خوردن و آشامیدن

تغذیه مناسب در ایام نوروز

طب سنتی چه توصیه هایی درمورد تغذیه در ایام نوروز دارد؟

در ایام نوروز از مصرف زیاد موارد زیر پرهیز کنید:

  1. گوشت به میزان زیاد؛ مصرف زیاد گوشت -مخصوصا گوشت قرمز- باعث افزایش گرمى و ترى در بدن مى شود و با توجه به اینکه مزاج فصل بهار هم گرم و تر است، افزایش بیش از حد گرمى و ترى بدن را دچار مشکل مى کند.
  2. غذاهاى شور و غلیظ؛ بهتر است در فصل بهار از خوردن غذاهاى شور و غلیظ مانند کله پاچه،گوشت گاو، خامه و ماست ترش پرهیز شود. مصرف زیاد آجیل شور نیز که در نوروز مرسوم است. مناسب فصل بهار نیست.
  3. بهتر است ادویه جات تند مانند دارچین، فلفل، زنجبیل و ،… کمتر مصرف شوند.

توصیه هاى غذایى

حکماى طب سنتى عقیده دارند که در فصل بهار باید به «تلطیف غذا» پرداخت. کلمه تلطیف غذا ممکن است در ذهن این معنى را ایجاد کند که باید غذایى خورده شود که از آن خون رقیق تولید شود. یا ممکن است کسى با شنیدن این کلمه فکر کند که باید غذاى کمترى مصرف کند.

درحالى که مقصود از تلطیف غذا، هیچ کدام از این دو معنى نیست زیرا غذاهایى که خون رقیق در بدن تولید مى کنند، اغلب طبیعت گرم دارند و مصرف غذاهاى دارای طبیعت گرم در این فصل مناسب نیست؛ بلکه باید غذاهایی با طبیعت مایل به سرد مصرف شود تا هیجان و رقت اخلاط و مواد را تعدیل کند.

از سوى دیگر درون بدن و دستگاه گوارش گرم شده و به همین خاطر هضم تقویت مى شود و بدن به غذاى بیشترى احتیاج دارد؛ به علاوه گرسنگى باعث تحریک بیشتر اخلاط مى شود؛ پس کم کردن مقدار غذا نیز در بهار صحیح نیست؛ اما منظور اطباى سنتى از تلطیف غذا، خوردن غذایی است که هر چند از لحاظ مقدار زیاد است، ولی غذاییت کمى دارد؛ مانند میوه ها و سبزیجات؛ در واقع باید با مصرف مقدار زیاد غذا با غذائیت کم، دستگاه گوارش را فریب داد و سرگرم کرد تا خیال کند که غذاى زیادى مصرف شده ولى در عمل مواد زیادى وارد عروق نشود و به هیجان اخلاط و مواد نیفزاید؛ بدین ترتیب باید به طبیعت فرصت داد که اخلاط اضافه را آماده کرده و از بدن دفع کند.

برخی از غذاها و ترکیباتی که مصرف آن ها در فصل بهار توصیه می شود:

  1. آش سبزیجات -گشنیز، شوید، اسفناج، هویج و -…
  2. بورانی اسفناج
  3. کاهو با سکنجبین
  4. آش یا سوپ جو با روغن زیتون و آبغوره
  5. زرده تخم مرغ عسلی
  6. گوشت پرندگان، مانند بلدرچین، کبک و جوجه مرغ
  7. ماش پلو با خرفه
  8. ماء الشعیر طبی؛ جو را ۲۴ ساعت خیسانده و سپس با ۱۴-۲۰ برابر آن آب، روی حرارت قرار دهید؛ به محض شکفته شدن جو، از روی حرارت برداشته و بلافاصله آب روی آن را صاف کنید.
  9. شربت تمر هندی
  10. شربت سیب و زرشک و لیمو؛ ۴۰۰گرم آب زرشک را با ۴۰۰گرم آب سیب شیرین تازه، ۲۰۰گرم آب لیمو ترش تازه و کمی شکر به قوام شربت بیاورید.
  11. خورش ریواس -ریواس جوان خرد شده، کمی نعنا و جعفری و آبغوره و پیاز و زردچوبه-
  12. شیربادام؛ ۱۵عدد بادام درختی خام پوست کنده را با یک لیوان آب و کمی عسل یا شکر یا نبات، در مخلوط کن ریخته و مخلوط کنید
  13. حریره بادام
  14. خورش سیب زمینی -سیب درختی شیرین، غوره تازه یا آبغوره، گوشت پرندگان و کمی آلو بخارا یا آلوچه و پیار و زردچوبه
  15. والک پلو: مقداری والک را شسته و خرد کنید و با کمی نمک و روغن زیتون، با برنج به صورت کته یا آبکش تهیه کنید.
  16. دم کرده عناب با کمی عسل، به جای چای
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن