پوست بدن عضوی است که می تواند وجود اکثر امراض بدن را به گونه ای از خود نشان دهد. غیرقابل انکار است که یک تعامل بیولوژیکی چند وجهی بین پوست و کبد وجود دارد. مشکلات کبد و پوست در هم تنیده شده اند.
پوست را می توان ابتدا به عنوان یک “دروازه” دید که از طریق آن ویروس های کبدی ممکن است به جریان خون دسترسی پیدا کنند. در این راستا، می توان به تعداد زیادی هپاتیت ویروس B و C فکر کرد که باید در گذشته کم و بیش دور به دلیل مصرف داخل وریدی دارو، استفاده از تجهیزات آلوده در زیبایی و اقدامات مربوط به مراقبت های بهداشتی و یا به دست آمده باشند.
حتی خالکوبی روی پوست ممکن است سبب این امر شود که برخی از موارد هپاتیت ویروس هرپس سیمپلکس در ادبیات گزارش شده است که بعید نیست به انتشار سیستمیک از کانون های ضایعه مخاطی- جلدی اولیه نسبت داده شود.
با این حال، ممکن است پوست بهعنوان یک «آینه» دیده شود که میتواند روی سطح بدن پژواکهای کم و بیش خاصی از شرایط بیماری مرتبط با کبد را پخش کند. علائم پوستی کبد گرم و تاثیر خال قرمز و کبد در این مقاله بررسی شدهاند.
نشانه های اختلال در فعالیت کبد
- یرقان یا همان زردی پوست، یکی از مشهورترین علامت بیماری های کبدی است که باعث زردی پوست و حتی زردی سفیدی چشم می شود.
- رنگ پریدگی هم می تواند نشانه کم خونی باشد. گاهی این کم خونی ناشی از تجزیه بیمار گونه خون در کبد است و این اتفاقی است که در سیروز کبدی رخ می دهد.
- قرمزی کف دست ممکن است ناشی از بیماری حاد و یا مزمن کبد باشد.
- رنگ خاکستری متمایل به ارغوانی تیره در پوست هم می تواند به علت افزایش آهن و یا برنزه شدن آن باشد که باید به بیماری هموکروماتوز شک کرد.
البته این ها نشانه هایی است که پزشکان، بیشتر با آن آشنایی دارند و با دیدن این علایم، برای شما یک آزمایش سنجش سلامت کبد را تجویز خواهند کرد. دانستن این نشانهها به شما کمک می کند که خیلی زود بتوانید خودتان را برای چکاپ و بررسی سلامت تان به پزشک برسانید. بد نیست بدانید کبد بزرگ ترین عضو بدن انسان است و برای خارج کردن سموم از بدن بسیار اهمیت دارد.
انواع بیماری های کبد
- بیماری های کبدی بسیار متفاوتاند، ولی هپاتیت، سیروز کبدی، کبد چرب و انسداد مجاری صفراوی از مشهورترین آن ها به شمار می روند.
اگر محصولات حاصل از فعالیت کبدی نتوانند از بدن دفع شوند در پوست بدن جمع شده و ایجاد علایمی می کنند که زردی پوست و خارش پوستی دو تا از مهم ترین علایم بیماری های کبدی هستند. - در صورتی که پزشک از روی این علایم پوستی، به بیماری کبد شما شک کند، برای تان سونوگرافی، سیتیاسکن، ام.آر.آی و یا اسکن کبد تجویز می کند و یا با استفاده از لاپاروسکوپی، درون کبد شما را مشاهده خواهد کرد.
چگونه یک بیماری کبدی باعث زردی و خارش پوست می شود؟
- زردی پوست وقتی رخ می دهد که کبد بیمار، به مقدار کافی، بیلی روبین دفع نکند. خارش که از اصلی ترین نشانه های بیماری های کبدی روی پوست است به دلیل رسوب محصولات صفراوی در پوست بروز می کند.
