی کلسیم،فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزوم و همچنین ویتامین های A,B1,B2,PP,B5,B6 می باشد.
- هر یکصد گرم آن ۶۰۶ کالری حرارت ایجاد می کند (۴).
- در مطالعه ای که بر روی تاثیر روغن بادام و گلیسیرین در پیشگیری از استریای حاملگی انجام شده نتایج به شرح ذیل بوده است:
تعداد ۱۵۹ نفر شامل ۵۳نفر شاهد، ۵۳ نفر مصرف کننده گلیسیرین و ۵۳ نفر مصرف کننده روغن بادام بودند و گروه ها از نظر مدت بارداری و سایر شاخص های تاثیرگذار مشابه بودند. میزان بروز استریای حاملگی در گروه شاهد ۷۹.۲ درصد بود و میزان بروز استریای شدید در گروه شاهد ۳۴% بود. همین میزان در گروه گلیسیرین ۹.۴% و در گروه روغن بادام ۷.۵% بود. - با توجه به میزان بروز استریای حاملگی و تاثیر مثبت روغن بادام در پیشگیری از شدت استریای حاملگی، تجویز آن توصیه شده است (۵).
تشخیص بادام مرغوب از نامرغوب
- مرغوبترین بادام آن است که تازه، درشت، نرم و پر روغن باشد.
- در انتخاب بادام خوب باید دقت کنید که مغز آن پژمردگی و سفتی و مزه تلخ و ناخوشایند نداشته باشد.
- می توانید برای تشخیث بهتر مغز بادام را از پوست چوبی آن خارج کرده و آن را بشکنید، چنانچه وسط مغز آن رگه ای سفید و تازه بود آن بادام تازه بوده خواص آن از بین نرفته است.
- بهتر است از خرید بادام بوداده و شور خودداری کنید. علاوه بر اینکه بادام بوداده خواص کمتری دارد، تشخیص مرغوبیت آن نیز دشوار است.
- بادام را تا زمان مصرف نباید از پوست خشک بیرونی آن خارج کرد چرا که در اثر تماس با هوا خشک شده و خواص خود را از دست میدهد.
منابع
- دکتر ابوالقاسم سلطانی، گیاهان دارویی، جلد اول، ۱۴۸-۱۵۰
- محمدحسین عقیلی، مخزن الادویه : ۷۰۸-۷۱۰
- محمدبن زکریای رازی، منافع الاغذیه و دفع مضارها، تصحیح دکتر فرزانه غفاری، انتشارات المعی،۲۰۲
- G. Mandalari, C. Nueno-Palop, G. Bisignano, M. S. J. Wickham, and A. Narbad, Potential Prebiotic Properties of Almond (Amygdalus communis L.) Seeds, American Society for Microbiology, Vol. 74, No. 14, 2008, p. 4264–۴۲۷۰
- بهنیا حمید,حسینی مین، بررسی تاثیر روغن بادام و گلیسیرین در پیشگیری از استریای حاملگی ، پاییز ۱۳۷۹; ۵۳ ۳۱۷-۳۲۰.
- سایت انهار