مواد لازم:
- پودر قند:۱۰۰ گرم
- روغن جامد یا کره :۳۰۰ گرم
- شربت بار:۶۰ گرم (دستور تهیه در زیر آمده است)
- شیر:۶۰ گرم
- وانیل :مقداری
- تخم مرغ:۱ عدد کامل و یا دو زرده
- آرد:۶۰۰ گرم
- مارمالاد سفت یا ژله بریلو (حاضری هم موجود است): به مقدار لازم
طرز تهیه:
برای تهیه شیرینی مشهدی در ابتدا روغن جامد یا کره و پودر قند را میزنیم تا نرم و پوک شود. به ترتیب شربت، تخم مرغ، شیر، وانیل و در آخر آرد را کمکم اضافه نموده و مواد را مخلوط میکنیم (نباید مواد را زیاد هم بزنیم) خمیر را در نایلون در یخچال گذاشته تا خنک شود و بتوان آن را قالب زد. بعد خمیر را روی مابین دو نایلون به ضخامت چند میلمتر باز کرده و قالب بزنید در سینی فر چیده به مدت ۲۰ دقیقه با حرارت ۱۵۰ درجه بپزید.(البته با توجه به متفاوت بودن حرارت فرها این زمان ممکن است تغییر کند) باید کمی تغییر رنگ دهد. بعد از خنک شدن مابین شیرینیها مارمالاد سفت یا ژله ژله بریلو گذاشته و رویش را تزیین کنید. با رویه نارگیل و کنجد بوداده خیلی خوشمزه میشود. در ضمن برای چسبیدن مواد به رویه از عسل گرم استفاده کنید.
نکته:
- خمیر شیرینی مشهدی را نباید زیاد ورز دارد چون روغن میاندازد. اگر خمیر شل بود آرد بیشتری اضافه شود تا خمیر به دست نچسبد.
شربت بار:
- شکر ۱۰۰ گرم
- آب ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری، ۷۵ -۶۰ میلی لیتر (هر قاشق غذاخوری آب ۱۵ میلی لیتر وزن دارد)
- نوک کارد جوهر لیمو (اسید سیتریک)
- ۱ قاشق چایخوری عسل در صورت تمایل
شکر و آب روی حرارت گذاشته وقتی جوش آمد نوک کارد جوهر لیمو اضافه کنید، بگذارید تا کمی غلیظ شود، قبل از اینکه رنگ آن تغییر کند حرارت را خاموش میکنیم. این شربت در اثر حرارت ممکن است تیره و تلخ شود بنابراین نباید بر روی حرارت زیاد قرار بگیرد میتوان ۱ قاشق چایخوری عسل هم اضافه کرد.
مواد برای تزئین:
- پودر نارگیل
- خلال یا بادام خرد شده و بو داده: ۲ قاشق غذاخوری پر
- خلال یا پسته خرد شده و بو داده: ۲ قاشق غذاخوری پر
- کنجد بو داده: ۳ قاشق غذاخوری
- گردو ریز شده و بو داد: ۲ قاشق غذاخوری
- مارمالاد توت فرنگی یا سیب یا زردآلو … به دمای محیط رسیده باشه تا راحت بتونید روی شیرینی بمالید.
- عسل ۲-۳ قاشق غذاخوری
روش بو دادن بادام و پسته و کنجد و گردو:
سینی فر را به ۴ قسمت فرضی تقسیم کنید. در هر قسمت یکی از مواد را بریزید که با هم قاطی نشوند. تا ۵ دقیقه در فر داغ شده قرار بدهید. مواظب باشید نسوزند. همینکه بادامها عسلی رنگ بشوند. پستهها و کنجدها و گردوها کمی بوی خامی شان برود، حاضر است. نیمی از شیرینیها را جدا کنید. روی صافشان با برس کاملاً عسل گرم بمالید، در بادام یا پسته یا کنجد و یا گردو فرو کنید تا به عسل بچسبند. نصفِ دیگر هر شیرینی را بردارید، سمتی که در تماس با سینی فر بوده را مارمالاد بمالید. حالا با هم دو نیمه را جفت کنید، شیرینیها را در ظرف در دار که کاملاً درزهای آن بسته میشود مرتب بچینید. درش را محکم ببندید و در جای خشک و تاریک و خنک قرار بدهید. میتوانید حداقل تا ۱۰ روز استفاده کنید. البته باید توجه داشت که کره ماندگاری کمتری نسبت به روغن جامد دارد.