سازمان جهانی بهداشت، در کنار طب جدید و به اصطلاح طب پزشکی غربی، در سال 1978 طب سنتی یا همان طب قدیم را نیز به عنوان یک مکتب پزشکی کامل که نگرش کلان و بنیادینی نسبت به بدن و سلامت دارد، معرفی نمود، به طوری که نسبت به حفظ سلامت و درمان انسانها به شیوه طبیعی با استفاده از روشهای ارزان قیمت و کم عارضه عمل میکند،
پایه داروها در طب سنتی گیاهان، کانیها و مواد طبیعی یا ترکیبی از آنهاست، اما داروها در پزشکی جدید عمدتاً شیمیایی هستند.
رویکرد طب سنتی و طب مدرن
- پزشکی مدرن، دیدگاه جزیی نگر دارد، در حالی که طب سنتی، دیدگاهش کل نگر است.
- در طب سنتی بیشتر به اصلاح سبک زندگی فرد توجه میشود تا درمان بیماری.
- البته که در بحث درمان و تشخیص بیماری نیز رویکردی متفاوت از طب مدرن دارد.
- در طب سنتی غذادارویی و داروغذایی یکی است و گاه، غذایی که فرد میخورد، میشود داروی یک بیمار و از آن سو، یک گیاه میشود مکمل غذایی که بیمار از مصرف آن غافل مانده.
- اما در طب مدرن، اهمیت دارو بالاتر از اصلاح رژیم غذایی است و گاهی به جای حل مشکل اصلی، ظاهر مساله و بیماری را برطرف میکنند.
- البته وجود افراد سودجو و کمسواد در آشفته بازار طب سنتی، که از اعتماد و اعتقاد افراد به طب سنتی سوء استفاده میکنند، بر کسی پوشیده نیست. پس در انتخاب طبیب دقت لازم را به عمل آورید…!
حال این سوال پیش میآید که اگر طب سنتی این همه قوی است، پس فعالیت طب مدرن چه ضرورتی دارد؟
در واقع باید در پاسخ به این سوال گفت که این دو طب مکمل یکدیگرند و نمیتوان یافتههای چند قرن طب رایج را نادیده گرفت بلکه میتوان در کنار طب سنتی از فواید آن نیز بهره مند شد. از طرفی با پیشرفت علم دیگر نمیتوان صرفاً به آموزه های ابوعلیسینا و رازی اکتفا کرد و این طب در عین داشتن دیدی جامع، برای هماهنگی با تغییرات جسمانی و سبک زندگی امروزی به زمان، نیاز دارد. از این رو به خاطر این عقب ماندگی زمانی؛ این دو طب در بعضی موارد با هم تناقض دارند که در ذیل به آنها اشاره میکنیم:
تناقضات در طب جدید و قدیم
مورد اول (آب)
در طب سنتی و اسلامی ریشه بسیاری از بیماریها در اثر زیاد آب خوردن است اما در پزشکی غربی میگویند خوردن هشت لیوان آب هر روز لازم و ضامن سلامت است…!
مورد دوم (نمک)
در طب اسلامی ایرانی گفته شده است: اگر ارزش نمک را میدانستند، درمان نمیکردند مریضیها را مگر با آن. اما در پزشکی جدید، نمک سم سفید است و توصیه میکنند آن را از سر سفرهها حذف کنید.
در طب سنتی گفته میشود از نمک طبیعی (نمک دریا و سنگ نمک) استفاده کنید اما در طب جدید توصیه به مصرف نمک یددار و تصفیه شده میشود.
در طب اسلامی نمک را بهترین درمان فشارخون میدانند اما در پزشکی غربی نمک عامل ابتلا به فشارخون است!
مورد سوم (گوشت)
در طب اسلامی ایرانی گفته شده است گوشت گوسفند بهترین غذاست و ترک خوردن آن بداخلاقی میآورد؛ گوشت ماهی پیه چشم و بدن را ذوب میکند و گوشت مرغ مناسب نیست. اما به اعتقاد پزشکی جدید، گوشت قرمز سم است و مصرف آن موجب خشم میشود و گوشت سفید (مرغ و ماهی) بهترین گوشت است.
مورد چهارم (روغن حیوانی)
در طب اسلامی ایرانی گفته شده است: روغن حیوانی به هر اندازه که خورده شود، همانقدر بیماری را از بدن بیرون میبرد و خوردن آن در تابستان بهتر از زمستان است. اما به اعتقاد پزشکی جدید، خوردن روغن حیوانی عامل بیماری است و خوردن روغنها در زمستان بهتر از تابستان است!
مورد پنجم (حالت کمر در هنگام نشستن)
در طب اسلامی ایرانی گفته شده است: هنگام نشستن کمر باید در حالت استراحت و خمیده باشد. اما به اعتقاد پزشکی جدید، هنگام نشستن کمر باید در حالت فعال و قائمه باشد.
مورد ششم (وعده غذایی شام)
در طب اسلامی ایرانی گفته شده است: بهترین و مهمترین وعده غذایی شام است و نباید ترک شود. اما به اعتقاد پزشکی جدید، بدترین وعده غذایی شام است و باید ترک شود…!