خوردن و آشامیدن

تدابیر نوشیدن چای در طب سنتی

بررسی انواع چای و تدابیر مصرف آن

چای نوشیدن یکی از عادات محبوب ما ایرانیان به خصوص در شبانگاه است که مانند هر نوشیدنی دیگری، فواید و مضرات خاص خود را دارد، اما برای این که از شدت ضرر و زیان‌های آن کاسته شود و فواید آن بیشتر نمود کند، باید به اندازه و در زمان‌ مناسب نوشیده شود، پس در این پست با ما همراه باشید تا شما را با مناسب‌ترین و بهترین زمان‌های صرف چای از منظر طب سنتی آشنا نماییم:

طبیعت و مزاج چای

طبیعت و مزاج چای در درجه دوم گرمی و خشکی قرار دارد، از این رو، مصرف آن در زمان‌های مناسب، سودمندتر خواهد بود.

برخی طبع چای را به جهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن سرد دانسته‌اند در صورتی که اصلاً این موضوع صحت ندارد و چای با تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش منجر به این امر می‌شود.

بیشتر بخوانید
شیر رو با کیک نخورید، چایی رو با هل و دارچین

زمان مفید برای نوشیدن چای دم کرده

چای ایرانی به ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زمان برای دم کشیدن نیاز دارد؛ بنابراین بهترین زمان برای نوشیدن چای حداکثر تا نیم ساعت پس از دم کشیدن آن و به شکل رقیق و کمرنگ شده و با فاصله یک تا دوساعته بعد از غذا و  با همچنین با فاصله از زمان خواب است.

نکات جالب در خصوص چای سبز، سفید و سیاه

منشاء انواع چای که در بازار موجود است؛ از چای سیاه گرفته تا چای سبز و اورلانگ (نوعی چای تایلندی)  همگی برگ گیاه چای است و همگی با طبع گرم و خشک هستند (اما در برخی خشکی بیش‌تر است) و بسته به اینکه درجات تخمیر تا چه حد باشد، چای به انواع متفاوتی تقسیم می‌شود…

  • تغییر رنگ، مزه، بو، خواص چای، رنگ، طعم و بوی چای به مراحل تخمیر و عمل آوردن آت یستگی دارد.
  • بیشترین درجه تخمیر را چای سیاه و کمترین درجه تخمیر را چای سبز دارد.
  • چای سیاه، حاصل اکسیده‌شدن برگ‌های گیاه چای در اثر تخمیر است.
  • در چای سبز، برگ‌ها تخمیر نشده و برگ چای بلافاصله پس از چیدن،خشک می‌گردد، طبع این چای گرم و خشک با خشکی بیش‌تر است. برخی افراد نیز از این خاصیت خشکی چای سبز برای کاهش وزن، سود می‌برند، پس افرادی که بدن آن ها رطوبت دارد، می‎تواند گهگاهی و در حد یک یا فنجان کوچک در روز مصرف کنند نه بیشتر. افرادی نیز با مصرف این چای، دچار افت فشار می‌شوند و از عوارض مصرف افراطی این چای، آسیب‌های کبدی است.
  • چای سفید نیز جوانه‌های پرزدار و نقره‌ای رنگ گیاه است که در اوایل بهار چیده می‌شود، فرآوری کمتری بر روی آن رخ داده است، در نتیجه خواص خود را بیشتر حفظ می‌کند، کافئین و تئین آن کمتر است و مانند چای سیاه اعتیادآور نیست و ترکیبات ضدسرطانی آن چند برابر بیشتر است.

بیشتر بخوانید
گرم مزاجان در مصرف چای زیاده روی نکنند!!!

چای سفید یک نوشیدنی معجزه آسا نیست…

درست است که چای سفید خواص بالایی نسبت به انواع چای دارد، اما فراموش نکنید که:

  • تبلیغاتی که در اینترنت و فضای مجازی مشاهده می‌کنید بسیار اغراق آمیز است.
  • تولید آن در ایران بسیار کم است
  • قیمت آن بالاست
  • احتمال تقلب در فروش آن زیاد است.

