در خصوص خواص و مزاج شیره خرما در طب سنتی آمده است که:
- شیره خرما، به راحتی هضم می شود و انرژی زاست.
- فیبر موجود در آن مانع از یبوست می شود.
- تقویت کننده قلب است.
- غنی از کلسیم است بنابراین برای تقویت استخوان مفید است.
- برای درمان گلودرد، تب و سرماخوردگی مفید است.
- شیره خرما، تسکین دهندهی دردهای روماتیسمی و امراض شریانی وریدی است.
- شیره خرما، میتواند سموم را از کبد دفع کند و ناراحتیهای گوارشی را بهبود بخشد.
- آهن طبیعی موجود در شیره خرما، باعث افزایش گلبول های قرمز خون می شود و در نتیجه خطر بروز کم خونی را کاهش داده و کم خونی را برطرف می کند.
- مصرف آن همراه یک لیوان شیر ولرم به هنگام صبحانه باعث فعالشدن سلولهای عصبی مغز میشود. آهن آن با افزایش گلبولهای قرمز خون به رفع کمخونی، خستگی و رخوت کمک میکند.
توجه کنید که
- شیره خرما باید طعم و بوی طبیعی داشته باشد و عاری از هر گونه طعم و بوی حاصل از سوختگی، تخمیر، ترشیدگی و کپکزدگی باشد.
- شیره خرما به دلیل داشتن مواد قندی طبیعی برای بیماران دیابتی ضرر کمتری دارد، ولی مصرف آن به این بیماران توصیه نمیشود.
- از آنجا که انواع شیره، بسیار شیرین و پرکالری هستند به افراد دچار اضافهوزن یا چاق و کسانی که مبتلا به دیابت، فشارخون، کلسترول و تری گلیسیریدبالا هستند، توصیه میکنیم این خوراکی را با احتیاط مصرف کنند.
- مصرف مخلوط شیره و ارده که هر دو طبیعت گرم دارند، برای گرم مزاجها موجب غلیظ شدن صفرایشان شده و نتیجه آن جوش زدن در صورت و بدنشان است که راه درمان آن هم خوردن میوههای تازه با طبیعت سرد است.
بیشتر بخوانید!
طرز تهیه شیره خرما
- خرماها را به صورت قطعاتی درشت خرد کنید و 20 دقیقه خیس کنید.
- خرمای خیسانده را در یک قابلمه بزرگ در دار همراه با یک لیتر یا ۴ پیمانه آب بریزید. آب را به آرامی به نقطه جوش برسانید، بگذارید به آرامی و با حرارتی بسیار ملایم به مدت ۱ تا ۲ ساعت بپزد (اگر زمان داشته باشید ۲ ساعت بهتر است).
- بعد از گذشت این زمان گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا مخلوط شما خنک شود.
- یک ابکش را روی یک کاسه بگذارید و روی آن هم یک کیسه پنیر یا پارچه تنظیف چند لایه بگذارید یا از کیسه ماست یا شیر آجیلی استفاده کنید.
- کیسه را فشار دهید تا تمام آب خرمای پخته شده از کیسه بخوبی خارج شود. شما حدود ۲ پیمانه مایع خواهید داشت.
- آب خرما را درون یک قابلمه بریزید و بگذارید به ملایمت و آرامی بجوشد. بگذارید حدود ۴۵ دقیقه تا یکساعت با درب باز بجوشد تا زمانی که آب اضافی تبخیر شود و شربت تقریبا به نصف میزان قبلی برسد.
طرز تهیه حلوا با شیره خرما
- ابتدا آرد را کامل تفت می دهیم تا به اصطلاح خامی آرد گرفته شود و رنگ حلوا خوب بشه
- آرد را به اندازه کافی تفت دادید در این مرحله روغن را اضافه می کنیم و اجازه می دهیم که کامل به خورد آرد برود.
- در این مرحله شیره را اضافه می کنیم به همراه دارچین.وکامل تفت می دهیم که یکدست بشه و آرد داخل شیره گوله نشه یه کمی زمان می بره.
- بعد از انجام تمامی مراحل و در آخر کار کمی گلاب اضافه می کنیم که عطر خوبی حلوامون داده باشیم
علی
خاک شیر سرد و تر است قربان ،از خاک شیر برای رفع گرمازدگی استفاده میشود ،تصحیح بفرمایید
محمدرضا میر
سلام و درود
دوست بزرگوار، این مطلب که در مورد شیره خرماست نه خاکشیر
و برخلاف باور عموم خاکشیر طبع گرم و تر داره نه سرد و تر و در تمام کتب و منابع طب سنتی هم ذکر شده
خاکشیر به واسطه خواصش و بالعرض باعث دفع مواد و اخلاط گرم از طریق مدفوع میشه (البته اگر ماده گرم اضافی در بدن باشد) اما بالذات خنک و سرد نیست. و شربت خنک شده آن همراه با کمی آبلیمو برای رفع عطش و گرمازدگی استفاده میشه؛ سودازداست و برای کسانی که خشکی مزاج دارند خوبه (البته بهتره دو هفته مصرف و یک هفته قطع بشه و مصرفش طولانی و ممتد نباشه) و در برخی هم سردرد میده