عدم تحرک یا کم تحرکی از ویژگیهای تحمیلی و اجتناب ناپذیر زندگی مدرن است. در واقع به لطف فناوری، ابداع و تولید ابزار مختلف این عصر؛ افراد بدون نیاز به تحرک، عرق ریختن و یا حتی ایستادن، پشت میز یا بر روی مبل نشسته و بسیاری از کارهای روزانه خود را انجام و ضروریترین نیازهای خود را برطرف میکنند.
تحرک یکی از اصول شش گانه طب سنتی است که عدم رعایت آن، سلامتی را به خطر میاندازد.
اما آنچه که در این بین به یک مشکل اساسی بدل شده است، عدم توجه به پیامدها و مشکلات ناشی از این عدم تحرک یا کم تحرکی است، بنابراین ما بر خود دیدهایم که در این پست، حدالامکان شما را با عوارض و پیامدهای عدم تحرک آشنا نماییم.
عوارض و پیامدهای ناشی از بی تحرکی بر کل بدن
- کشیدگی مهرههای گردن
- شانه درد و پشت درد
- آسیب به دیسک کمر
- پوکی استخوانها و کندی عملکرد مغز
- تغییر شکل ساختاری ستون فقرات
- تورم پاها
- تشکیل سنگ کلیه
- ابتلا به بیماریهای کبدی
- افزایش خطر بروز حمله قلبی
- آسیب دیدن سلامت روان
- کاهش توده عضلانی اسکلتی
- افزایش وزن و چاقی
- غلبه اضطراب و افسردگی در افراد
آنچه که در بالا بدان اشاره شده، نوعی سبک زندگی توأم با بی تحرکی یا کم تحرکی و کاهش میزان فعالیت فیزیکی کل بدن است، اما ما قصد داریم در قسمت ذیل به عوارض و پیامدهای کم تحرکی یا عدم به کارگیری هر یک از اعضاء بدن بپردازیم:
عوارض و پیامدهای ناشی از عدم تحرک بر اعضاء بدن (به تفکیک)
قلب
اگر قلب هرگز به چالش کشیده نشود کمترین کار ممکن را انجام میدهد و مانع از آن میشود که شما مقدار بیشتری از مسافتی که به آن نیاز دارید بپیمایید. یک قلب ضعیف همچنین موجب تضعیف گردش خون میشود.
عضلات
عضلاتی که به کار گرفته نشوند، ضعیف میشوند و زمانی که به آنها نیاز دارید مانع اجرای بهینه فعالیت میشوند. تاندونها، شکننده میشوند و به راحتی میتوانند با حرکات ناگهانی پاره شوند. عضلاتی که به خوبی نگهداری نشوند خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و سفت میشوند.
مفاصل
در دوران جوانی غضروف بدن به وسیله حرکت افزایش مییابد. اگر شما در هنگام کودکی غیرفعال باشید، غضروفهای شما نازکتر از حالتی خواهد بود که شما فعال بوده باشید. غضروف نازک خطر بروز آرتریت یا التهاب مفصلی را افزایش میدهد.
استخوانها
استخوانها مثل غضروفها زمانی که بارگیری میشوند؛ قویتر میشوند. دلیل اصلی که یک اسکلت شکننده میشود به خاطر عدم فعالیت است. پوکی استخوان متداولترین علت برای شکستگی در بین افراد مسن یا سالخورده است.
سیستم گردش خون
عدم فعالیت موجب مسدود شدن مویرگها یا مجراهای خونی کوچک شده و مانع توزیع اکسیژن به عضلات یا سایر بافتهای بدن تان میشود.
منبع: کتاب کشش درمانی، دکتر کریستین برگ، ترجمه دکتر منصور صاحب الزمانی و همکاران