اصلاح الگوی تغذیه، پایه و مبنای تمام توصیههای طب سنتی ایرانی است. بسیاری از داروها در طب ایرانی مبتنی بر خواص و مزاج خوراکیها و مواد طبیعی ساخته شده و بسیاری از پرهیزات پزشکان طب سنتی با شناخت قواعد طبی حول خواص، مزایا و معایب هر یک از خوراکیها شکل گرفته است. در ادامه به بررسی مزاج ریشهها و مصلح آنها در طب سنتی خواهیم پرداخت.
فهرست محتوا پنهان
ریشه های خوراکی
- ریشهها بهترین و بیشترین املاح و مواد معدنی را در بر داشته و از خواص و مزاج مختلفی برخوردارند و بهترین و صحیحترین روش استفاده از آنها به صورت خام و یا بخارپز میباشد.
- هر فرد متناسب با طبع پایهای و عارضی خود باید رژیم تغذیهای متناسب با طبع خود انتخاب کند، بنابراین دانستن مزاج انواع ریشهها نیز خالی از لطف نخواهد بود.
مزاج ریشههای مختلف
ریشه ها | نوع مزاج | درجه | مصلح |
گرم و خشک | 3 | شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی | |
گرم و خشک | 3 | پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش | |
گرم و تر | 2-1 | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه | |
ترب سیاه | گرم و خشک | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه | |
ترب سفید | گرم و خشک | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه | |
گرم و خشک *در برخی منابع، مزاج چغندر معتدل و کمی گرم نیز عنوان شده است | 1 | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه | |
گرم و تر | انیسون ، ادویه گرم | ||
گرم و تر | 2 | انیسون، ادویه گرم | |
سیب زمینی | سرد و تر | دارچین، زنجبیل آویشن شیرازی | |
گرم و تر | 2-1 | دارچین، عسل سکنجبین، سرکه و خردل، میخک | |
گرم و تر | 2-1 | عسل | |
گرم و تر | 1-2 | فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ ،خردل، سرکه | |
گرم و خشک | 2-1 | آویشن، پونه، انیسون، دارچین | |
گرم و خشک | 3 | پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره سکنجبین |
منبع: کتاب ” مجموعه کامل دائره المعارف تغذیه” از آقای داریوش صالحی