نویسندگان | فائزه عسکری, مرضیه بیگم سیاهپوش, فاطمه نجات بخش |
چکیده | زمینه : در دیدگاه طب کلاسیک ، کبد محل متابولیسم بسیاری از مواد ، ذخیره سازی گلیکوژن ، خونسازی و تولید نمکهای صفراوی میباشد. در دیدگاه طب سنتی ایران نیز کبد محل خونسازی و یا به عبارتی تولید خون میباشد . در هر دو مکتب ، این وظایف بسیار مهم بوده و اختلال هر یک از آنها منجر به ایجاد اختلالات اساسی در عملکرد کل بدن میشود . هدف : هدف از این مطالعه ، بررسی دیدگاههای حکمای طب سنتی ایران درباره تغذیه اختصاصی و مناسب کبد در سلامتی و بیماری آن و در نهایت مقایسه اجمالی آن با دیدگاه طب کلاسیک در این زمینه بوده است. روش بررسی : این مطالعه مروری بوده و با بررسی کتب معتبر و اصلی طب سنتی ایران در بخشهای تغذیه اختصاصی کبد و نیز دو مرجع معتبر از طب کلاسیک یکی در زمینه بیماریهای گوارش و کبد و دیگری در زمینه تغذیه و مشخص کردن اشتراکات ، اختلافات و افتراقات وسپس تجزیه و تحلیل محتوایی این مطالب انجام گرفته است . یافته ها : هر دو مکتب با توجه به مبانی خود دارای دستوراتی در زمینه تغذیه مناسب کبد میباشند ، اما به دلیل افتراق در مبانی این دستورات کاملا با هم متفاوت هستند اما به هیچ عنوان یکدیگر را نقض نمیکنند. نتیجه گیری : دستورات تغذیه اختصاصی کبد مرتبط با سلامت و بیماری در مکتب طب سنتی ایران بسیار گسترده تر از طب کلاسیک بوده و خوشبختانه این دستورات چندان پیچیده نبوده و استفاده و به کارگیری آنها ، در صورت اثباتشان با تحقیقات و مطالعات کافی ، نیاز به تسلط به مبانی طب سنتی ایران ندارد، لذا برای تمامی پزشکان قابل استفاده میباشند. |
لینک دانلود مقاله | رویکرد طب سنتی ایران و طب کلاسیک در تغذیه اختصاصی کبد در سلامت و بیماری |
عنوان نشریه | تاریخ پزشکی ، تابستان 1393 |
نوشته های مرتبط
بررسی وضعیت درمان 20 بیمار دارای زخم پای دیابتی درجه 2 و 3 براساس پروتکل های درمانی مبتنی بر طب سنتی ایرانی در بجنورد طی سال های 95-1394، یک مطالعه مقایسه ای با درمان های لیزر کم توان
نویسندگان حسن حاج طالبی ، حسن خانی ، حمیدرضا حاج طالبی چکیده مقدمه: زخم پای دیابتی یکی از شایع ترین مشکلات در بیماران دیابتی می باشد. درمان زخم پای دیابتی بسیار پیچیده است و نیاز به دقت زیادی دارد به...
کاربردهای درمانی شیر شتر در بیماری های کبد
نویسندگان سید موسی الرضا حسینی ، سعید زیبائی ، مهدی یوسفی ، علی تقی پور ، محمد رضا نورس چکیده سابقه و هدف: در منابع طب سنتی ایران شیر شتر با خواص غذائی وداروئی متعدد،به ویژه در كبد و درمان...