پس در صورت خرید چای سفید، از معتبر و اصل بودن آن اطمینان حاصل کنید.

انواع چای و تدابیر مصرف آن
انواع چای و تدابیر مصرف آن

ضررهای چای سفید:

مصرف بیش از دو یا سه لیوان آن در روز، عوارض زیر را در پی خواهد داشت:

بیشتر بخوانید
عوارض مصرف بی رویه دمنوش ها در طب سنتی

نکات و توصیه‌های مفید در خصوص نوشیدن چای

  • دقت کنید که چای نیز جزء گیاهان دارویی به حساب می‌آید و افراط در مصرف هر نوع آن می‌تواند در افراد، به خصوص افراد دارای مزاج گرم و خشک، عوارض خشکی مانند اختلالات خواب و افزایش اضطراب و یبوست مزاج را در پی داشته باشد.
  • چای سیاه نیز نوشیدنی مفیدی است اما باید توجه کنید که در آن از رنگ مصنوعی و طعم‌دهنده‌های مصنوعی استفاده نشده باشد.
  • هنگام مصرف چای سیاه باید چای ایرانی و به صورت کمرنگ میل شود.
  • مصرف چای کمرنگ مفید بوده اما به دلیل اینکه مولد سوداست، مصرف زیاد آن توصیه نمی‌گردد.
  • از مصرف چای در زمان وعده های غذایی اجتناب کنید، موجب کمبود شدید آهن و کم خونی می‌شود.
  • چای را صبح خیلی زود و با معده‌ی خالی مصرف نکنید. کافئین آن منجر به کم آبی بدن، تحریک ترشح اسید معده و در نهایت منجر به ناراحتی‌های معده یا زخم معده می‌شود.
  • مصرف چای همراه با صبحانه مشکلی ایجاد نمی‌کند بلکه تا حدودی به هوشیاری صبحگاهی هم کمک می‌نماید، اما بهتر است ناشتا نباشد.
  • از نوشیدن چای جوشیده و کهنه بپرهیزید چون حاوی اگزالات می‌گردد.
  • طبق تحقیقات دانشمندان، نوشیدن مایعات داغ به ویژه چای داغ موجب تخریب بافت پوششی گلو و در نتیجه ابتلا به سرطان مری می‌ شود…
  • مصرف چای در افرادی که معده حساس دارند، می‌تواند اثرات ناشی از اسید معده و تانن را ایجاد کند.
چای شیر
چای شیر

مصلح چای

مصرف چای می‌تواند در افرادی که معده ضعیف دارند، باعث افزایش اسید معده، تحریک معده و کاهش اشتها، یبوست و اسهال شود.

  • با افزودن شیر، این اثرات جانبی کم شده، چون شیر باعث کاهش اسید و دیگر تانن‌ها می‎شود.
  • از طرفی، چون چای با مزاجش سبب خشکی بدن میشود، مصرف آن با شیر از عارضه خشکی کم می‌کند.
  • البته باید دقت کنیم که چای به دلیل تان‌هایی که دارد، جذب یکسری از مواد مانند کلسیم در بدن را مختل می‎کند.
  • پس عملاً اگر چای شیر می‌خورید، توقع رسیدن کلسیم به بدن را نداشته باشید.
  • اگر می‌خواهید کلسیم شیر با هر ماده‌ی کلسیم دار  جذب بدن شود  آن را با فاصله یکساعته از چای بخورید یا بنوشید.
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۱.۷۵ (۴ رای)
منبع
کتاب مجموعه مقالات مکتب طب ایرانی، استاد محمد عبادیانیدکتر ناصر رضایی پوردکتر الهام پارسا

مشاوره دکتر طبایع

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

ورود به سامانه

فروشگاه محصولات سالم

برای خرید محصولات سالم و طبیعی طب سنتی به فروشگاه کنجد زیر نظر سایت طبایع مراجعه نمایید...

فروشگاه کنجد

اپلیکیشن جامع طبایع

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

دانلود برنامه
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
1.75 (4 رای)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *