رمانیه یک آش ساده است که برای طیفی از اختلالات ناشی از سوء مزاج گرم، ترقیق خون، تقویت معده و … استفاده میشود. این آش به راحتی تهیه میشود و بسیار خوش طعم است و مناسب این فصل است که انار و آب انار تازه و طبیعی قابل دسترس است. ما در این پست قصد داریم شما را با دو روش پخت این آش خوشمزه، که متأسفانه امروزه از سفره ایرانیان حذف شده است و از خواص درمانی بینظیری برخوردار است، آشنا نماییم.
خواص و فواید آش رُمانیه
آش رمانیه، آشی سنتی است که متأسفانه امروزه از سفره ایرانیان حذف شده است. هدف گروه طب سنتی، احیای مجدد اینگونه غذاهای مفید و اصیل ایرانی است.
از خواص این غذا میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- مصرف این آش از منظر طب سنتی، برای حفظ صحت گرممزاجان توصیه میشود.
- همچنین برای درمان اسهال، خونریزی ناشی از بواسیر، کبد چرب، شبادراری و بیاختیاری ادرار، تسکین تب، غلظت خون مفید است.
- از دیگر خاصیتهای درمانی این آش میتوان به رفع عطش و تشنگی زیاد، بیاشتهایی به خصوص در اطفال، خونریزی زیاد زنان، بوی بد دهان ناشی از گرمی معده، ضعف گوارش بهخصوص معده، درد معده، زردی، دیابت بخصوص اگر همراه با پرنوشی یا عطش باشد و زخمهای دیابتی اشاره کرد.
- رُمّانیه در استحکام دندان و تناسب وزن و تقویت گوارش بسیار موثر است و در فصل انار، بهتر است در رژیم غذایی خانواده گنجانده شود.
طرز تهیه آش رمانیه
دستور پخت اول
- برای تهیه آش رمانیه ابتدا باید گوشت بره یا مرغ را به صورت قیمه یا چرخ کرده با عدس و کمی برنج بپزید.
- سپس پیازداغ و ادویه را به مخلوطتان اضافه کنید.
- برای طعمدهی به این آش یک لیوان آب انار ترش و دو قاشق غذاخوری بادام آسیاب شده و چند عدد کشمش به آن بیفزایید.
- در نهایت هم نعناع داغ اضافه کنید و بگذارید آش جا بیفتد.
- البته به جای کشمش میتوانید از کمی نبات هم برحسب ذائقه خود استفاده کنید تا سردی زیاد آش به بدنتان آسیب نرساند.
دستور پخت دوم
این دستور از کتب قرابادین طب سنتی ایران استخراج شده است و مزاج آن با دستور زیر معتدل است.
مواد لازم
- 1/2 پیمانه برنج
- بال و گردن مرغ یا نصف سینه مرغ
- یک دسته نعنای تازه
- یک عدد پیاز متوسط
- 3 پیمانه آب انار شیرین
- یک پیمانه آب به شیرین
- یک عدد به درسته خرد شده
- 2 عدد چوب دارچین
- 3 عدد هل درسته
- به میزان لازم نمک، فلفل و زردچوبه
- به میزان دلخواه نعنا داغ برای تزیین
طرز تهیه
- ابتدا برنج را نیم ساعت بخیسانید، سپس همراه با آب تازه شده، پیاز نگینی خرد شده، مرغ و ادویه (نمک و فلفل و زردچوبه) بپزید.
- از ابتدا نعنای تازه، هل و دارچین را درون کیسه توری ببندید و در آش بیندازید.
- وقتی نیمپز شد، به درسته را پوست گرفته و به قطعات 2 سانتی خرد کنید، سپس آن را به آش اضافه کنید.
- پس از پخت کامل مرغ و له شدن برنج، کیسه نعنا و ادویه را از ظرف خارج کنید.
- حالا آب انار و آب به را اضافه کنید و بگذارید چند قل بزند تا مزه چاشنی کاملا به خورد آش برود.
- در انتها آش رمانیه را با نعنا داغ تزیین کنید.
منبع: با سپاس از همکاران محترم دکتر محبوبه ابریشم کار و دکتر مینا محبی