از دیدگاه طب سنتی افراد دارای ۴ نوع مزاج گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر و سرد و خشک هستند. هر یک از این افراد باید رژیم غذایی خاص خود و حتی شیوه و رفتار زندگی مخصوص به خود را در پیش گیرند. اما ما قصد داریم، این پست را به توصیه های کاربردی برای افراد سوداوی یا دارای مزاج سرد و خشک اختصاص دهیم.
خصوصیات افراد سوداوی مزاج با طبع سرد و خشک
- اکثراً افرادی با رنگ پوست تیره هستند که پوست آنها نسبت به سایر همسن و سالان و هم جنسان خود خشک است.
- موهای سر کم پشت اما موهای بدن زیاد دارند و ممکن است لکه های تیره رنگی در پوست آنها ظاهر شود.
- اغلب این افراد اندامی لاغر و تکیده ای دارند و ممکن است صورت و چانه کشیده تری نسبت به نُرم جامعه داشته باشند.
- اشتهای کاذب دارند و اکثر ریزه خوار هستند، یعنی ممکن است علیرغم داشتن اشتهای خوب از افزایش وزن شاکی نباشند.
- این افراد فکر و خیال زیاد دارند و حتی از بی خوابی گلایه مندند.
- علیرغم اینکه مستعد بیماری های اعصاب و روان هستند.
- در انجام امور، حساس، دقیق و کمی با وسواس هستند.
- علاقه مند به تفکر و عموما درونگرا هستند.
- قضاوت گر و زود رنج هستند.
- با مصرف غذاها با طبع سرد دچار غم و غصه می شوند.
- در صورت مواجه شدن با افسردگی، بیماری های آنها تشدید خواهد شد.
توصیه های کاربردی برای افراد سوداوی مزاج
- از پوست خود در هوای خشک محافظت نمایید، بدین منظور پوست خود را با روغن زیتون یا کنجد چرب کنید.
- ده الی پانزده دقیقه بعد از خوردن شام پیادهروی کنید.
- از مایعات به اندازه کافی استفاده کنید.
- آب هویج و آب سیب را فراموش نکنید.
- حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغنهای مناسب مفید است.
- هر دوازده ساعت بینی خود را با کمی روغن شیرین طبیعی مرطوب کنید.
- سفرهای کوتاه به خصوص به مناطق مرطوب و معتدل توصیه میشود.
- حدود ساعت ده شب به رختخواب بروید.
- شش الی هفت ساعت خواب برای شب و نیم ساعت بعد از ناهار برای شما کافی و مفید است.
- از هوا، محیط و فعالیتهایی که موجب افزایش سردی و خشکی میشود، پرهیز کنید.
- از مصرف غذاهای یخزده، مانده و کنسرو شده خودداری کنید.
- از بیخوابی و کمخوابی اجتناب کنید.
- غم، تنهایی، تفکرات دقیق، نگرانی بیش از اندازه موجب تشدید علائم سوداوی میشود.
- از مصرف مواد سرد و خشک و غذاهای سرد و تر خودداری کنید.
- اگر مزاج سرد و خشک دارید یا دچار خشکی و سردی در پوست و عضلات هستید، نباید روشهای دفعی که موجب کاهش گرمی و تری بدن میشود را به کار ببندند که از جمله این روشها حجامت است.
- یکی از عواملی که باعث ایجاد سودا در بدن شده و موجب بیماری میشود، قرار گرفتن در معرض امواج الکترومغناطیسی، از جمله تماشای تلویزیون، کار با رایانه و استفاده از تلفن همراه و … می باشد.
- بنابراین استفاده مداوم از رایانه و زیاد تماشاکردن تلویزیون، را به حداقل رسانید.
- سوداوی مزاجان در ماه ضیافت الهی به دلیل خشکی مزاج و مقارنت با فصل تابستان که طبیعت گرم و خشک دارد، باید مراقب کاهش رطوبت بدن خود باشند
- بنابراین توصیه می شود تا از نوشیدنی ها و خوراکی هایی که رطوبت دارند بیشتر استفاده کنید.
- مهم ترین عاملی که افراد سوداوی مزاج را رنج می دهد، یبوست مزاج است که در این صورت، ابتدا باید یبوست مزاج را درمان کرد.
- از عوامل تاثیر گذار جهت جلوگیری از ابتلا به یبوست مزاج خوب جویدن غذا و نوشیدن به موقع آب و حذف غذاهای با طبیعت سرد از رژیم غذایی و استفاده از غذاهایی با طبیعت گرم در این افراد است.
- این افراد باید از مصرف قرص جلوگیری از بارداری نیز خودداری کنند.
توصیه های غذایی برای افراد با مزاج سرد و خشک
- صاحبان مزاج سودا باید از مصرف غذاهایی با طبیعت سرد و خشک اجتناب کرده و بیشتر، از غذاهای گرم و تر استفاده کنند.
- چرا که با مصرف غذاهای سرد و خشک و سودا زا، این خلط افزایش یافته و موجبات ابتلاء به بیمارهای عصبی همچون افسردگی و وسواس، بیماری های پوستی، واریس و … می شود.
- اگر سوداوی هستید، باید بدانید که غذاهای مانده، بیات، نمکسود و دودی، سودا را زیاد میكند.
- و خوردن یخ و مصرف غذاهای فرآوری و سرخ شده برای این افراد شما مضر بوده، اما غذاهای گرم توصیه میشود.
- همه غذاهای با طبیعت گرم علی الخصوص گرم و تر، گوشت گوسفند(کباب شده)، گوشت شتر، سبزیجات گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، عسل، توت سفید، کشمش، مویز، انجیر، انار شیرین، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره، بذرهای ملین مانند قدومه ی شیرازی، تخم شربتی و… برای این افراد مفید است.
بیشتر بخوانید!
پرهیزات غذایی سوداوی مزاج ها
- مصرف بیش از حد و بدون مصلح بادمجان، غذاهای نمک سود مثل ماهی دودی ماهی شور، خیار شور، نمک زیاد، پنیر شور
- گوشت گاو و حیوانات پیر، گوشت شتر مرغ، غذاهای مانده، بیات و فریز شده
- لبنیات، کلم، گل کلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشی ها، سرکه، تمبر هندی، غوره و آبغوره
- سیب زمینی، گوجهفرنگی، قارچ، لوبیا سبز، نخود فرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو
- تمام میوههای ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپ فروت، لیمو (در صورت استفاده از میوههای دارای مزاج سرد، پس از خوردن آنها میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده نمود.
- (از تمامی غذاها و نوشیدنیهایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز، حتماً با مصلحت آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.)