معرفی چهار تخم
برای چهار تخم نیز مانند چهار گل ترکیبات متفاوتی معرفی شده است. در گذشته این داروی ترکیبی یکی از نسخ ثابت حکیمان برای درمان سرماخوردگی و به خصوص درمان سرفه های خشک بوده است. برخی قدومه، سپستان، به دانه و بارهنگ را چهار تخم گویند، برخی به دانه، قدومه، بارهنگ و ریحان را چهار تخم گویند. یا در تبریز این ترکیب دارویی شامل تخم ریحان، قدومه، مرو و صمغ عربی می باشد. در هر صورت این ترکیبات تاثیراتی شبیه به هم دارند.
طبع اجزای چهار تخم
- طبع قدومه گرم و تر است.
- مزاج تخم مرو گرم و خشک است.
- سپستان دارای طبع معتدل و تر می باشد.
- مزاج به دانه، سرد و تر است.
- طبع بارهنگ در طب سنتی سرد و خشک است.
- تخم ریحان دارای طبعی معتدل رو به گرم و تر است.
با توجه به طبع اجزای چهار تخم می توان گفت طبع ترکیب چهار تخم معتدل مایل به گرم و تر می باشد که البته با میزان استفاده از هر کدام از اجزا مقداری طبع آن تغییر می کند.
خواص چهار تخم
- درد قفسه سینه.
- درمان سرماخوردگی.
- تصفیه کننده خون.
- بازکننده نفس.
- دارای خواص ضد التهابی.
- تقویت کننده قلب اگر در آن ریحان باشد.
- دارای خواص آنتی باکتریایی و ضد ویروسی.
- کاهش ورم گلو و عفونت دستگاه تنفسی.
- سم زدایی و درمان کبد چرب.
- درمان مشکلات مجاری ادراری مانند سوزش ادرار.
- کمک به سلامت دهان و دندان.
- رفع بوی بد دهان.
- درمان اسهال کودکان.
- درمان خونریزی ریه، تنگی نفس و سل.
- دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی.
- درمان مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل و برگشت اسید معده.
- درمان یبوست: این دانه ها با ایجاد موسیلاژ (لیزاب) فراوان می تواند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و روده ها و رفع یبوست کمک کند.
- رفع مشکلات پوستی: رفع لک های پوستی، رفع کک و مک، درمان اگزما و جوش ها، رفع حساسیت های پوستی
- کاهش وزن: این ترکیب دارویی حاوی مقادیر زیادی فیبر است و با کمک به پایداری سطح انسولین منجر به کاهش اشتها و احساس سیری در بدن می شود.
- درمان عفونت و ورم لثه: برای این هدف دمکرده چهار تخم را در دهان بچرخانید و غرغره کنید.
- رفع گرفتگی صدا: به دلیل لعاب و موسیلاژ زیادی که این ترکیب تولید می کند برای نرم کردن سینه و رفع گرفتگی صدا و صاف کردن صدا بسیار نافع است.
- درمان سرفه خشک: به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی چهار تخم، التهاب گلو ناشی از سرفه را برطرف کرده، ورم گلو و عفونت دستگاه تنفسی را کاهش داده و به درمان سرفه کمک می کند.
روش تهیه دمنوش چهار تخم
برای تهیه این دمکرده، مواد را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و درب آن را ببندید تا دم بکشد و لعاب تولید کند.
روزی ۳-۴ بار یک قاشق مربا خوری از چهار تخم را در یک استکان آب جوش یا شیر داغ ریخته به مدت نیم ساعت در جای گرم نگه دارید سپس میل کنید.
بعد از تهیه دم کرده می توانید برای اینکه دم کرده مزه بهتری پیدا کند کمی به آن عسل اضافه کنید این کار علاوه بر طعم دار کرده چهار تخم به خواص این دم کرده هم اضافه می کند. زیرا عسل با داشتن خواص ضد التهابی و ضد میکروبی می تواند به درمان سرماخوردگی، عفونت گلو و سرفه کمک کند.
شربت چهار تخم و عسل
این شربت مقوی کبد و قلب، ملیّن و تقویت کننده سیستم دفاعی بدن است. برای تهیه شربت عسل و چهارت خم ابتدا تخم ها را شسته، عسل را با مقداری آب ولرم حل کرده، سپس آن را با عسل مخلوط می کنیم.
عوارض و موارد منع مصرف چهار تخم
- توجه داشته باشید که این ترکیب را زیر نظر پزشک متخصص مصرف کنید.
- در زنان باردار می تواند منجر سقط جنین یا ایجاد آلرژی شود.
- در دوران شیردهی با مشورت پزشک مصرف شود.
- در برخی افراد ممکن است مشکلات گوارشی ایجاد کند.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع
رضا دانش
من استفاده میکنم مرتب خیلی عالیه کرونا گرفتم تو یه هفته خوب شدم بدون دارو