برنج مهم مثل نان
در مورد طبع برنج باید گفت که از دیدگاه حکمای طب سنتی ایران، در سردی و گرمی معتدل است ولی در تری و خشکی، اندکی میل به خشکی دارد. نوع خوب و طبیعی آن هم ردیف گندم است و همان اندازه که نان در برنامه غذایی اهمیت دارد و به عبارتی غذای اصلی انسان به حساب میاد، برنج هم، چنین جایگاهی دارد.
آبکش یا کته؟
در کتب طب سنتی ذکر شده که اگر برنج در آب جوشانده شود، آب جوشیده آن دارای طبع گرم و جرم آن دارای طبع سرد می باشد. (این دو اگر در کنار هم باشند باعث اعتدال مزاج برنج می شوند).
بهتر است نسبت به نوع بیماری و مزاج فرد، نحوه طبخ برنج مشخص شود، مثلاً:
- نوع کته آن، برای بچههای کوچولو و در حال رشد یا برخی از بیماریها مثه اسهال و یا در افراد لاغر، مناسب تره، غذاییت و چاق کنندگی بیشتری هم داره.
- در افراد دارای اضافه وزن و در غلبه گرمی، نوع آبکش بهتره
پس کته و آبکش هر کدوم خاصیت و کاربرد خود را دارند و بسته به شرایط ممکن است یکی از این موارد، بیشتر توصیه شود.
ملاحظات و نکات مصرف برنج
- معمولاً به همراه یکی از خورش ها، کباب، یا همراه با برخی سبزیها مصرف میشود زیرا به تنهایی غذاییت زیادی ندارد! (یعنی ماده زیادی از آن برای بدن تولید نمیشود، به بیان امروزی کالری آن زیاد نیست) ولی اگر با شکر سرخ یا شیر (شیربرنج) مصرف شود، غذاییت زیادی داشته و چاقکننده است.
- از آنجایی که طبع خشکی دارد، مصرف بیرویه آن ممکن است موجب ایجاد یبوست شود. این مسئله با مصرف شیر و شکر همراه آن برطرف می شود. بنابراین مصرف شکر سرخ و یا شیر علاوه بر اینکه خواص آنرا بیشتر می کند باعث کاهش اثرات بد آن نیز می شود. به عبارتی شیر و شکر مصلح برنج هستند.
- در حقیقت غذای انسان های سالم است! از آنجایی که در آن دو قوه گرمی و سردی کنار هم هستند، مصرف آن در بیماریهای خیلی گرم و یا خیلی سرد مجاز نیست. چرا که در صورت مصرف آن، ماده بیماری بیشتر شده و بیماری تشدید میشود.
- مصرف برنج در کودکان یا افراد مسنی که دچار یبوست مزمن همراه با درد هنگام اجابت مزاج هستند نیز مجاز نیست. این نوع یبوست قولنج نامیده می شود که با مصرف روغن بادام شیرین همراه برنج می توان به درمان آن پرداخت.
- به کسانی که به روغن بادام شیرین طبیعی و مطمئن دسترسی ندارند توصیه میکنیم حریره بادام با شکر سرخ را برای این منظور استفاده کنند. البته بهتراست بادام استفاده شده تازه باشد (نه مغرهای شکسته که خشک شده)
- هر روز هفته برنج نخورید، زیرا مصرف بیش از حد آن موجب افزایش غلظت خون می شود. سعی کنید فقط نوع ایرانی و همراه با زیره میل کنید.
خوردن برنج در سحر ماه رمضان ممنوع!
یک دیدگاه کاملا غلط وجود دارد که هنگام سحر غذا با برنج مصرف کنیم. در حالی که مصرف برنج در وعده سحر موجب ایجاد ضعف در طی روز میشود. غذای نانی (سبوسدار) جایگزین مناسبی برای غذاهای این چنینی است.