ریزش ویروسهای پاییزی، خشکی هوا، تغییرات هوا به سمت سردی، ویروس کرونا، استرس و نگرانی، همه دست به دست هم دادهاند تا در این فصل حتی سرماخوردگیهای ساده هم ترسناک باشند.
در طول روز از نگرانی این که کرونا نگیریم، مرتب همه جا را ضدعفونی میکنیم، از همه دوری میکنیم و این موجب شده تا سیستم ایمنی ما ضعیف گردد و با یک سرماخوردگی ساده، گلودرد، درد بدن گرفته و با این استرسها بدن خود را برای پذیرش کرونا آماده کنیم. بنابراین در این پست تصمیم گرفتیم شما را با پنج دمنوش مناسب این ایام که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند آشنا نماییم.
معرفی دمنوش های تقویت کننده سیستم ایمنی در ایام کرونایی
با اینکه هیچ راهی مانند رعایت نکات بهداشت فردی نمیتواند در جلوگیری از انتقال بیماریهای واگیردار موثر باشد، اما ما میتوانیم با مصرف متعادل برخی مواد غذایی و برخی دمنوش ها سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با بیماریها تا حدودی تقویت کنیم که در ذیل، به معرفی پنج دمنوش مفید برای این ایام خواهیم پرداخت.
1) دمنوش پرسیاوشان و ختمی سفید
پرسیاوشان و ختمی سفید تقویت کننده گلبولهای سفید، خلط آور و مسکن درد قفسه سینه است و طرز تهیه دمنوش آن بدین شکل است که:
- به نسبت های مساوی از گیاه گل ختمی سفید و پرسیاوشان را با هم ترکیب کنید.
- در قوری یا لیوان چینی، آب جوش ریخته و ترکیب مخلوط شده را به آن اضافه نمایید.
- سپس اجازه دهید این مخلوط به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد، سپس آن را با عسل شیرین نموده و روزی یک یا دو فنجان میل کنید.
- از این دمنوش به طور مداوم و زیاد از حد مصرف نکنید.
نکته:
- از آنجایی که بیشتر گیاهان دارویی در مقابل حرارت بالا آسیب میبینند، افراد باید از جوشاندن یا ریختن آب جوش روی آنها پرهیز کنند.
- برای این دمنوش عوارض خاصی ذکر نشده است اما در طول دوره حاملگی (مگر از هفته 37 به بعد) منع مصرف دارد و نیز مصرف دراز مدت و زیاد آن برای قلب و ریه مضر خواهد بود.
2) دمنوش بابونه و سوریا
یکی از دمنوشهای عالی برای کرونا، ترکیب بابونه و سوریا است. بابونه را خوب میشناسید ولی شاید سوریا (اذخر) که به آن گزنه دشتی و علف لیمو (لمونگرس) هم میگویند، نشناسید.
خواص گیاه سوریا
- این گیاه خوشیو در ایجاد آرامش، تسکین دردها و رفع خستگی بسیار موثر است. تأثیرات آنتی اکسیدانی و ضد ویروسی بسیار زیادی که دارد که آن را تبدیل به «دمنوش سرماخوردگی» کرده است.
- در مطالعات بالینی، لمون گراس و بابونه تأثیرات فوقالعادهای روی انواع باکتریها و ویروسها داشته و آنتی اکسیدان بسیار بالایی دارند. پس از این دمنوش خوشبو و نشاط آور غافل نشوید.
طرز تهیه دمنوش بابونه و سوریا
- یک قاشق چایخوری بابونه و چند سیخ از سوریا را با سه فنجان آب هشتاد، نود درجه دم کنید (نجوشانید).
- این سه فنجان را به تدریج در طول روز مصرف کنید.
خواص دمنوش
- این دمنوش علاوه بر درمان، در پیشگیری از کرونا مؤثر است. پس اگر فردی از خانواده درگیر شده است، بقیه اعضاء خانواده حتماً مصرف این دمنوش را شروع کنند.