- در بیماری های کبدی معمولا انسدادی در مجاری صفراوی وجود دارد و به خاطر این انسداد، مواد و ترشحات صفراوی نمی توانند دفع شوند. این مواد درون کیسه صفرا و مجاری صفراوی تجمع پیدا کرده و باعث ترشح آن ها به داخل خون می شوند و علایم خودشان را به صورت زردی و یرقان روی پوست نشان می دهند.
- خارش در بیماری های مزمن کبدی یک علامت اصلی است که خودش را روی پوست فرد نشان می دهد. از طرف دیگر، بیماری مزمن کبدی که سیروز کبدی نامیده میشود علامتش را روی پوست به صورت زردی و یرقان نشان می دهد.
- سیروز کبدی گاهی خود را به صورت لکه های قهوهای رنگی نشان می دهد، ولی باورهای غلطی در این باره وجود دارد که باید اصلاح شود.
- گاهی بعضی افراد لکه های بارداری را که قهوهای رنگ هستند و در دوران بارداری روی پوست ظاهر می شوند، به بیماری کبدی نسبت می دهند که اصلا ربطی به کبد ندارد.
- همین طور، لک های قهوهای رنگ کک و مک هم ارتباطی با بیماری های کبدی ندارد و نشانه بیماری کبدی به حساب نمی آید.
- نکته اصلی دیگر این است که بیماری های کبدی باعث تغییرات چندانی در موهای افراد بیمار نمی شوند.
درمان لکه های کبدی در طب سنتی
در طب سنتی با استفاده از خواص بعضی گیاهان و عصاره گیری از آنها می توان ترکیباتی به دست آورد که به وسیله آنها به راحتی و با موفقیت کامل کبد چرب درمان می شود، در ذیل به یکی از نسخه های مجرب و آزموده شده که به راحتی کبد چرب را درمان نموده اشاره می کنیم.
1. درمان لکه کبدی با سرکه سیب
- فقط کمی از آن را بر روی نواحی بزنید و شب بخوابید. برای محافظت از خشک شدن بیش از حد پوست، می توانید با کمی روغن زیتون مخلوطش کنید. هر روز تکرار کنید و در عرض سه تا چهار هفته تفاوت قابل توجهی را خواهید دید.می توانید این درمان را با اضافه کردن ترب کوهی موثرتر کنید، یک قطعه کوچک از ترب کوهی را له کنید و آن را به سرکه سیب اضافه کنید.
- خوب مخلوطش کنید و بعد اجازه دهید که به مدت دو هفته بماند.بعد از این دوره، مخلوط را یک یا دو بار در روز به لکه های خود بمالید تا به نتایج مورد نظر برسید.به خاطر داشته باشید که در ابتدا باید قرمزی و یا سوزش خفیفی را تجربه کنید.
2. از بین بردن لکه کبدی با آب دوغ
- یک تکه پنبه را در آب دوغ قرار دهید و سپس آن را به لک های خود بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند. با آب ولرم بشویید. اگر پوستتان آکنه دارد، کمی آب لیمو هم اضافه کنید.این کار را به صورت روزانه تکرار کنید تا این که لکه ها محو شوند.شما می توانید آب دوغ را برای شستن صورت خود استفاده کنید و یا بنوشید.
3. لیمو برای رفع لکه کبدی روی صورت
- لیمو را برش دهید و سپس یکی از برش ها را روی لکه ها بمالید. اجازه دهید تا حدود 15 دقیقه بماند و بعد بشویید. برای بهترین نتایج این فرآیند را دو بار تکرار کنید.
4. لکه کبدی را با قاصدک از بین ببرید
- چند قاصدک از حیاط خود بکنید و ساقه شان را قطع کنید. شیره ساقه اش را روی لکه هایتان بمالید. دو بار در روز اعمال کنید و اجازه دهید چند دقیقه بماند و بشویید.
5. پیاز موثر در رفع لکه کبدی پوست
- پیاز را برش داده و آن را روزانه دو تا سه بار به لکه هایتان بمالید.بگذارید چند دقیقه بماند و سپس آن را آبکشی کنید. برای اثربخشی بیشتر یک قاشق چای خوری آب پیاز را با دو قاشق چای خوری عسل مخلوط کنید و از همین دستور پیروی کنید.