امروزه، نقش تغذیه و جایگاه اساسی آن در سبک زندگی تمامی گروههای سنی و نیز ارتباط آن با شغل و وضعیت سلامت جسمی آنان به وضوح آشکار شده است. در واقع تغذیه مناسب میتواند سلامتی فکری و جسمی افراد شاغل را تضمین کند. از طرفی هم رژیم غذایی باید منحصر به فرد باشد و استفاده از الگوی غذایی دیگران، سرانجامی نخواهد داشت.
متأسفانه در سالهای اخیر، به دلیل عدم آشنایی افراد شاغل با علم تغذیه و نبود برنامه غذایی علمی برای این گروه از اجتماع و لزوم توجه به نوع ماده غذایی مصرفی، مشکلات زیادی برای این افراد ایجاد شده است.
از این رو برای جلوگیری از بروز مشکلات و آگاهی از این که هر کس متناسب با شغل و فعالیت بدنی که دارد باید چه نوع مواد غذایی و با چه ویژگیهایی مصرف کند، مجله اینترنتی طبایع، به بیان نکات زیر پرداخته است:
نکات کلیدی در تغذیه کارمندان و افراد دارای فعالیت بدنی کم
کارمندان و کسانی که فعالیت بدنی کمتری دارند بهتر است در رژیم غذایی و سبک زندگی خود، نکات زیر را رعایت کنند:
- از غذاهای معتدل الغذاء یا قلیل الغذاء استفاده کنند تا موجب چاقی و انباشت مواد زائد در بدن نگردد.
- با توجه به قدرت هضم خود میتوانند از غذاهای لطیف، معتدل یا غذاهایی که انرژی زیادی دارند، استفاده کنند. البته در همه موقعیتها تنوع غذایی یک شرط اصلی است.
تدابیر تغذیهای برای کارمندان و افراد دارای فعالیت بدنی کم
- از گوشت قرمز کمچرب در هفته حداکثر ۲ تا ۳ بار استفاده کنید.
- شیر و ماست به خصوص در غذای خانمها جمعا بین ۲ تا ۳ لیوان در روز مصرف شود.
- میوهها حدود دو تا چهار بار در روز مصرف شود.
- سالاد و سبزیجات زیاد میل کنید.
- سعی کنید روزانه ۶ الی ۸ عدد خرما میل کنید.
- از آجیل و مغزیجات به مقدار مناسب در اندازه یک مشت در روز برای کسب انرژی استفاده کنید.
- سیب درختی حداقل یک عدد در روز بسیار مفید است.
- سویای بوداده یا برشته شده را حداقل حدود ۲۰ عدد در روز میل کنید؛ چون برای حافظه بسیار مفید است.
- پرتقال، موز، هویج خام، سبزیجات رنگی به خصوص کلم، گل کلم و کلم بروکلی را زیاد میل کنید.
- اگر یک کارمند پشت میزنشین هستید و دچار چاقی میباشید، پیادهروی حداقل روزی تیمساعت برای شما ضروری است.
آسیبهای احتمالی ناشی از تغذیه نامناسب در مشاغل کم فعالیت
از آسیبهای احتمالی برای این دسته از افراد شاغل که رابطهی مستقیمی بین تغذیه نامناسب و شغل آنها وجود دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی
- اختلالات استخوانی
- انواع آرتروزها
- انواع اختلالات عصبی و روحی – روانی
- چاقیهای موضعی در افراد مستعد
- سوء مزاج یا غلبه مزاجها
نکات کلیدی در تغذیه افراد دارای شغل و فعالیت بدنی بالا
کسانی که فعالیت بدنی شدیدی دارند (مثل کارگران، کشاورزان و ورزشکاران حرفه ای) قدرت هضم بالاتری نیز خواهند داشت. بنابراین با توجه به قدرت هضم خوب و بالای این افراد، رعایت نکات زیر ضروری است:
- برای این که این افراد در فواصل کوتاه احساس گرسنگی نکنند بهتر است از غذاهای دیر هضم بیشتری نسبت به سایرین استفاده کنند.
- این افراد باید از غذاهای کثیرالغذاء یعنی غذاهایی که بتواند انرژی زیادی را در بدن آزاد نماید، استفاده کنند.
تدابیر تغذیهای برای افراد دارای شغل و فعالیت بدنی بالا
- این افراد مصرف بالای مواد غذایی پروتئین دار مانند تخم مرغ، گوشت گوساله، گوشت مرغ، ماهی، لبنیات، کلم بروکلی و استیک بوقلمون را فراموش نکنند.
- قبل از انجام کار خود یک فنجان قهوه بنوشید، انرژی و قدرت عضلانی شما را بالا میبرد؛ اما زیاده روی نکنید.
- به جای استفاده از قند مصنوعی از منابع گیاهی آن یعنی سیب زمینی، جو دو سر، برنجی که به شکل کته درست میشود، مالت جو و نان تهیه شده از غلات سبوسدار استفاده کنید.
- رژیم غذایی را رعایت کنید که 70 درصد از کالری آن با کمک مصرف کربوهیدراتهایی چوم نان، غلات، ماکارونی، میوه و سبزیجات تأمین میشود.
- روزانه بیشتر از 8 لیوان آب مصرف کنید تا دچار کمبود آب بدن و بی حالی نشوید.
- میوهها حدود 5 تا 7 بار در روز مصرف شود.
- سالاد و سبزیجات زیاد میل کنید.
- از روغنهای سبکتر و با چربی کمتر، مانند روغن زیتون، کانولا و یا روغن ذرت استفاده نمایید.
- از خوردن چیپسها، کیک، شکلات، پاستیل، بیسکوییت که موجب خشکی مزاج و رخوت و افزایش کالری منفی در بدن میگردد بپرهیزید.
آسیبهای احتمالی ناشی از تغذیه نامناسب در مشاغل دارای فعالیت بالا
- لاغری
- کمبود سطح آهن یا فقر آهن
- کاهش تراکم استخوانی
- خستگی زودرس
- تضعیف سیستم ایمنی
- انواع اختلالات عصبی و روحی – روانی
- سوء مزاج یا غلبه مزاجها
فریده
سلام روز بخیر من قدم ۱۵۵ و وزنم ۵۲.۵ هستش و یه خورده چربی شکم و پهلو دارم.چه مواد غذایی باید استفاده کنم تا چربی شکمم از بین بره.؟ و کارمند هستم