- در بارداری و شیردهی شواهد کافی مبنی بر بیخطر بودن این گیاهان وجود ندارد و از آنجا که خون را مقداری رقیق میکند، بهتر است مصرف نشود.
- این دمنوش علاوه بر سرماخوردگی و کرونا، در بیماریهای کبد، کلیه، معده و رخم تأثیر خیلی خوبی دارد.
- این دمنوش گرمی ندارد، عوارض ندارد، تغییر مزاج در شما ایجاد نمیکند، در کل بیخطر با تأثیرات خیلی زیاد است که شما میتوانید روزانه یک یا دو فنجان از آن میل کنید.
- این ترکیب، ترکیبی در دسترس و خوش طعم است که در صورت تمایل میتوانید سرخارگل (اکیناسه) هم به آن اضافه نمایید.
- مصرف آن در افرادی که دیابت و فشارخون دارند، بلامانع است، اما اگر از انسولین استفاده میکنید بهتر است در مصرف آن احتیاط کنید و مراقب باشید قند شما نیفتد، چون ممکن است موجب افت قند گردد.
3) دمنوش تخم بالنگو و بارهنگ
مصرف خیسانده تخم بالنگو و بارهنگ در آب و گلاب به همراه کمی زعفران، یکی از دمنوشهای موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد بود.
طرز تهیه دمنوش تخم بالنگو و بارهنگ
- برای تهیه این دمنوش باید سه چهارم لیوان آب، یک چهارم لیوان گلاب و یک قاشق چایخوری تخم بالنگو را به همراه یک قاشق چایخوری تخم بارهنگ با یکدیگر مخلوط کرده و نیم ساعت صبر کنید تا بالنگو و بارهنگ به خوبی لعاب دهند.
- سپس سرِ قاشق چایخوری زعفران ساییده شده را به مواد قبلی اضافه کرده و دوباره هم بزنید؛
- پس از آن میتوانید دمنوش را با افزودن کمی عسل طبیعی آرامآرام بنوشید.
- این مقدار ۲ تا ۳ بار در روز برای بزرگسالان قابل تکرار و مفید است.
4) دمنوش آویشن، شیرین بیان و عناب
دمنوش دیگری که میتواند در تقویت سیستم ایمنی مفید باشد دمنوشی از آویشن و شیرین بیان است که میتوانید آن را با عناب مصرف کنید.
طرز تهیه دمنوش آویشن، شیرین بیان و عناب
- برای تهیه این دمنوش یک قاشق غذاخوری برگ آویشن به همراه یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان را به همراه پنج عدد عناب را در یک قوری ریخته و یک لیوان آب جوش روی آن بریزید.
- این مخلوط را یک ربع با حرارت ملایم دم کرده و پس از صاف کردن، آن را به صورت گرم بنوشید.
- توجه کنید که این دستور دو بار در روز برای بزرگسالان قابل تکرار است.
نکات مصرف
- البته برای کسانی که فشار خون بالا دارند مصرف شیرین بیان بیش از ۳ تا ۴ هفته توصیه نمیشود.
- همچنین مقادیر یاد شده با نصف مقدار دستور از سن هفت سالگی به بعد و با یک سوم تا یک چهارم مقدار دستور برای کودکان ۲ تا ۷ ساله مجاز است.
- برای کودکان زیر ۲ سال نیز تنها از هر کدام دو تا ۴ قاشق غذاخوری در روز مناسب است.
5) دمنوش عناب
طبع عناب، معتدل است اما کمی سردی و رطوبت نیز دارا میباشد، عناب به علت داشتن لعاب زیاد، نرم کننده گلو و سینه است و فشار خون را هم کاهش میدهد. این گیاه گرفتگی صدا را رفع میکند و سبب تقویت دستگاه گوارش میشود. عصاره عناب به دلیل داشتن ویتامین c و آنتی اکسیدان، مانع از رشد و حرکت رادیکالهای آزاد میگردد.
