سدر یکی دیگر از گیاهان معروف و پر خاصیت که میتوان گفت تمام خاصیت آن در زیبایی و سلامت بدن شما موثر است. قطعا وقتی از خواص سدر بدانید از کنار این گیاه به آسانی عبور نمیکنید. پس همراه طبایع باشید تا بدانید سدر چیست و چه خواصی دارد.
نام و طبع سدر
سدر چیست؟ سدر که در زبان فارسی کُنار و یا سدروس هم نامیده میشود از جمله درختانی است که در مناطق گرم و خشک رشد کرده و طبیعت سرد و خشک دارد. درخت سدر دارای میوهای به شکل سنجد است که در مناطق جنوبی ایران میروید. تمامی قسمتهای درخت سدر قابل استفاده است و خواص مهمی نیز دارد. در ادامه در خصوص خواص صدر نیز نکاتی برای شما گفته خواهد شد.
معرفی گیاه سدر
- سدر، یکی از مقدسترین درختان روی زمین است؛ تا جایی که یکی از درختان بهشتی نام گرفته و در آموزههای دینی اسم آن را بارها شنیدهایم
- درختی است که شباهت زیادی با کاج دارد؛ ولی از کاج بسیار تنومندتر و بلندتر میشود و تا بیش از سه هزار سال عمر میکند.
- شاخههای درخت سدر کشیده و دور یکدیگر است.
- شاخههای گیاه سدر کشیدهاست و برگش مانند کاج سوزنی است. چوب این درخت سفید و ضخیم و در برخی گونهها چوب آن کمی سرختر است.
- سدر، بومی کوههای هیمالیای غربی و منطقه مدیترانه میباشد.
- سدروس از آن گیاهانی است که تقریبا همه قسمتهای آن در زیبایی و سلامت بدن شما میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
خواص سدر
- از مهمترین خواص صدر آن است که پوست را خنک میکند و موها را حالت میدهد
- از دیگر خواس سدر آن است که مقوی مو است و موها را تقویت میکند و از ریزش مو جلوگیری میکند
- همچنین از دیگر خواص سدر آن است که موجب ضخیم شدن تار مو گشته و هیچ ضرری هم برای مو ندارد
- جوشانده برگ سدر در درمان علائم سرماخوردگی مۆثر است و فشارخون را افزایش میدهد.
- از این برگ ضمادی تهیه میشود که اگر بدن را با آن بشویند، به ترمیم زخمها و پاکسازی پوست کمک میکند
- اگر زیادی لاغر هستید و میخواهید کمی چاق شوید بهتر است روی ریشه سدر حساب کنید. ریشه گیاه سدر را با آب بجوشانید تا به رنگ قرمز دربیاد بعد آن را نوشجان کنید.
- برای بهبود جای زخم هم میتوان از سدر استفاده کرد. اگر زخم سطحی باشد میتوان پودر آن را با آب مخلوط کرد و روی زخم مالید و بعد از چند دقیقه بشویید. بنابراین از دیگر خواص صدر درمان التهابات سطحی است.
- سدر یکی از گیاهانی است که در طب سنتی به آن قابض میگویند. همین خاصیت سدر باعث فشردگی و تقویت اعضا میشود و در اصل اعضا را از سستی و شلی درمیآورد.
- شستشو با پودر این گیاه به ویژه برای افرادی که پوست و موی چرب دارند توصیه می شود این ترکیب اثرات ضد عفونی کنندگی و پاک کنندگی قوی دارد.
- این گیاه صمغی دارد که میتوان آن را در آب حل و روی سر استفاده کرد. این ترکیب در افرادی که شوره سر دارند اثری معجزه آسا دارد.
- باعث نیکویی رنگ رخسار میشود. در صورتی که مشکل پوست شما کدری آن است و میخواهید پوستی شفاف داشته باشید، بهتر است سدر را با روغن بادام تلخ مخلوط کرده یا با ماست ترکیب کنید و تازه به تازه استفاده کنید.
