خوردن و آشامیدن

مواد غذایی یبوست زا

آشنایی با مواد غذایی و خوراکی هایی که باعث یبوست می شوند

یبوست یا خشکی مزاج عارضه‌ای در دستگاه گوارش است که به موجب آن مواد دفعی در روده بزرگ سفت می‌شوند و دفع آنها با درد و سختی همراه می‌شود. عوامل متعددی می‌توانند در ایجاد یبوست نقش داشته یا حتی آن را تشدید کنند، که یکی از این موارد رژیم غذایی کم فیبر یا به عبارتی مصرف موادغذایی یبوست زا است، که در ادامه به معرفی این مواد غذایی خواهیم پرداخت.

یبوست چیست؟

  • یبوست را «ام امراض» یعنی مادر بیماری ها نامیده اند و در بسیاری از منابع طب جدید، دفع کمتر از سه بار در هفته، یبوست واقعی در نظر گرفته می‌شود
  • حال آنکه در دیدگاه طب ایرانی دفع باید مطابق با وعده های غذایی اصلی هر فرد صورت گیرد.
  • طب ایرانی معتقد است دفع کمتر از ۲ بار در روز و هرگونه سختی و احساس فشار در زمان دفع، یبوست است و با توجه به این نکته، آمار یبوست درجامعه ما بسیار بالا خواهد بود.
  • بنابراین هرگز نگذارید یبوست بیش از سه روز طول بکشد، وگرنه عوارض حاد همورویید (بواسیر) گریبان شما را می‌گیرد.
  • در طب سنتی، یبوست یک بیماری مجزا در نظر گرفته نمی شود و در واقع یبوست نشانه ای است که وجود اسباب بیماری و از میان رفتن اسباب سلامت در فرد را نشان می دهد.

چرا دچار یبوست می شویم؟

علت اصلی یبوست، ناشناخته است، اما عوامل متعددی هستند که در ایجاد یا تشدید آن دخیل هستند از جمله:

  • فعالیت بدنی کم (کم تحرکی) یا فعالیت های ورزشی خیلی شدید
  • صنعتی شدن و تغییر رژیم غذایی
  • رژیم غذایی کم فیبر
  • استرس های روانی از قبیل افسردگی
  • غلبه سردی بر امعا یا روده و معده
  • خشکی غذاها
  • استفاده بیش از حد از مدرات (ادرار آور)
  • کثرت تعریق و حرارت هوا
  • برخی از بیماری‌ها مانند کم کاری تیروئید، بیماری دیابت، تومورها و سرطان‌های روده

یکی از مهم ترین مواردی که بیشترین تأثیر را در ایجاد یبوست دارد، نوع و میزان مواد غذایی مصرفی یا به اصلاح یبوست زاست که در ادامه به معرفی این موادغذایی خواهیم پرداخت.

مواد غذایی یبوست زا

مصرف مواد غذایی زیر، نقش زیادی در ایجاد یبوست دارند، پس تا حد امکان از مصرف آن‌ها خودداری کرده یا مصرف آن ها را محدود کنید:

  • برنج غیر ایرانی
  • ماکارونی و لازانیا
  • رشته فرنگی
  • موز
  • گوشت گاو و گوشت های مانده
  • خیار
  • آب سرد (بویژه همراه غذا)
  • سیب زمینی سرخ شده
  • مصرف زیاد لبنیات و پنیرهای کهنه
  • چیپس و پفک
  • انواع غذاهای مصنوعی و غذاهای آماده و حاوی مواد نگهدارنده مانند فست فود، کالباس و سوسیس
  • میوه های ترش
  • بادمجان
  • قهوه، نسکافه و چای تیره رنگ
  • ترشی ها
  • قارچ
  • مواد غذایی شور یا پر ادویه
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)

مشاوره دکتر طبایع

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

ورود به سامانه

فروشگاه محصولات سالم

برای خرید محصولات سالم و طبیعی طب سنتی به فروشگاه کنجد زیر نظر سایت طبایع مراجعه نمایید...

فروشگاه کنجد

اپلیکیشن جامع طبایع

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

دانلود برنامه
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *