بوی بد دهان که یک عارضه ناخوشایند برای خود فرد و دیگران است؛ در طب سنتی عللی مختلف دارد که با توجه به علت موثر در ایجاد بوی بد دهان میتوان درمان لازم را انجام داد.
شیوه زندگی و درمان های خانگی
برای کاهش یا جلوگیری از بوی بد دهان:
بعد از غذا مسواک بزنید. یک مسواک را در محل کار خود نگه دارید تا بعد از غذا از آن استفاده کنید. حداقل دو بار در روز، مخصوصاً بعد از غذا، با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. ثابت شده است که خمیردندان با خواص ضد باکتریایی بوی بد دهان را کاهش می دهد.
حدأقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان کشیدن صحیح ذرات غذا و پلاک را از بین دندان های شما پاک می کند و به کنترل بوی بد دهان کمک می کند.
زبانتان را مسواک بزنید. زبان شما حاوی باکتری است، بنابراین مسواک زدن با دقت ممکن است باعث کاهش بو شود. افرادی که زبان پوشیده از رشد بیش از باکتری ها (به عنوان مثال ناشی از سیگار کشیدن یا خشکی دهان) دارند، ممکن است از استفاده از اسکراب زبان سود ببرند. اسکرابهای سنتی مانند خیار یا روغن نارگیل میتوانند به این امر کمک کنند.
پروتزها یا وسایل دندانپزشکی را تمیز کنید. اگر از بریج یا دندان مصنوعی استفاده می کنید، حداقل یک بار در روز یا طبق دستور دندانپزشک آن را به طور کامل تمیز کنید. اگر نگهدارنده دندان یا محافظ دهان دارید، هر بار قبل از گذاشتن آن در دهان، آن را تمیز کنید.
از خشکی دهان خودداری کنید. برای مرطوب نگه داشتن دهان خود، از مصرف تنباکو خودداری کنید و مقدار زیادی آب بنوشید – نه قهوه، نوشابه یا الکل، که می تواند منجر به خشکی دهان شود. برای تحریک بزاق، سقز بجوید یا آب نبات بمکید (ترجیحاً بدون قند).
رژیم غذایی خود را تنظیم کنید. از خوردن غذاهایی مانند پیاز و سیر که باعث بوی بد دهان می شوند خودداری کنید. مصرف زیاد غذاهای شیرین با بوی بد دهان نیز مرتبط است.
به طور مرتب یک مسواک جدید تهیه کنید. مسواک خود را زمانی که ساییده شد، تقریبا هر سه تا چهار ماه یکبار عوض کنید و مسواک نرمی انتخاب کنید.
معاینات منظم دندانپزشکی را برنامه ریزی کنید. به طور منظم – معمولا دو بار در سال – برای معاینه و تمیز کردن دندان ها یا پروتزهای خود به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
بوی بد دهان با نسخه های طب سنتی
- تنفس بدبو یک بیماری است که وقتی یک فرد دهانش را باز می کند و تنفسش را آزاد می کند بوی بدی می دهد و موقع صحبت کردن، حس ناخوشایندی را ایجاد می کند.
- گفته می شود که شایع ترین علل بوی بد دهان، به دلیل مشکلات مربوط به دندان است و 20 درصد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند.
علل بوی بد دهان و راهکارهای رفع آن در طب سنتی
1) عفونت لثه و دندانها
- اگر بوی بد دهان ناشی از عفونت لثه و دندانها باشد، فرد باید به دندانپزشک مراجعه کند البته افرادی که به عفونت مزمن لثه دچار هستند، میتوانند در کنار مراجعه به دندانپزشک نزد متخصص طب سنتی هم بروند.
- استفاده از دهان شویه برگ مورد نقش موثری در تقویت و ضدعفونی کردن لثهها دارد،
- برای این منظور باید برگهای مورد را به مدت چند دقیقه داخل سرکه بجوشانید سپس این ترکیب را صاف و مخلوط صاف شده را با کمی آب، رقیق کنید و روزانه چندین بار دهان خود را با این ترکیب رقیق شده شستوشو دهید،
- دهانشویه کردن با آب بِه و گلاب هم برای تقویت لثهها بسیار مفید است.
2) وجود مواد عفونی و فاسد در معده
- اگر بوی بد دهان ناشی از مواد عفونی و فاسد در معده باشد، در این صورت ۲ حالت وجود دارد؛ در حالت اول معده ممکن است در کنار حضور این مواد فاسد حرارت زیاد پیدا کرده باشد یا این احتمال وجود دارد که معده سرد شده باشد.
- اگر بوی دهان با غذا خوردن کاهش پیدا کرد، بیشتر دلیل بر این است که حرارت معده افزایش پیدا کرده است،
- بنابراین افرادی که با گرسنگی کشیدن بوی بد دهان آنها افزایش و با غذا خوردن این بو کاهش پیدا میکند، پیشنهاد میشود صبحها پس از بیدار شدن سریعتر صبحانه بخورند تا معده آنها خالی نماند و به بوی بد دهان دچار نشوند.
3) حرارت زیاد معده
- اگر بوی بد دهان ناشی از حرارت زیاد معده باشد، افراد دچار این مشکل میتوانند شبها برگه زردآلوی خشک شده را خیس و صبحها ناشتا این برگ زردآلوی خیس خورده را میل کنند.
- مصرف برگ زردآلوی خیس خورده در پاکسازی معده بسیار موثر است.
- این اشخاص همچنین میتوانند مقداری سویق با جو را با آب خنک بخورند؛ سویق جو از آرد جو تفت داده شده تهیه میشود. برای رفع بوی بد دهان ناشی از گرمی معده، مصرف خیار و آلو هم پیشنهاد میشود.
4) غلبه بلغم و سردی در معده
- اگر بوی بد دهان با غذا خوردن کاهش پیدا نکند یا حتی پس از مصرف غذا تشدید شود، در این صورت این موضوع ناشی از غلبه بلغم و سردی در معده است، به عبارتی بلغم فاسد شده در ایجاد بوی بد دهان نقش دارد،
- بنابراین به این افراد پیشنهاد میشود که از مصرف مواد غذایی با طبع سرد و تر پرهیز و برای درمان این مشکل به متخصص طب سنتی مراجعه کنند.
- مصرف مربای گل محمدی یا گلقند (گل انگبین) که از گلهای خشک شده گل محمدی به همراه شکر یا عسل تهیه میشود، در تقویت معده و پاکسازی آن در مواردی که معده به سردی دچار شده است، بسیار موثر است.
- نوشیدن شربت سکنجبین تهیه شده با عسل هم به رفع بوی بد دهان ناشی از سردی معده کمک میکند.
رفع بوی بد دهان در دوره روزه داری
بوی بد دهان به خصوص در دوره روزه داری، مشکل بسیاری از افراد است. پیشنهاد می شود برای رفع این مشکل، موارد زیر را بعد از صرف سحری به ترتیب امتحان کنید:
- استفاده از مسواک و نخ دندان
- غرغره آب نمک
- غرغره سرکه
- نوشیدن شربت عرق نعناع و گلاب
- نوشیدن سکنجبین عسلی،
- خوردن یک قاشق غذاخوری رب انار یا رب به
- نوشیدن شربت ترنجبین با گلاب و عسل.
منبع: سایت انجمن علمی طب سنتی ایران، با تشکر از همکار محترم دکتر مامک هاشمی