از دیدگاه طب سنتی سیر طبیعت گرم و خشکی دارد و از نظر گرمی درجه سه است. یعنی گرمی خیلی زیادی دارد و فقط یک درجه با گرمی درجه چهار که منجر به سمیت محصول میشود فاصله دارد.
کاربردهای سیر در طب سنتی
- ضرر آبهای مختلف و هوای وبایی و عفونت را از بین میبرد. (خصوصا اگر با سرکه مصرف شود.)
- مصرف مداوم در خوردن آن سبب ریزش موی سفید و روییدن موی سیاه میشود.
- موجب پایین آمدن فشار خون میشود و رقیقکننده خون است.
- در اکثر بیماریهای مفاصل و مغز که ناشی از غلبه سردی باشد مفید است. (از جمله کدورت حواس، فراموشی، کندذهنی، سیاتیک و …)
- توصیه میشود که جوانان و گرم مزاجها همراه با خوراکیهای ترش مصرف کنند تا دچار تشنگی نشوند.
- مصرف خام آن برای کسانی که دچار سکته شدهاند بسیار مفید است.
- خوردن آن با سرکه جهت تنقیه حلق و صوت، سرفه و تنگی نفس، فلج، درد مفاصل، سیاتیک، نقرس، فراموشی و… مفید است.
- در سردمزاجان محرک قوای جنسی و افزایشدهنده منی است. (در گرممزاجان کاهشدهنده منی)
ملاحظات مصرف سیر
- مصرف آن برای بیماران داری حساسیت پوستی و خانمهای باردار مضر است.
- زیادهروی در مصرف و رعایت نکردن سن، فصل و مزاج در مصرف آن سبب سردرد، احتراق خون، ضرر به چشم، ریه و نیروی جنسی میشود و برای بواسیر مضر است.
رابطه سیر و فشار خون
اگر خوردن سیر در شما احساس تپش قلب و ضربان تند همراه با لرزش یا بیقراری پدید میآورد، به احتمال زیاد فشار خون شما را هم افزایش خواهد داد. هر چه سیر تندتر باشد این عارضه شدیدتر خواهد بود. اگر مکررا به دلهره و یا خشم یا اندوه پنهان دچار میشوید و بهدنبال آن دچار نوسان فشار خون میشوید، مصرف سیر تند برای شما بیزیان نخواهد بود. سیر تند میتواند سیستم سمپاتیک را در قلب تحریکپذیرتر کند و بهدنبال آن فشارخون نیز ممکن است بالا برود.
تفاوت سیر تازه و خشک
مصرف سیر تازه از سیر خشک بهتر است و خواص بیشتری را در بردارد. از نظر طب ایرانی درجه گرمی و خشکی سیر بسیار بالا است و برخی از افراد پس از خوردن آن دچار تپش قلب میشوند. این در حالی است که طبع سیر با پختن از بین نمیرود و این افراد باید در مصرف سیر پخته نیز احتیاط کنند.
رفع بوی تند سیر
یکی از مشکلات مصرف سیر، این است که بوی نامطبوع آن با تنفس به اطراف پخش میشود و کسانی که سیر نخوردهاند را ناراحت میکند. در بسیاری از جوامع و مذاهب خوردن سیر و حضور در مجالس را صلاح نمیدانند. وقتی سیر میخورید، به ویژه وقتی سیر خام مصرف میکنید، بوی آن در دهانتان باقی میماند.
- بخاطر داشته باشید که این مواد آنتی بیوتیک، افزایشدهنده نظام ایمنی و حمایتگر نظام گردش خون هستند. این بوی عمومی سیر از آن روست که از بدن شما در برابر بسیاری از عفونتها مراقبت میکند.
برای تخفیف بوی تند سیر به توصیه های زیر عمل کنید:
- به بوی آن عادت کنید، یعنی در خانواده همه را تشویق به خوردن سیر کنید تا به اتفاق از سلامتی بیشتری برخوردار باشید.
- بجای سیر خام، سیر پخته بخورید. پختن سیر بوی آن را کاهش میدهد.
- از دهانشو استفاده کنید: جویدن جعفری – دانه قهوه – تخم جعفری و یا دانه هل میتواند از شدت بوی سیر بکاهد.
- قرص سیر مصرف کنید. قرص سير بو ندارد.