شنگ پلو یک غذای محلی مختص استان لرستان است که با توجه به این فصل و وجود سبزی شنگ در بازار، میتوانید این غذای جدید، خوشمزه و پرخاصیت را درست کنید و از آن لذت ببرید.
سبزی شنگ
شنگ سبزی بهاری است با برگهایی به رنگ سبز تیره، باریک، دراز و نواری شکل که در مناطق مرطوب، علفزارها و زمینهای رسی میروید، گلهای آن زبانهای و زردرنگ است و اوایل تابستان میروید.
- برگهای تازه در سالاد یا غذا استفاده میشود.
- خام آن به شکل سبزی خوردن و یا همراه با کمی سرکه قابل مصرف است.
- از ریشه آن جوشانده تهیه میگردد.
- طبیعت آن سرد و خشک است.
- در ترکی به آن یملیک نیز گفته میشود.
- در نواحی مرطوب، شمال، شمال غرب و غرب ایران قابل دسترسی است.
- در کتاب مخزن الادویه حکیم عقیلی (شنگ چمنی) با نام (لحیه التیس) و نوع دیگر آن با نام (ذنب الخیل) ذکر گشته است.
- در طب سنتی به نام طرثوث یا طراثیت نیز شناخته میشود.
خواص
این گیاه، با وجود خواص ذیل، با نظر پزشک معالج، میتواند مفید واقع گردد:
- رفع سوزش معده و مری
- ادرارآور و رفع اسهال
- تقویت معده و جهاز هاضمه
- افزایش اشتها
- بندآوردن خونریزی
- التیام زخم و رفع عفونت
- تنظیم قندخون
- کاهش درد مفاصل
- پاکسازی کبد و دفع سموم بدن
مصرف موضعی گل آن مخلوط با موم: در رفع خستگی
مصرف موضعی برگ و گل آن: در التیام زخمها و رفع عفونت موثر بوده است.
موارد احتیاط و منع در مصرف
- در افراد با ضعف کلیه احتیاط در مصرف شود و جهت رفع عوارض منفی همراه عناب مصرف گردد.
- بانوان باردار برای مصرف گیاه شنگ حتماً باید با پزشک خود مشورت کنند.
طرز تهیه شنگ پلو
مواد لازم
- برنج: 4 پیمانه
- سبزی شنگ خرد شده: 300 گرم
- گوشت گوسفندی چرخ شده یا قیمهای یا گوشت مرغ: 250 گرم
- پیاز: یک عدد بزرگ
- نمک، زردچوبه، دارچین و زعفران: به مقدار لازم
طرز تهیه
- پیاز را در کمی روغن تفت دهید، زردچوبه اضافه شده و گوشت در آن تفت داده میشود و در آخر نمک و دارچین اضافه شود.
- سبزی شنگ پس از تمیز شدن در حد یک بند انگشت خرد شده و به گوشت اضافه میشود.
- تا سبزی کمی تف داده شود، برنج را آبکش کنید
- در هنگام دم کردن،مایه آماده شده را لا به لای برنج داده و برنج را دم کنید.
- در آخر روی برنج کمی زعفران دهید.
خواص شنگ پلو
- مزاج این غذا معتدل و کمی متمایل به سردی است.
- خونساز، تحریک کننده اشتها و مغذی است.
- برای زخمهای داخلی، گوارشی و اسهال ساده و خونی مفید است.
- دارچین موجود در غذا، مصلح خوبی است.