اگر نام زونا به گوشتان خورده باشد، باید بگوییم که زونا یا هرپس زوستر نام یک نوع بیماری پوستی میباشد که معمولاً در بزرگسالان اتفاق میافتد. زمانی که شما دچار بیماری زونا شوید، تاولهای خارشدار و زیادی در قسمتی از بدن شما ایجاد میشود که بسیار دردناک میباشد. درصورتیکه این بیماری به چشم شما حمله کند، ممکن است به قرنیه چشم شما صدمه و آسیب وارد کند و حتی منجر به نابینایی فرد شود.
در این مطلب از مجله اینترنتی طبایع، قصد داریم تا شما را با این بیماری و بهترین روش درمان آن به کمک طب سنتی آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
بیماری زونا چیست؟
- زونا بیماری ویروسی است که عامل مولد آن شبیه ویروس آبله مرغان است.
- تاولهای منطقهای یا زونا، تاولهای کوچکی هستند که جنب یکدیگر در منطقه یک عصب محیطی و در امتداد مسیر آن پدید میآید و با درد و سوزش همراه است.
- این تاولها ۵ – ۴ روز پس از آغاز علایم اولیه ظاهر میشوند.
- بیشتر پوست سینه و پشت به این تاول ها دچار میگردد.
- تاولهای پوستی در عرض ۲۱ – ۱۴ روز پاک میشوند.
- البته درد ممکن است تا یک ماه دیگر یا بیشتر طول بکشد.
- با یک بار گرفتن این بیماری، معمولا فرد در برابر آن ایمنی پیدا میکند، اما تعداد کمی از افراد بودهاند که بیش از یک حمله زونا داشتهاند.
علت ایجاد بیماری زونا چیست؟
بیماری زونا ممکن است در اثر عوامل مختلفی در بزرگسالان به وجود آید. در واقع در اصل زونا توسط همان ویروس آبله مرغان ایجاد میشود. این ویروس ممکن است سالها در نخاع به حالت خفته باقی بماند تا زمانی که در اثر یک عامل تحریکی دوباره بیدار شود. اما این بار دیگر بیماری آبله مرغان ایجاد نمیشود، بلکه زونا رخ میدهد. در ادامه، به سایر علل که میتواند در بروز زونا موثر باشد نیز اشارهای خواهیم داشت:
- زندگی پر از استرس و اضطراب
- افت عملکرد سیستم ایمنی بدن که با ضعف و ناتوانی بدن به وجود میآید.
- مبتلا شدن به بیماری آبله مرغان در دوران کودکی
- ابتلا به بیماری افسردگی
- تابش اشعه به ناحیه نخاع
- استفاده از داروهای بهخصوص مانند داروهای ضد سرطان، داروهای ضد بیماری ایمنی ایدز
- داشتن لوسمی یا لنفوم
- انجام جراحی
- بیماری هوجکین
- ابتلا به بیماریهایی که مقاومت بدن را کم میکند.
علائم بیماری
بیماری زونا مانند اکثر بیماریها دارای علائمی میباشد که نشاندهنده ابتلا فرد به این بیمار است، از جمله:
- ظاهر شدن زخمهای دردناک روی پوست که به شکل تاولهای قرمز میباشد.
- تب و لرز خفیف
- احساس درد و سوزش در امتداد رشتههای عصبی بدن
- بیحالی و کسالت
- داشتن حالت تهوع، دلپیچه و اسهال خفیف
- احساس درد در ناحیه قفسه سینه و صورت
آیا بیماری زونا مانند آبله مرغان مسری است؟
باید بگوییم که بیماری زونا واگیردار میباشد. اگر یکی از شرایط گفته شده در زیر اتفاق بیفتد ممکن است فردی را درگیر این بیماری کند:
- این بیماری معمولاً در افرادی اتفاق میافتد که در کودکی دچار آبله مرغان شدهاند و ویروس آن بهصورت نهفته در ریشههای عصبیشان وجود دارد و در نتیجه یک حالت ناتوانی جسمی، ضعف سیستم ایمنی بدن و یا استرس و اضطراب شدید خودش را بروز میدهد.
- کودکانی که آبله مرغان نگرفتهاند، در صورت تماس با زخمهای زونا ممکن است دچار آبلهمرغان شود؛ بنابراین بهتر است در طول دوره درمان فرد مبتلا به زونا، کودکان خود را دور نگه دارید.
- افرادی که در کودکی دچار آبله مرغان نشدهاند، با تماس مستقیم با تاولهای زونا به آبله مرغان یا زونا مبتلا میشوند.
- زنان بارداری که پیشازاین آبله مرغان نگرفتهاند و یا واکسن واریسلا نزدهاند، ممکن است دچار آبله مرغان یا زونا شوند.
بهترین روش درمان زونا از منظر طب سنتی
- بهترین، سریعترین و موثرترین روش درمان زونا، انجام حجامت است.
- به این ترتیب که در طول مسیر بروز تاول های زونا چند نقطه را به طورهم زمان حجامت می کنیم؛
- البته در این حجامت لازم نیست خونگیری سنگینی انجام شود؛ بلکه بهتر است حجامت با خراش های بیشتر اما ظریفتر صورت گیرد.
- حجامت ها در فواصل یک هفته ای یا کمتر (بسته به وضعیت جسمانی بیمار) یکی دو بار تکرار میشوند تا وقتی که تمام علایم و عوارض زونا از بین بروند.
- البته اکثر موارد زونا بعد از حجامت اول بهبود پیدا می کنند.
- سایر روشهای کنترل درد و خارش – و به خصوص روش های شیمیایی- در کنترل عوارض طولانی مدت زونا تا حد زیادی ناموفق هستند و گاه بیمار تا 2-1 سال از خارش یا درد محل بیماری رنج می برد؛ اما حجامت، یک درمان قاطع برای تمام این مشکلات است.
چند نکته مهم
1- اگر بیمار به سبب وجود بلغم زیاد، کم خونی یا ضعف شدید و مانند آن، قادر به تحمل حجامت نبود؛ باید از سایر اقدامات کمک گرفت (که البته این حالت که اصلا نتوان بیمار را حجامت کرد کمتر پیش می آید)؛ این اقدامات به طور خلاصه عبارتند از:
1-1- یبوست بیمار باید برطرف شود.
2-1- به عنوان درمان موضعی و برای تسکین درد و خارش، از ضماد گیاه خرفه یا گشنیز به صورت کوبیده استفاده کنید. دود دادن عنبرنسارا هم برای کاهش خارش و درد زونا خیلی خوب است.
3-1- برای داروهای خوراکی بهتر است از مخلوطی از داروهای آرامبخش (مثل اسطوخودوس، گل گاوزبان، بادرنجبویه و…) و داروهای خنک و ضد خارش (مثل کاسنی، شاهتره، همیشه بهار و…) استفاده کنید.
البته مزاج بیمار در هنگام تجویز دارو باید مد نظر باشد. البته معمولا در تجویز این داروها باید غلبه با داروهای خنکی باشد.
4-1- البته با توجه به این که گفتیم در حجامت زونا ایجاد خراش های ظریف با خونگیری کم هم کفایت می کند اکثر افراد بلغمی را نیز می توان با احتیاط حجامت کرد.
2- در بعضی پایگاه ها، زنبوردرمانی به عنوان یکی از روش های موثر در درمان زونا ذکر شده است که در صورت علاقه و در صورت معتبر بودن پایگاه می توانید به آن ها مراجعه فرمایید.
علی
عکس مقاله زونا نیست!
محمدرضا میر
شما عکس مناسبی دارید برامون بفرستید تا جایگزین کنیم؟