طب سنتی، علت شیوع بیشتر بیماریها را شیوه زندگی غلط مردم میداند و معتقد است سبک زندگی؛ علاوه بر تغذیه و ورزش، به خواب و بیداری، آب و هوا، تغییرات فصول، پاکسازی بدن از سموم و مسائل روحی روانی نیز بستگی دارد و اصلاح درست آن، ضامن سلامتی افراد جامعه است. بنابراین ما در این پست برآنیم تا شما را با روشها و توصیههای اصلاح سبک زندگی از منظر طب سنتی در جهت داشتن یک زندگی سالم، آشنا نماییم.
سلامتی و رابطه آن با سبک زندگی
سلامت جسم به عنوان یکی از مهمترین جنبههای زندگی بشر، همواره موضوعی برای به وجود آمدن برخی دستورات زندگی بوده است! این موضوع از معدود مسائل موجود در جهان است که انسان را وادار به محدود کردن زندگی خود و تن دادن به برخی کارها در جهت حفظ سلامتی میکند.
شاید متوجه این موضوع نباشید! اما شما هر روز نکاتی از طب سنتی را رعایت میکنید تا دُرِ گرانبهای سلامتی را حفظ کنید! اینکه کدام غذا را با کدام خوراکی نخوریم یکی از موارد معروف طب سنتی است که بسیاری از مردم رعایت میکنند.
این که چه بخوريم؟ چگونه بخوريم؟ چه بپوشيم؟ كجا زندگي كنيم؟ چقدر و چگونه بخوابيم؟ چقدر و كِی ورزش كنيم؟ همگی پرسشهایی هستند که پاسخ آنها نقش اساسی را در اصلاح روش زندگی ایفا میکنند و اگر این مسائل به عنوان مهمترین بخش های زندگی به درستی اصلاح شوند، دیگر نیازی به روشهای درمانی مختلف نیست.
در واقع نخستین راه درمان بیماریها و داشتن یک زندگی سالم، اصلاح سبک زندگی است.
روش زندگی سالم
در دهههای اخیر، سبک زندگی سالم با رویکرد طب سنتی مورد توجه متخصصین بهداشتی قرار گرفته است و مراکز تحقیقاتی متعددی عوامل مرتبط با آن و سلامت انسان را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دادهاند. در طب سنتی ایرانی نیز شش عامل در حفظ سلامتی و حیات، ضروری است که از آنها تحت عنوان اصول شش گانه یا «سته ضروریه» طب سنتی نام برده میشود.
که این شش اصل عبارتند از : آب و هوا (محیط زندگی)، خوردن و آشامیدن (تغذیه)، اعراض نفسانی (حالات روحی)، حرکت و سکون (تحرک بدنی)، (خواب و بیداری) و (استفراغ و احتباس)؛ که کسب آگاهی از نکات مربوط به این اصول موجب می شود تا بتوانیم در جهت اصلاح سبک زندگی گام برداریم.
از این رو برای آشنایی کامل با این اصول پست زیر را از دست ندهید:
تدابیر طب سنتی برای داشتن یک زندگی سالم
- داشتن تغذیه سالم متناسب با مزاج و دوری جستن از غذاهای صنعتی، کنسرو شده، فریز شده و یا غذاهای با مواد نگهدارنده.
- کاهش مصرف غذاهای شیرین، پرچرب و سرخ شده.
- استفاده از لوازم، وسایل و خوراکیهای طبیعی یا جایگزینی آن با مواد طبیعی.
- کاهش یا عدم مصرف آب سرد، نوشیدنیها و خوردنیهای سرد و تمام عواملی که باعث غلبه مزاج سرد بر بدن میشوند (چون رطوبت و سردی، عمر انسان فعال را کاهش میدهد).
- به موقع و به اندازه خوابیدن، و صبحها به موقع برخواستن (شبها حدالامکان ساعت 9 الی 10 به رختخواب برید و بین 7 تا 8 ساعت خواب مفید داشته باشید).
- جدی گرفتن وعده غذایی صبحانه و شام و سبک میل کردن وعده غذایی ناهار.
- جایگزینی چای، با دمنوشها و جوشاندههای گیاهی.
- پاکسازی بدن با مصرف آب ولرم + آبلیمو تازه به صورت ناشتا.
- پرهیز از کم تحرکی و گنجاندن برنامه پیاده روی و ورزش در برنامه روزمره.
- پرهیز از خواب هلاکت (خوابیدن در هنگام عصر و بعدازظهر).
- دوری جستن از غم و غصه؛ خشم و اندوه، وسواس، نگرانی و اضطراب و کنترل و مدیریت آنها.
- مصرف مناسب و متعادل میوهها و سبزیها.
- رعایت بهداشت فردی و روحی.
- عدم زیاده روی در مصرف نمک و غذاهای شور (چرا که نمک آب را در نسوج بدن نگاه میدارد).
- نوشیدن آب به مقدار نیاز و در زمان مناسب جهت دفع سموم زائد بدن و رفع کم آبی بدن.
- عدم مصرف آب سرد بعد از غذا، در حمام، بعد از حمام و …