خواص بینظیر عناب
در بیماریهایی که عموماً ناشی از غلبه صفرا بوده و عضوهایی چون ریه، کلیه و روده ها درگیر باشند، عناب نقش تسکیندهنده و از بین برنده صفرا و حرارت را ایفا میکند که از جمله این عوارض و بیماریها میتوان موارد زیر را نام برد:
- التهاب معده و روده ها
- حرارت ریه و گرفتگی آن
- حرارتی که در کلیه ها رخ میدهد و سبب لاغری کلیه و سنگ کلیه میشود.
- حرارتی که در نتیجه تعفن و بیماری های عفونی در بدن ایجاد میشود که در این حالت باید هم رطویت صالحه برای بدن تأمین گردد، هم از میزان حرارت کاسته شود و هم ماده متعفن از بدن دفع گردد که عناب قادر به انجام این سه مورد است.
که این مورد، شامل بیماری کرونا به عنوان یک سندرم حاد تنفسی نیز میگردد.
پختگی اخلاط غلیظ و آمادهسازی آنها برای دفع از خواص عناب است که در سرماخوردگی و بیماریهای بلغمی نیز کاربرد دارد.
طرز تهیه دمنوش عناب
- عناب ها را خوب شسته و خشک نمایید.
- سپس ۱۰ عدد عناب را به یک لیوان آب جوش اضافه نموده درب آن را بگذارید و ۱۵ دقیقه اجازه دهید تا دم بکشد.
- یا آب ولرم را درون قوری ریخته بر روی گاز گذاشته و پس از جوشیدن عنابها را اضافه کنید، سپس زیر شعله را کم کرده و اجازه دهید به آرامی دم بکشد.
- دم کرده عناب را از صافی رد کنید و با شکر یا عسل میل نمایید.
نکات مصرف
- مصرف عناب، نزدیک به وعدههای غذایی نباشد و حدود ۲.۵ الی ۳ ساعت از مصرف وعده غذایی مربوطه گذشته باشد.
- مصرف آن برای کسانی که دچار ناراحتیهای معده از جمله ترش کردن معده، سنگینی و یا رفلاکس معده هستند، میتواند مضر باشد و سبب تشدید ناراحتی و نفخ در آنها شود.
- در افراد سرد مزاجی که دچار نفخ و ورم معده هستند، تولید گاز و نفخ بیشتر میکند.
- افرادی که از نفخ بیش از حد، انگلهای رودهای و خلط بیش از حد رنج میبرند که جهت استفاده از عناب و دمنوش آن باید با پزشک خود مشورت نمایند.
نکات و راههای پیشگیری ساده در ایام کرونایی
- قبل از ساعت 11 شب بخوابید.
- در طی روز خود را خسته نکنید.
- از بیماری نترسید، راههای پیشگیری را درست انجام دهید
- بدن خود را قوی کنید
- میوههایی که ویتامین C دارند را هر روز بخورید.
- آب سیب و لیموشیرین مصرف کنید و از استفاده از آب میوه های ترش پرهیز کنید.
- دمنوشهای گرم و تقویت کننده ریه در روز را با عسل شیرین کرده و میل کنید.
- شیر زردچوبه هم میتواند علاوه بر افزایش سطح ایمنی بدن، اثرات التیام بخشی نیز داشته باشد.
- مصرف روزانه آب سیب شیرین، شیربادام، حریره بادام، دمنوش عناب و شربت آب و عسل میتواند به میزان قابل توجهی به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک کند.
- در صورت ابتلاء به کرونا از مصرف دمنوشهایی با مزاج گرم همانند همانند زنجبیل و آویشن پرهیز کرده و از دمنوش عناب، گل ختمی، لعاب به دانه، سپستان و نشاسته برای بهبود روند بیماری استفاده کنید.
منبع: گردآوری شده توسط تیم محتوایی طبایع (با سپاس از دکتر محبوبه ابریشم کار، دکتر سودابه بیوس و دکتر علیرضا عباسیان)
متین
ای کاش در بخش پیشگیری اشاره ای هم به حجامت می کردید
امیر
سلام در مقاله های دیگه به این موضوع پرداخته شده تو این مقاله در مورد دمنوش ها صحبت شده…