در فصل پاییز قرار داریم، فصلی که در آن سرماخوردگی و انواع بیماریهای تب دار و عفونی موج میزند و زمانی که بدن مشغول مبارزه با این بیماریهاست، هیچ چیز مانند یک شوربای ساده بدون گوشت نمیتواند برای بیمار مفید واقع شود، از این رو تصمیم گرفتیم این پست را به طرز تهیه شوربای ماش و بیان خواص و فواید ماش این حبوب فراموش شده اختصاص دهیم، با ما همراه باشید:
از خواص ماش چه میدانید؟
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است، اما با اینکه زادگاه اولیهی آن ایران است خیلی از آن کمتر استفاده شده و تقریباً به فراموشی سپرده شده و دراکثر خانهها جزء بذر سبزه عید، کاربردی ندارد، اما شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.
- ماش خصوصاً ماش پوست کنده طبیعی معتدل و کمی رو به خنکی دارد یعنی هم در گرم مزاجان و هم در سردمزاجان قابل مصرف است.
- ماش از هضم راحتتری نسبت به عدس برخوردار است
- غذاییت ماش از عدس بهتر است.
- عدس خون غلیظ و ماش خون رقیق و خوب تولید میکند.
- ماش برخلاف نخود و عدس نفاخ نیست.
- ماش و شوربای ماش کم کالری بوده و وعدهای مناسب برای رژیمهای لاغری به حساب میآیند.
- در دوران رژیم لاغری حداقل هفتهای یک بار از ماش استفاده شود چون بسیار زود هضم و نیازهای بدن ما را تأمین میکند.
- ماش برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.
- ماش کمی قابض است اما اگر ماش خیسانده شود، آب ماش ملین خواهد بود.
- بنابراین کسانی که دچار اسهال یا اسهال خونی، بیرون روی یا کولیت هستند، خود ماش را پخته و مصرف کنند نه آب آن را.
- اگر کسی بیرون روی شدید دارد میتواند کمی سماق، آبغوره یا آب انار را به ماش اضافه و مصرف نماید.
- ضماد ماش پخته با سرکه برای درمان اگزما و امراض جلدی مفید است.
آیا تا به حال شوربا ماش درست کردید؟
اگر تا به حال شوربای ماش درست نکردید، حتما توصیه میکنیم این غذای مقوی را برای این فصل که بیشتر درگیر سرماخوردگی و آنفولانزا و کرونا هستیم، تهیه کنید.
- در واقع در سرماخوردگی و بیماریهای تب دار که بدن مشغول مبارزه با بیماری است، بیشتر نیروی خود را صرف سلامت اندامهای اصلی مثل قلب و مغز و کبد میسازد.
- در این زمان معده نمیتواند گوشت و غذاهای سنگین را هضم کند و اگر در این زمان مواد غلیظ و گوشتی وارد معده شود، بیماری تشدید مییابد.
- برای همین در این مواقع شوربای بدون گوشت مانند شوربای ماش توصیه میشود.
طرز تهیه شوربا ماش (ماشی)
کلمه «با» در گذشته به انواع غذاهای پختنی اطلاق میشده که اکثراً به صورت آش بودند؛ اما امروزه این کلمه به آش سادهای که در آن از حبوبات سبکتر استفاده میشود، گفته میشود. این نوع شوربا میتواند شامی سبک یا پیش غذایی مناسب برای وعده شام باشد.
- برای تهیه شوربای ماش، پیاز را رنده زده با یک پیمانه برنج و نمک و زردچوبه با آب کاملاً بپزید تا برنج شکفته شود،
- سپس به آن یک پیمانه ماش اضافه کرده و پخت را ادامه دهید تا کاملاً ماش شکفته شود،
- سپس به آن گشنیز تازه اضافه نمایید، بعد از چند دقیقه شوربا شما آماده است.
- میتوانید آن را به همین شکل یا با کمی آبلیمو تازه مصرف نمایید.
خواص شوربای ماش
- شوربای ماش طبعی معتدل رو به خنکی دارد.
- زودهضم و مقوی و فاقد نفخ است.
- این شوربا برای همه افراد در همه سنین در بیماریهای تب دار، سرماخوردگیها و دوران نقاهت مناسب است.
- سردردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی را درمان میکند.
- این شوربا، سرفه و تب را تسکین میبخشد.
- برای افرادی که دچار ضعف و ناتوانی هستند بسیار مفید است.
نکات مهم در پخت شوربا ماش
برای این که این شوربای خوشمزه و مفید را به درستی تهیه کنید، حتماً نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- ماش را قبل پخت میتوانید بخیسانید اما جزء ضروریات نیست.
- در نظر داشته باشید، برای پخت شوربا، برنج و ماش باید کاملاً شکفته و له شوند.
- علاوه بر گشنیز، از جعفری، تره و اسفناج نیز میتوان استفاده کرد.
- سبزی را قبل از اضافه نمودن، تف ندهید، تفت سبزی باعث سیاه شدن شوربا میشود.
- اگر سرماخوردگی یا بیماری تب دار و عفونی ندارید میتوانید کمی گوشت جوجه پخته شده هم به این غذا اضافه نمایید.
- با خوردن این شوربا، نگران بالارفتن حرارت بدن، جوش زدن، خارش بدن یا چاقی نیز نباشید.
منبع: گردآوری شده توسط تیم محتوایی طبایع (برگرفته از گفتههای دکتر سیدمهدی میرغضنفری و دکتر سودابه بیوس)