- از دیگر خواص سدر آن است که برای درمان بی اشتهایی بسیار مفید است. به عبارتی گیاه سدر اشتهای تان را تقویت میکند. چنانچه شما زیاد لاغر هستید و میخواهید کمی چاق شوید بهتر است روی ریشه سدر حساب کنید. با دم کردن ریشه این گیاه و تبدیل شدن رنگ دمنوش به قرمز میتوانید آن را استفاده کنید.
- شوره سر یکی از مشکلاتی است که این روزها در میان افراد بسیار شایع شده است. برای درمان شوره سر میتوانید از این گیاه استفاده کنید.
- شما میتوانید از سدر برای درمان عرق سوختگی استفاده کنید.
شیوه استفاده از گیاه سدر
- اگر بخواهید گیاه سدر اثر معمولی داشته باشد با آب و اگر بخواهید اثرش تقویت شود، سدرو سرکه و آب را مخلوط کنید و خوب که به هم خورد روی پوست بمالید و بگذارید خشک شود بعد با دست به صورت دورانی آن را ماساژ دهید و در اصطلاح اسکراب کنید.
- ۵۰ گرم حنای بی رنگ را با ۱۵۰ گرم سدر و ۱۵۰ گرم مورد ترکیب کنید و روی موها بگذارید . سپس بعد از گذشت مدت زمان نیم ساعته موهای خود را بشویید . این ماسک برای جلوگیری از ریزش مو عالی است و ریشه مو را محکم می کند.
- میتوانید با گیاه سدر انواع ماسکها را بسازید. برای مثال ماسک سدر و آبلیمو برای سفید کردن دستها بسیار مفید است. از اینرو لازم است برای سفید شدن دست و بدنتان سدر و آبلیمو رو با هم ترکیب کنید. خمیر به دست آمده را به قسمتهایی که قصد سفید کردن آن را دارید گذاشته و ۱۵ دقیقه بعد بشویید.
نکته:
نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد آن است که در زمانی که ماسک روی صورت است به هیچ وجه صحبت نکنید و تا پایان زمان هر ماسک سعی کنید اجزای صورت خود را تغییر ندهید. چراکه با تغییر دادن اجزای صورتتان و یا در حین صحبت کردن با ماسک، به مرور زمان چین و چروک در پوستتان ایجاد میشود.
مضرات سدر
در عناوین قبلی در خصوص خواص صدر نکات زیادی را بیان کردیم. اگرچه میوهی سدر هم مانند خود گیاه سدر دارای خواص بیشماری است. اما این میتواند در مواقعیای نیز مضر باشد. برای مثال میوهی سدر با اینکه برای دستگاه گوارش مفید است میتواند نفاخ هم باشد. همچنین استفاده بیش از حد از میوهی سدر برای حافظه هم ضرر دارد. از اینرو مصرف این گیاه برای افرادی که سابقهی تشنج یا فلج شدن دارند قبل از مصرف این میوه باید با پزشک خود مشورت کنند.
نتیجه
سدر از جمله گیاهان مفید و پر خواص است که تمامی قسمتهای آن از ریشه تا میوه دارای فایده میباشد. خواص سدر در طب سنتی نیز تایید شده است و برای آن ویژگیهای زیادی عنوان شده است که در متن مقاله برخی از آنها گفته شد. امیدواریم استفاده از این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
نیک ذات
با سلام. ممنون از سایت بسیار ارزشمند شما و مطالب مفیدی که قرار میدین. یک نکته ای در مورد کنار نوشته شده که متاسفانه در بیشتر سایت ها، این مورد به نادرستی تکرار شده. سدر یا کنار با سدروس که از بازدانگان هست، تفاوت دارد. سدر یا کنار از تیره عناب هست و همانطور که در عکسی که گذاشتید میبینید، به هیچ وجه برگ سورنی شکلی شبیه به کاج ندارد. ممنون میشوم که اصلاح بفرمایید تا اطلاعات گیاهشناسی به درستی منتشر شود.
علی
سلام و درود بر شما 🌹
مطالب سایتتون عالی هست.
متشکرم از قرار دادن این مطالب خیلی خوب و برگزاری دوره های خیلی خوب ، کارتون خیلی خوبه ، این رو ادامه بدین ، دوره هاتون رو هم ادامه بدین ، مطمئنم هر روز موفق تر و بهتر خواهید بود.
امیر
سلام ممنون از شما